Most őszintén: ti soha nem adtatok még egy kicsi "egészségtelen" dolgot sem a babátoknak?
Ezzel a jelenséggel én is találkozom anyukás fórumokon is babaklubban is jellemzően első gyerekes anyukákra jellemző és én is ilyen voltam megvallom őszintén és azt hittem hogy jót teszek...sikerült egy extra válogatós gyereket nevelnem elsőre aki vagy 2 éves koráig nem is rágott rendesen és amúgy is az ételek jó nagy részét később elutasította.
Na második gyereknél nem követtem el ezt a hibát és a harmadiknál se.
Kifejtem: az első csak bio italokat kapott, meg babavizet, rágcsálni valót csak bio bulátát kölesgolyót teljes kiőrlésű babakekszet. Ételeket vagy bébiételt vettem hiszen ki tudja mi van a bolti cuccban (kertem sajna nincs) vagy ha sikerült a piacon olyan nénit találni aki saját kertjéből hozta a bio dolgot, na ezt megfőztem szépen főzeléknek (ami szintén nem igényel nagy rágást).
Párizsit virslit sokáig nem adtam mert hogy az tele van minden vacakkal, a rendes húst meg sonkát meg nem szerette.
Édességet nem kapott mert juj az de káros, finomított cukros dolgokat se mert az is ördögtől való. Natúr joghurtot túrót azt szerette. Péksütit se adtam mert az is még akkortájt főleg a csokis croissant meg kakaóscsigában merült ki meg zsemle kifli ami szintén fehér lisztes.
Egyszerűen megfosztottam egy csomó féle íztől, élménytől, utólag bántam persze.
A második és harmadik gyerekem bizony beleevett 10 hónaposan az általam főzött pörköltbe vagy rakott krumpliba mert az égvilágon semmi bajuk nem lesz tőle viszont megismernek ezen a "diétás" étrenden kívül mást is és jó étvágyú gyerekek lettek, és a közösségben se volt semmi gond abból hogy esznek e, szemben a nagyfiammal akibe úgy próbáltak a 3 étkezésből egyet beleimádkozni...Ja és persze megismerkedett az édességekkel persze (3 évesen került oviba torta csoki süti stb.) és iszonyú édességmániás lett.
Elszúrtam és vállalom. És már csak mosolygok amikor első gyerekes öko bio mamikkal találkozunk akik elszörnyednek ha kuki van a gyerekem kezében vagy sima kifli, esetleg perec. Nem azt mondom hogy CSAK ez van de nem is esek a másik végletbe.
A másik dolog meg az ami eszembe jutott hogy mindenki azt mond, meg ír amit akar, nem lehet leellenőrizni.
Törekszem arra, hogy minél később egyen "haszontalan" kaját. Úgy gondolom, hogy lesz még épp elég lehetősége az életben sz@rt enni, úgyhogy amíg csak tőlem függ, mi kerül a tányérjára, addig igyekszem neki a legjobbat adni. És ez nem azt jelenti, hogy méregdrága bio cuccot vásárolok sznob helyeken (itt vidéken nem is nagyon megoldható az ilyesmi), hanem törekszem ara, hogy minél kevésbé feldolgozott, minél kevesebb ipari szennyet tartalmazó, lehetőleg saját termelésű/készítésű ételt egyen a gyerek, meg persze mi is.
Cukrot egy éves koráig egyáltalán semmilyen formában nem adok, nem adtam. Sót is igyekszem elkerülni addig a korig. Az elsővel ezt szigorúan betartottam, most hogy a kicsi is elkezdett kóstolgatni (9 hónapos), nála már kicsit lazább vagyok.
A nagyobbik 1,5 éves elmúlt már, majdnem kettő volt, amikor már főleg azt ette amit mi, de igazából inkább mi alkalmazkodtunk hozzá, azaz csak enyhén sózok, csípőset utólag teszünk a saját kajánkba, stb.
Csokit, chipset, gumimacit, ilyen "hülyeségeket" nagyon ritkán adunk neki (2,5 múlt), inkább csak ha ajándékba kap valakitől, de szerencsére nem is lelkesedik érte. Párizsit, virslit, hasonló ipari szemetet mi magunk is ritkán eszünk. Ha nincs itthon semmi más, akkor inkább a vajas kenyér mint ezek a szójás zsírok.
Én próbálok arra figyelni, hogy minőségibb ételet egyen a gyerekem. De a májkrém baj?? Az egyik legegészségesebb belsőség és kiváló vérképző.... az én lányom imádja. Az, hogy minőségi ételt adok neki, az nem attól függ, hogy sonkát eszik vagy májkrémet.... Én arra szoktam figyelni,hogy a megvett ételben ne legyen semmi E-, és emulgeátorok (emulgeáló szerek). (Ez mondjuk konkrétan kihívás!!!) Ezek valóban káros,rákkeltő szemetek. Nem veszek pl krémtúrót, mert az is tele van káros anyagokkal, inkább elkészítem én. A joghurtot és a kefirt is csinálom. Bolti tejet sem veszünk, hanem házi tejet. Az étrend megtervezésekor (és itt nem csak a gyerekere gondolok, hanem magunkra is) én arra figyelek, hogy mindig legyen benne zöldség, vagy gyümölcs. Kerülöm az ételízesítőket, fűszerkeverékeket, készételeket. Tehát amiben megítélésem szerint túl sok mesterséges anyag van, de nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy valamilyen módon, valamilyen mennyiségben ne kerüljön bele.
A bio élelmiszerek jó nagy marhaságok szerintem. Oké, hogy nem permetezik, nem műtrágyázzák és még a légteret is megveszik felettük, de azt már nem mondják, hogy pl az eső, ami leesik, lehet , hogy 400 km-ről jött felhőkből hullik, amik éppen elrepültek egy szénerőmű, vagy egy szmogos város felett. A szélről nem is beszélve.....
Egyébként pedig amit megeszünk az sokkal kevésbé káros, mint amit magunkra vagy a gyerekeinkre kenünk. Mi bio (igazából nem is bio, hanem öko szenzitívek vagyunk) termékeket csak ilyeneket veszünk: fogkrém, gyerekfogkém (fluormentes), tusfürdő, szappan, mosószer, mosogatószer, tisztítószer, sampon. Nem öblítőt használunk, hanem illóolajat. 2 okból: 1. akármilyen mosószert vettem, mindre kipöttyösödött a gyerek. Ill. a kozmetikumok nagy része rettenetesen allergizáló és rákkeltő hatású. 2. ezek sokkal kevésbé szennyezik a környezetet. És ez nálunk fontos szempont.
A gyerek egészsége nem az étel minőségétől függ.
Aki ezt gondolja, az nagyon-nagyon buta ember.
Nyilván ügyelni kell arra, mit eszünk, de azért nem kéne a ló túlsó oldalára átesni.
Se nem csak egészségesnek mondott ételeket, se nem csak agyon sózott, cukrozott ételeket. A kettő között. Szervezetnek mindenre szüksége van. Csak meg kell találni az egyensúlyt.
De hogy mitől lesz egészséges vagy beteges egy ember? A gének....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!