Hogyan fektessem? (részletek lent)
Kisfiam 2,5 hónapos. Saját szobája van, mert a terhességem alatt úgy gondoltam, hogy az a legjobb, ha már a kezdetekben külön szoktatom. Persze ez nem így lett. Először még csak a babakocsiban aludt mellettünk, majd később az ágyunkba "landolt" (többször elaludtam böfiztetés közben és úgy tapasztaltam, hogy jobban aludt mellettem, meg bevallom nekem is jó érzés, hogy itt szuszog.)A család többi tagjától időnként megkapom, hogy nem jó, ha ideszoktatom, mert nem fogom tudni külön tenni később. Ezért napközben, illetve fürdés után az első ébredésig úgy döntöttem a kiságyába teszem. Mivel kaptunk kölcsön légzésfigyelőt (AngelCare), így megkértem a Párom, hogy üzemelje be. A frász jött rám, mikor beriasztott!!! Nem kívánom senkinek ezt az érzést!!!
Szóval a kérdésem végül is az lenne, hogy milyen pozícióban fektessem a kisfiamat? Elméletileg hanyatt kéne a SIDS miatt, de sajnos elég sokszor bukik a Drágám és félek, hogy félrenyeli a tejet, ha hanyatt fektetem. Viszont a hason fekvést meg rizikó tényezőnek írják. Ha mellettem van, akkor oldalt fektetem és ahogy hozzá bújok a kezem előtte van így nem "borult" még el, viszont most olvastam, hogy az együtt alvás és az oldalt fektetés is rizikós tényező. Nektek mi erről a véleményetek?
Mikor melletted alszik, minden rezdulesere felebredsz? Mert akkor benned van erossen az oszton (nem mindenki ebred fel), ami azt jelenti, hogy kizart, hogy rafekudj. En mar elete legelso napjan egyutt aludtam vele, igaz, akkor meg csak veletlen. Baba-mama szobaban voltam tobbed magammal, s mivel mar eleve 24 oraja nem aludtam, mire meglett a gyerek, s utana is csak 14 oraval a szuletese utan jutottam oda, hogy aludjak, igy bealudtam ejjel a szoptatas alatt. Eloszor csak par pillanatra alhattam el, es riadtan ellenoriztem babam, akinek termeszetesen kutya baja se volt. Aztan hazahoztuk es az agyunkban landolt. Csodalatos elmeny volt vele aludni:D Minden kis rezdulesere felebredtem, es azonnal cicire raktam, mikor ehes volt (valoszinu ennek is koszonhetem, hogy 3 honapos koratol ataludta az ejszakat. Mindig felalomban evett) es bevallom, neha elofordult, hogy bealudtam szopi kozben. Volt, hogy kivul aludt, volt, hogy koztunk. Se en, se a parom nem fekudtunk ra. Amikor viszont ataludta az ejszakat, rogton bekoltoztettuk a szobajaba...nagyon nehez volt neki ez az elszakadas. Tervezem most a kistesot es nem tudom, hogy vele hogy csinaljam, de ilyen hirtelen nem valtoztatom meg a helyet az biztos. Azt tervezem, hogy mozesben fogom altatni mellettem, amig nem tud megfordulni, aztan szepen beszoktatom a kisagyaba,de meg a mi szobankba, csak tavolabb az agytol, aztan beszoktatom a sajat szobajaba. Azert akarom magam mellett tudni ejszaka, mert eleinte az elso par honapban jobban aggodtam elso gyermekemmel is, 8-10 honapos koraban mar szinte eszembe se jutott aggodni. Mi nem legzesfigyelot, hanem csak ilyen mikrofon-vevo keszulekeket hasznaltunk. Tettem a szobajaba egy fali orat, aminek a ketyegeset hallottam a figyelon, ebbol tudtam, hogy mukodik a kutyu, es mihelyt egy kis neszet hallottam babamnak, rogton mentem. De valahogy teljesen egymasra voltunk hangolva, mielott jelet adta volna, en tudtam, hogy felebredt, en is felebredtem, es forditva. Amikor en reggel felebredtem, vagy ejszaka kozepen, o is felebredt.
En mindig ugy fektettem, ahogy neki kenyelmesebb volt. Eleinte probaltam hanyadt fektetni, de neki nem volt kenyelmes, hason aludt 5 honapos koraig, majd attert hanyadt fekvesre. 3 hos kora ota meg tudott fordulni.
Minden baba mama mas, kinek mi jon be. A megerzesedre hallgass, az nem csap be.
Tehát hanyatt, háton és oldalt is rizikós, akkor meg kell tanítani a picit repülve aludni. ;-)
Én is együtt alszom a kislányommal, többet van velünk egy ágyban éjjel, mint a sajátjában. Minket nem zavar, a többieknek meg úgysem lesz gond, ha mi esetleg kínlódunk az átszoktatással, tehát semmi közük hozzá, remekül megvagyunk, köszönjük szépen. Nekünk is Angelcare van, nagyon szeretem. Lehet, hogy túl érzékenyre állítottátok a riasztást, nekünk is ki kellett kísérletezni, hogyan jó. Ha túl érzékenyen volt (4-5 fokozat), akkor mindenre riasztani akart. 7-8 cm-es matrac alatt most kettesen van, nem riaszt tévesen.
Én is azért altatom magam mellett, mert sokszor nem alszok, amikor a pici igen, de ahogy odaveszem szopizni, kiájulok. Hát, mi így maradtunk, semmi bajunk tőle. Én is és ő is igényeljük, erre meg azt mondják, ami nekem jó, az neki is, és fordítva. Nem félek attól, hogy így lesz elrontva a gyerekem.
Mi azért is vagyunk együtt, mert csak egy szobánk van, noha én is mindig úgy gondoltam, ha lesz gyerekem, külön szobája lesz. Albérletben vagyunk, nagyobb lakást viszont nem tudunk kigazdálkodni.
Na én a másik oldal leszek. :)
Kisfiam kezdettől fogva külön aludt, külön ágy, külön szoba, légzésfigyelővel. (sok oka volt ennek: pici ágy: 140x200-as, párom horkol, én beszélek és verekszem, és nagyon kicsi a hálónk, az ágy mellé nem fér el egy mózes sem, nemhogy kiságy, illetve éjszaka csak 1x kelt enni, azt is csak 6 hetes koráig, onnantól átaludta az éjszakát, így tök nyugodtan aludtunk mindannyian.) Gondolhatod egyébként, hogy amikor beriasztott, mi is azonnal rohantunk hozzá, és a frász jött ránk. Aztán rájöttünk, hogy egyszerűen csak nincs jól beállítva az érzékenysége. Ugyanis kisfiam hason aludt (így érezte jól magát, hanyatt ordított), és bizony lemászott az érzékelő lapokról, így a gyári hármas beállítás nem volt elég, hogy érzékelje a levegővételt. De olyan is volt, hogy lepedőcsere után nem nyomtam le eléggé a matracot, így az érzékelő lapok szintén nem érintkeztek eléggé a matraccal, tehát beriasztott.
A hanyatt fekvést amúgy mi is próbáltuk pl. napközben, kisfiam a nappaliban feküdt tőle másfél méterre, és érdekes fuldokló-síró hangot hallottam felőle, odarohantam, felkaptam, és nagy adag bukás folyt ki a száján. Ha nem kapom fel, ott fullad meg mellettem.
Érdekes módon a dokink meg attól kapott frászt, mikor meglátta, hogy hason fekszik a gyerek, és mondta, hogy ezt ne. Bólogattam a dokinak, aztán mikor elment, visszaraktam hasra. :)
Összességében csináld azt, ami nektek jó: a babának ÉS nektek. De a légzésfigyelőtől sem kell félni. Ha feljebb csavarod az érzékenységét 4-5-re, nem lesz téves riasztás, hidd el.
Nem tudom biztosan, hogy tévesen riasztott e vagy sem, mert a következőképpen zajlott a dolog: Letettem aludni és nekiálltam a tiramisunak. Mint ahogy mindig 5-10 percenként bementem meghallgatni, hogy szuszog e, ez mindig megnyugtat(ott). Pont egy ilyen meglesés után kezdett el veszettül csipogni a kütyü. Gyors beszaladtam (Párom a másik szobában békésen horkolt, nem hibáztatom, mert sokat dolgozik és csak keveset tud aludni)Odahajoltam a kis arcához, hogy meghallgassam lélegzik e.Az ijedtségtől és a hangos riasztástól persze nem tudtam hirtelen megállapítani, így határozott mozdulattal kivettem, ekkor nyújtózkodott egyet. A szívem persze hevesen kalapált, egész testem remegett. Na onnantól kezdve még nem tettem le, vagy hagytam magára, mikor aludt. Egész éjjel figyeltem. Közben bogarásztam a neten, bújtam az ehhez hasonló eseteket, keresgéltem a témában. Amíg figyeltem, úgy vagy 4-5 alkalommal "nagyobb" szünetet tartott a légvételek között, ekkor adtam valamilyen ingert (arc simi, kézfogás stb.) és vett egy nagy levegőt. A légzésfigyelő, úgy számoltuk, hogy kb. 10mp elteltével csippant egyet és erre rá kb. 5 mp-re kezd el hevesen visítani. Na a fent leírt hosszabb szünetek még 5 mp-ek sem voltak, lehet, hogy magától (inger nélkül) is vett volna levegőt, de nem óhajtottam ezt kivárni. A légzésfigyelőről még annyi, hogy már vagy 9 éves, illetve vagy 6-7 gyereket kiszolgált. Akitől kaptuk azt mondta, hogy maga a légzésfigyelő jó, mert bevizsgáltatta, viszont a szülői egység hangja nem működik. Az ijedtség, kialvatlanság hatására, miközben bogarásztam a neten rádöbbentem, hogy a légzésfigyelő elszámolható egészségpénztárra, így rendeltem egy újat. Ez 3 lapos lesz, így akár egy lapot a babakocsiba is tehetek, kettőt meg a kiságyba. A lapok elég nagyok, így akkor is jó lesz, ha már "pörög" éjszaka a kiságyban...most biztos azt gondoljátok, hogy h*lye vagyok, az miatt, hogy ha már kaptam egy légzésfigyelőt kölcsönbe, akkor mi a fenének rendeltem egy újat...lehet igazatok van, de azt olvastam, hogy ennél a fajtánál (Baby Controll, Heim Pál Kórház ajánlásával) kevesebb a téves riasztás, illetve tervezünk még kistesót, így később is fogjuk tudni használni.
Amúgy visszatérve a fektetésre, az embernek már tényleg reptetve vagy függőleges pozícióban kikötözve kéne altatnia a Csöppséget, mert mindennek van valamilyen veszélye :o(
Na most pedig "megerőszakolom" magam és igyekszem megnyugodni és nem stresszelni magam, mert tudom, hogy ez senkinek sem jó...amúgy nem vagyok ilyen beszari :o)
Mindenkinek köszönöm a választ, mert a zöld kezecske!
Szia! az én kisfiam is 2,5 hónapos, és azt vettem észre hogy mindenki össze-vissza beszél hogy hogyan is kell altatni. Hason nem jó mert gyakori a bolcsőhalál a hasra fektetett babáknál. Háton nem jó mert megfulladhat ha bukik és belélegzi. Oldalt nem jó mert a gerincének nem tesz jót. Hát én úgy altatom, ahogy TUD aludni. Van légzésfigyelőnk, nálunk a hason alvás válti be végül is, újszülött korában aludt oldalt vagy háton, de amikor bejött a hasfájás 3-4 hetesen, akkor muszáj voltam hasra tenni mert csak így aludt 20 percnél többet egyhuzamban.
Egyébként én is nagyon parás vagyok, soha nem mernék vele egy ágyban aludni, egyrészt mert mélyen alszom és félek ráfeküdnék, másrészt mert ott ugye nincs légzésfigyelés (bár lehet kapni pelenkára csípztethető változatot is, lehet hogy az működne ilyen esetben). Ezért én mindig a kiságyban altatom, vagy ha nagyon nyűgös, hordozókendőben magamra kötve, de ha elalszik, átteszem a kiságyba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!