Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Itt mindenkinek hiper-szuper...

Itt mindenkinek hiper-szuper gyorsasággal fejlődik és nő a babája?

Figyelt kérdés

Akár a súlyról, akár a mozgásfejlődésről van kérdés, szinte kivétel nélkül olyan válaszok érkeznek, amik engem elgondolkodtatnak.

A kislányom majdnem 5 hónapos. Ahogy haladunk az időben mindig elolvasom, hogy mit kell már tudni a babának, elsősorban azért, mert szeretném felismerni, ha gond van. Eddig a lányunk mindig mindent megcsinált határidőre, de hamarabb nem igazán. Ezt én nem bánom, de nagyon meg vagyok lepődve, hogy mások miket írnak.

Pl. 3 hónaposan kell, hogy a baba a fejét 45 fokban emelje, 4 hónaposan 90 fokban. Az enyém kb. így is csinálta, talán a 90 fok kicsit hamarabb meg is volt. Mások olyanokat írnak, hogy már 2 hetesen, meg 1 hónaposan tudta ezt a babájuk. Elhiszem, hogy van ilyen, de nem kivételes, hogy ezt írják, hanem gyakori. Rengetegen írják, hogy 3 hónaposan mindkét irányba átfordul a babájuk. Az enyém még egyik irányba sem, bár már próbálkozik, de a nagykönyv szerint ráér vele 6 hónapos koráig.

Súlyra már úgy érzem, hogy a gyakorikérdések legkisebb babája, pedig utánanéztem és egy kicsivel az átlag fölött van. Pár napja duplázta meg a születési súlyát (3100 gr). Az evésről ne is beszéljünk. Sokan elképesztő, hogy hány féle ételt bevezettek már a baba 5-6 hónapos koráig és kiváltottak több étkezést. Mi ennek a közelében nem vagyunk.

2013. jan. 4. 13:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Az enyém 2 hónaposan hasról hátra fordult, ami nagyon korai, ugyanakkor súlyban bővel elmarad az 57 centijétől, mert csak 4 és fél kiló. Más babák ilyen testhosszal egy kilóval nehezebbek. De minek aggódjak rajta? Nem sovány, eszik rendesen, hízik is, de gyorsabban nő mint ahogy hízik. Ez van. Attól még nem leszek másokra irigy mert az ő babájuk már 5,5 kiló 2 hónaposan :) És annak sem feltétlenül örülök hogy az enyém már átfordul, mert rendszeresen gyakorolja a kis balga, aztán meg b..ik elaludni, már elnézést. Én meg kelhetek visszaforgatni.
2013. jan. 4. 14:17
 12/19 anonim ***** válasza:
Mikor ilyeneket olvasok vagy hallok akkor én is egyből utána járok h mit kell ennyi meg annyi idősen tudnia.Aztán megnyugodok h semmi gond mert normál ütemben fejlődik.Én csak azokon vagyok kiakadva akik ezzel dicsekednek.Amíg nincs lemaradva addig nem kell aggódni.Vannak a nagyon ügyes babák meg vannak akik normál tempóban fejlődnek.
2013. jan. 4. 14:20
 13/19 anonim ***** válasza:

Az én fiam mindent időben csinál, 5 hónaposan hátról hasra fordult,6 hónaposan vissza. Kb. 5,5 hónapos kora óta kúszik. Most 7 hónapos lesz 1 hét múlva, próbálkozik négykézlábra állni, de még nem sikerült. Úgyhogy szerintem teljesen átlagosan fejlődik, bár a fejét tényleg nagyon korán tartotta. Viszont csak most fog kijönni az első foga.

Na, a méretei viszont nem átlagosak. 3900 grammal és 55 cm-el született, 6 hónaposan 9 kg és 72 cm volt. De nem is lehet csodálkozni, az apja is és én is magasak vagyunk és nem vagyunk nádszálak :-).

Engem nem érdekel mekkora és mit tud más babája. Egy valami érdekel, hogy az orvos meg legyen elégedve a fejlődésével. Ez a fontos.

2013. jan. 4. 14:30
 14/19 anonim ***** válasza:
Nem kell ezen parázni,nem egyformák a babák.Az én lányom pl 8 hósan állt fel 10 hónaposan már önnállóan ment de most 15 hós és még egy szót nem szólt.Nem csinálok belőle ügyet hogy a szomszéd gyereke miért beszélt már 12 hósan.És a védőnők is egyre többen mondják hogy manapság egyre gyorsabban fejlődnek a babák.Sosem voltam aggódós hogy mi van a nagykönyvbe megírva az enyém miért nem csinálja a szomszédé meg már régóta csinálja.Addig amíg a védőnő,gyerekorvos szerint egészséges addig neked sem kell aggódnod hogy valamit nem úgy csinál vagy nem akkor mint más babája.
2013. jan. 4. 15:08
 15/19 anonim ***** válasza:
Felesleges hasonlítgatni, bár tudom nehéz nem csinálni. Én pl nagyon sok embertől hallom hogy a babájuk már 6 hetesen átalussza az éjszakát mi meg már 8 hetesek vagyunk és kétszer kelünk, ilyenkor mindig én is azon agyalok miért nem alussza át még az éjszakát.. Aztán megpróbálom rögzíteni magamban hogy minden baba más.van akinek ez megy előbb van akinek az, van aki kicsit később csinálja a dolgokat de attól még semmi gond nincs. Nem verseny ez.
2013. jan. 4. 15:09
 16/19 anonim ***** válasza:

Nyugi, az én kisfiam a legkisebb, ő 3060 grammal született, most 4 hónapos, és még nem forog sehová (csak próbálkozik erőteljesen), emelni emeli a fejét 90 fokban, de még nem nyomja ki magát, sőt még a foga sem jön. Én is szoktam nézni, hogy miket "kell" már tudniuk, és úgy veszem észre, hogy normális ütemben fejlődik. Van ami már egy kicsit hamarabb ment mint az előírt, de van ami meg később. Ezzel nincs semmi baj szerintem.

Akik ilyeneket írnak, azok vagy lódítanak, vagy nem tudom, tényleg szuper babájuk van.

2013. jan. 4. 16:24
 17/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Én elhiszem, hogy sokaknak hamarabb csinálja ezeket a babája, nem gondolom azt, hogy nem igaz, amiket írnak. Nem is akarom a lányomat másokhoz hasonlítani, csak egyszerűen csodálkozom ezen. Ennyi.

Az meg, hogy aggódok, szerintem természetes. Nem hiszem, hogy van olyan anya, aki nem aggódik a gyermekéért. Nem érzem azt, hogy túlparázom, egy természetes aggódás van bennem.

Egyébként a védőnőm rendszeresen paráztat. Már a gyógytornától a neurológiáig mindenhová akart küldeni, pedig mindent megcsinál a babám időben, csak nem hamarabb. Én ilyenkor szépen utánaolvasok mindennek, megbeszélem a gyerekorvossal és megnyugszok.

2013. jan. 4. 16:31
 18/19 anonim ***** válasza:

Ez nem csak itt, a gyakorikérdéseken van így, hanem a való életben is. Mindig meglepődök, hogy milyen sok csodagyerek van körülöttünk :)

A legtöbb anyuka ebből valamiért versenyt csinál, azt hiszi, a gyereke attól lesz zseni, hogy pár hónappal előbb fordult hasra, mint a többiek (pedig köztudott, hogy a túl gyors mozgásfejlődés később problémák forrása lehet). A kisebbik rossz az, amikor csak túloznak, nagyzolnak.

A nagyobbik rossz az, amikor mindenféle foglalkozásokra, gyógytornára, fejlesztésekre hordják az amúgy teljesen egészséges babát, csak azért, hogy siettessék a mozgásfejlődésüket, amivel később aztán jól el lehet dicsekedni a szomszédasszonynak, vagy a többi szuperanyának a fórumokon.

Az én kisfiam 10 hónapos, csak most kezdett el kúszni. Ne tudd meg mennyi lesajnálást kaptam már ezért, szóval ismerem a jelenséget. Ne törődj vele :)

2013. jan. 5. 04:00
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm neked is a választ.
2013. jan. 5. 08:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!