Itt mindenkinek hiper-szuper gyorsasággal fejlődik és nő a babája?
Akár a súlyról, akár a mozgásfejlődésről van kérdés, szinte kivétel nélkül olyan válaszok érkeznek, amik engem elgondolkodtatnak.
A kislányom majdnem 5 hónapos. Ahogy haladunk az időben mindig elolvasom, hogy mit kell már tudni a babának, elsősorban azért, mert szeretném felismerni, ha gond van. Eddig a lányunk mindig mindent megcsinált határidőre, de hamarabb nem igazán. Ezt én nem bánom, de nagyon meg vagyok lepődve, hogy mások miket írnak.
Pl. 3 hónaposan kell, hogy a baba a fejét 45 fokban emelje, 4 hónaposan 90 fokban. Az enyém kb. így is csinálta, talán a 90 fok kicsit hamarabb meg is volt. Mások olyanokat írnak, hogy már 2 hetesen, meg 1 hónaposan tudta ezt a babájuk. Elhiszem, hogy van ilyen, de nem kivételes, hogy ezt írják, hanem gyakori. Rengetegen írják, hogy 3 hónaposan mindkét irányba átfordul a babájuk. Az enyém még egyik irányba sem, bár már próbálkozik, de a nagykönyv szerint ráér vele 6 hónapos koráig.
Súlyra már úgy érzem, hogy a gyakorikérdések legkisebb babája, pedig utánanéztem és egy kicsivel az átlag fölött van. Pár napja duplázta meg a születési súlyát (3100 gr). Az evésről ne is beszéljünk. Sokan elképesztő, hogy hány féle ételt bevezettek már a baba 5-6 hónapos koráig és kiváltottak több étkezést. Mi ennek a közelében nem vagyunk.
Az én fiam mindent időben csinál, 5 hónaposan hátról hasra fordult,6 hónaposan vissza. Kb. 5,5 hónapos kora óta kúszik. Most 7 hónapos lesz 1 hét múlva, próbálkozik négykézlábra állni, de még nem sikerült. Úgyhogy szerintem teljesen átlagosan fejlődik, bár a fejét tényleg nagyon korán tartotta. Viszont csak most fog kijönni az első foga.
Na, a méretei viszont nem átlagosak. 3900 grammal és 55 cm-el született, 6 hónaposan 9 kg és 72 cm volt. De nem is lehet csodálkozni, az apja is és én is magasak vagyunk és nem vagyunk nádszálak :-).
Engem nem érdekel mekkora és mit tud más babája. Egy valami érdekel, hogy az orvos meg legyen elégedve a fejlődésével. Ez a fontos.
Nyugi, az én kisfiam a legkisebb, ő 3060 grammal született, most 4 hónapos, és még nem forog sehová (csak próbálkozik erőteljesen), emelni emeli a fejét 90 fokban, de még nem nyomja ki magát, sőt még a foga sem jön. Én is szoktam nézni, hogy miket "kell" már tudniuk, és úgy veszem észre, hogy normális ütemben fejlődik. Van ami már egy kicsit hamarabb ment mint az előírt, de van ami meg később. Ezzel nincs semmi baj szerintem.
Akik ilyeneket írnak, azok vagy lódítanak, vagy nem tudom, tényleg szuper babájuk van.
Köszönöm a válaszokat.
Én elhiszem, hogy sokaknak hamarabb csinálja ezeket a babája, nem gondolom azt, hogy nem igaz, amiket írnak. Nem is akarom a lányomat másokhoz hasonlítani, csak egyszerűen csodálkozom ezen. Ennyi.
Az meg, hogy aggódok, szerintem természetes. Nem hiszem, hogy van olyan anya, aki nem aggódik a gyermekéért. Nem érzem azt, hogy túlparázom, egy természetes aggódás van bennem.
Egyébként a védőnőm rendszeresen paráztat. Már a gyógytornától a neurológiáig mindenhová akart küldeni, pedig mindent megcsinál a babám időben, csak nem hamarabb. Én ilyenkor szépen utánaolvasok mindennek, megbeszélem a gyerekorvossal és megnyugszok.
Ez nem csak itt, a gyakorikérdéseken van így, hanem a való életben is. Mindig meglepődök, hogy milyen sok csodagyerek van körülöttünk :)
A legtöbb anyuka ebből valamiért versenyt csinál, azt hiszi, a gyereke attól lesz zseni, hogy pár hónappal előbb fordult hasra, mint a többiek (pedig köztudott, hogy a túl gyors mozgásfejlődés később problémák forrása lehet). A kisebbik rossz az, amikor csak túloznak, nagyzolnak.
A nagyobbik rossz az, amikor mindenféle foglalkozásokra, gyógytornára, fejlesztésekre hordják az amúgy teljesen egészséges babát, csak azért, hogy siettessék a mozgásfejlődésüket, amivel később aztán jól el lehet dicsekedni a szomszédasszonynak, vagy a többi szuperanyának a fórumokon.
Az én kisfiam 10 hónapos, csak most kezdett el kúszni. Ne tudd meg mennyi lesajnálást kaptam már ezért, szóval ismerem a jelenséget. Ne törődj vele :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!