Szerintetek baj, hogy kislányom kihagyta a mászást?
Hatalmas baj!!!!És örülök, hogy kérdésként merült fel benned!!! Nálunk ugyanez volt, hasonló válaszokat kaptam, nem itt, hanem a gyerekorvostól, védőnőtől. Rá is hagtyam, hisz megnyugtattak nincs gond. Ahogy nőtt a gyerek egyre inkább nehezebb volt vele. Jártunk nevelési tanácsadóba, majd végül neurológián kötöttünk ki aki gyógypedagógushoz és gyógytornászhoz irényított! A neurológus szépen elmagyarázta melyik fejlődési fázis mit csinál az agyban, hogyan kellett volna a mozgásoknak alakulniuk. Nálunk a mászás kimaradt, hamarabb járt egyedül kétlábon. Megjegyzem nem mi erőltettük, ezt ő maga csinálta, nem örültem én annyira, hogy 9,5 hónaposan kézfogás nélkül megy. Elég kicsi volt ő. A végeredmény egy magatartászavaros kisfiú lett, hisz az agyban a mozgás hiány nem úgy alakította ki a kommunikációt. 4 évesen visszametünk csecsemőkorban a gyógytornásszal. Érdekes dolog volt ez, de működöt és a hiányosságot próbálta bepótolni. Viszont későn lett felismerve a gond, ezért sokkal nehezebb helyrehozni. Érzem a változást nyilván, de 2 éves járunk folyamatosan!
Te még tehetsz az érdekébe, előzd meg a bajt, januárban vidd el egy gyógypedagógushoz, fejlesztő pedagógushoz gyógytornászhoz, ahogy tetszik. Ők majd elmagyarázzák, megnézik.
Nagyon fontos a mozgás sorrendiség az agyfejlődés miatt. Az lényegtelen hogy lustább a baba vagy elevenebb, tehát hogy mikor csinálja a bizonyos mozgásformákat, a lényeg, hogy a sorrend meglegyen!! Olvass utána, ez rettentően fontos dolog!
7,5 hónapos a lányod, ne aggódj, elindulni biztosan nem fog még. Ha kicsit utána olvasol, akkor tudhatnád, hogy sok baba felcseréli a mozgásfejlődés sorrendjét. Idővel fog majd mászni, nagyon kevés gyerek hagyja ki. Egyébként pedig nagyon fontos, mert eléggé összetett mozgásról van szó, ami igencsak fejleszti az agyat. Ha majd 17 hónapos lesz, és akkor sem mászik, akkor kezdj el aggódni ezen.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..
A 11. válaszoló a saját tapasztalatait írta le, igen ez is előfordulhat, de azért nem ez az általános.
Én írtam, hogy még elkezdhet mászni magától is, nem kellene azonnal rohanni gyógytornászhoz (gyógypedagógusnak ez nem igazán kompetenciája). 7,5 hónapos, nincs elkésve, az hogy felállt még nem jelent semmit.
Kérdező, szerintem még ne pánikolj, picit segíts neki, ha nem megy, és már fixen jár, akkor menjetek gyógytornászhoz.
11-es vagyok! Természetesen nem riogatásként írtam, hanem a saját tapasztalatomat. Nem vagyok egyébként egy paramami, lazán kezelem a dolgokat, viszont felelősen. Én hittem a nagyfiamnál az orvosnak, sajnos. Nem is beszéltem bele a gyerekbe-életünkbe gondokat, jött magától. Amikor megszületett a kistesó ezt rettentően figyeltem, és ha nem mászott volna, hanem feláll és az ágy mellett megy, de tudom hogy előtte nem mászik, máris viszem egy szakemberhez aki megmutatja, hogy segítsek, hogyan tornáztassam. Mostmár tudom minek milyen ára van. És inkább egyszer fölöslegesen lássa egy szakember, nem háziorvos, hanem szakember,aki ezeknek a dolgoknak a szekembere, mint utána több év keméyn munkával korrigáljuk.
Egyébként sajnos elég általános ez a dolog,csak sok szülő nem vesz tudomást róla. az a helyzet találkozok rengeteg féle emberrel. És mesélnek is a szakemberek, elég jóba lettünk.
Én azt mondom ha 1 hónap múlva sem mászik, mutasd meg egy gyógytornásznak. Ne aggazd magad, hisz lehet holnap mászik. Viszont ha azt látod, hogy nem hajlandó, akkor ne tétovázz. Inkább most megnyugtassanak, mint később rengeteg dolgotok legyen! Gondolom ahogy írták, te is próbálod segíteni, én is igyekeztem anno rávenni, de nulla sikerrel. Szabályosn kinevetett a ki sz@ros, hogy "hihihiii én két lábon megyek oda" ezt láttam a szemén:D:D Emlékszem már magamból csináltam hülyét, amikor kínomban már melléfeküdtem, hogy másszunk együtt. Olvastam én akkoriban róla, hogy kell a mászás, kell..de a háziorvos meg annyira meggyőző volt. :( Azt azért ne mondja, hogy amikor elmondtam neki a neurológus diagnózisát, okosan bólogatott, hogy hát igen, fontos a mászás. Azt hittem megtépem. De persze magamat hibáztattam :(
Szóval ne aggódj, gyakoroljatok, de ha nem hajlandó mászni, akkor egy hónap múlva vidd el! Biztos ami biztos!
Én is megijedtem, mert kúszás után felállt! Van a családban gyógytornász, aki mondta,hogy ilyenkor még nem gond, nagyon sok gyerek utána kezd mászni.
A játékhoz pl. másznak, mert ilyenkor még nem áll sokáig stabilan,hogy úgy is tudjon játszani!
Aztán nálunk is beindult a mászás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!