Milyen lakcím kerüljön a lakcímkártyájára?
Budapesten élünk albérletbe a párommal. Egyiken sem vagyunk ott bejelentve. A párom bejelentett lakcíme az anyjánál van, ahová nem szívesen jelenteném be, mert nagyon rossz vele a kapcsolatom, ki nem állhat, valószínűleg nem is engedné, hogy a pici oda legyen bejelentve. Az én bejelentett lakcímem vidéken van, nagyon messze és rettenetesen problémás lenne, ha mindig mindennel oda kellene szaladgálni (ne adj isten ha beteg lenne a pici, oda menni orvoshoz.)
Azt sem tudom, hogy lehet-e akadálya bárminek (pl. gyed, családi pótlék) ha nem ugyanaz a lakcímem mint a babámé.
Ha vidéki címet íratjuk be, akkor már a legelső hivatalos dolgokat is ott kellene intéznünk? Igénybe vehetünk a picire bármilyen szolgáltatást Budapesten vagy csak a területileg illetékes helyen?
Mi is albérletben élünk.Nem vagyunk ide bejelentve.A lányom az én állandó lakcímemre van bejelentve,ami anyuméknál van.A páromnak egy környékbeli faluban van az állandó lakcíme.
A gyerekorvos választható,tehát oda viszed ahova szeretnéd,a védőnő viszont lakhelyhez kötött,így nálunk beírták az albérlet címét és az ahhoz a körzethez tartozó védőnő jött ki,mikor költöztünk másik helyre a védőnőnek jeleztük,aki szólt a másik védőnőnek,aki az új lakcímünk körzetéhez tartozik.
A hivatalos papírokon az állandó lakcímet tüntettem fel,tehát nem az albérletekét,mindent postán intéztem(Anyasági,Tgyas,Gyed,családipótlék).
Régi félreértés, hogy a bérbeadónak joga van megtiltani a lakcímbejelentést, vagy hogy ő dönti el, hogy a bérlő lakcíme "állandó" vagy "ideiglenes". A lakcímbejelentés KÖTELEZŐ, kötelező dolgot pedig senki nem tilthat meg. A lakóhely/tartózkodási hely kérdés (régebben: állandó/ideiglenes lakcím) pedig a lakó saját elhatározásán múlik. Legalább is a törvény szerint; szomorú dolog, hogy ezt sokszor az okmányirodák is rosszul tudják!
Itt le van írva (6-os válasz), hogy mit kell tenni:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..
#16.-os adót is kötelező lenne fizetni utána mégsem fizet.
De ettől függetlenül én sem szívesen jelentenék be senkit a lakásomba. Ha pedig a hátam mögött megcsinálná akkor csak addig lakna ott amíg ez a tudomásomra nem jutna.
#18 ez nagyon jellemző a magyar bérbeadók "kultúrájára".
A tulajdonos bérbeadónak semmi hátránya nem származik a lakcímbejelentésből, és a törvény szerint nem is kell hozzá a külön beleegyezése. Miután a lakás használatához a bérbeadással már hozzájárult. Teljesen értelmetlen ez ellen ágálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!