Mit és mennyire becézgettek a kisbabátok körül?
Arra gondolok, hogy ha egy kisbaba testrészeiről van szó, azt az emberek többsége kicsinyítő képzővel mondja, vagyis fejecskéje, lábacskája, kezecskéje, stb. A baba tárgyait is így becézik: ágyacska, ruhácska, szobácska... De meddig aranyos ez? Az utóbbi időben egyre többször hallok olyan szavakat becézni a babával kapcsolatban, amin muszáj nevetnem! Például gyomrocskája, májacskája, vagy egyszerűen a szó elé teszik a "kis" szót, és azt mondják, "a kis gerince".
Tudom, hogy nem az én dolgom, és miért zavar, de kíváncsi vagyok: ti mennyire becézgetitek a babátok testrészeit és a tárgyait?
Nem becézgetem ezeket, amiket leírtál, rosszul vagyok az ilyesmitől.
És a folyamatos többesszámtól is.
Pl barátném megírta, hogy 2012 ... ... megszülettünk!!!!
Könyörögve kérem a Jóistent, hogy vegye valahogy rá, hogy fejezze be, mert megőrülök tőle.
Mindent többesszámban mond. Szopikáztunk stb...
Nálunk is mindent úgy hívnak ahogy kell.
Én azon tudok nagyon kiakadni mikor anyósonék minden állatot máshogy hívnak a lovat pl. coconak. A hajamat tudnám cibálni.
bocs csak a kisfiam nyomott egy entert. :S
szóval kuszinak vagy guzinak vagy nem is értem...
Meg szándékosan sejpítenek neki pl nem azt mondják, hogy cica hanem szisza, meg a kutyus helyett tutyus stb...
Köszönöm a válaszokat! :)
Megnyugodtam, hogy nem én vagyok érzéketlen barom, amiért nem tetszik ez a becézgetés. A többesszám és a gügyögés engem is idegesít, de közben nagyon jókat is tudok rajta nevetni. "Már négy fogunk van!" - 30 évesen erre nem lennék büszke!
Én azokat becézem, amit ettől könnyebb kimondani: méhecske, házikó.
A testrészekről most csak az jutott eszembe, hogy milyen vicces, hogy mindig úgy mutatom a babának, hogy "ez a lábad, ez az ujjad, ez a hajad" stb, és most úgy mondja vissza, hogy "ujja, lába, haja" - miközben a sajátját mutogatja :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!