2 nyelven beszélni a kicsihez? Érdemes vagy inkább ne?
pontosan, ahogy elottem is irtak a tobbiek. 3 eves lanyom tokeletesen beszel magyarul es az itteni nyelvet is (ferjem kulfoldi).
De ha Magyarorszagon elnek, magyar ferjjel, semmi esetre sem beszelnek angolul a gyerekhez.
Csakis akkor erdemes, ha a szulonek az anyanyelve az adott nyelv.
Itt kulfoldon nyelvtanarkent dolgozom.
Ha mindketten magyarok vagytok és magyarországi környezetben éltek, akkor valóban igaza van az unokatestvérednek, annyival kiegészítve, hogy valószínűleg hátránya nem lenne belőle a gyereknek (hacsak nem erőltetik a nyelvtanulást), de előnye sem igazán sok azokkal szemben, akik ugyanilyen körülmények között (magyar szülők, Mo.) kezdik el a nyelvtanulást kisiskolás korban.
Amit szerintem csinálhatsz, hogy megmaradsz a játékos formánál. Nem kell minden szónál elmondani, hogy hogy van ugyanaz finnül. Viszont ha látod az érdeklődést a babádon finn mesék iránt, vagy pl. ha ismersz finn dalocskákat, amiket szívesen énekelsz neki, akkor nyugodtan mehet a dolog. Arra ne törekedj, hogy ebből valódi nyelvtudás legyen. Maradj meg annál, hogy szórakozás legyen neki. Nekem ez a tapasztalatom a saját kislányomnál, aki 2 éves, és egyáltalán nem zavarja, ha angolul megy a mese vagy pl. az iPod-omon angol alkalmazások vannak (pl. Fisher Price-osok babáknak, gyerekeknek), ismételgeti az angol szavakat úgy, ahogy hallja. Ezeket teljesen magától indítja el, senki sem erőlteti nála, ha őt szórakoztatja, akkor miért ne lehetne? (De az is rendszeres, hogy az én spanyol szókincsfejlesztő alkalmazásommal "játszik", és akkor meg a spanyol szavakat mondogatja a kis babanyelvén. :-)
Szerintem a titok tényleg annyi, hogy ne akard, csak hagyd. Felfedezi ő, ami érdekes számára, ha te biztosítod ehhez a megfelelő körülményeket, akkor lehet, hogy rá is talál. Ha meg nem érdekli, akkor nem kell erőltetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!