Fiam lassan egy eves. Tej es tojasmentes mini tortareceptet keresek, van valakinek receptje?
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg cukor½ citrom héja és leve
1 cs. Vanilincukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál étolaj
Meggyzselé hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál (barna)cukor
½ mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
Gesztenyekrém hozzávalói:
18-20 dkg bio gesztenyepüré nádcukorral (a többit elkóstolgattam, de díszítéshez is jól jöhet)
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl rizs-, zab- vagy szójatej
2 evőkanál (barna)cukor
Előkészítettem a tortaformát, kikentem egy kevés tejmentes margarinnal és beliszteztem. A sütőt 200 C-ra előmelegítettem.
Az almalét a cukorral, citrommal és vanilincukorral habosra kevertem. Tényleg habos lett, és egészen krémes volt a színe. A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almalés keverékhez adtam. Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat. Állagra itt teljesen úgy nézett ki mint egy kevert tészta.
A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe, amit 5-8 perc után 180 C-ra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem. Érdemes tűpróbával megnézni, hogy megsült-e, mert csalóka, kívülről jobban pirul, mint a hagyományos piskóta. Pár percig a formában hagytam hűlni, majd egy rácsra borítva teljesen hagytam kihűlni mielőtt három lapba vágtam volna.
Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémeket. A meggybefőttet lecsepegtettem. A meggyszemeket szépen egyenként félbevágtam, egyrészt, hogy biztos ne legyen benne mag, másrészt így finomabb szokott lenni ez a krém. A legszebb szemeket, kb. az összes egy harmadát, negyedét félretettem díszítéshez. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkevertem a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a többi lét (kb. 3 dl) felforraltam. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem a keményítős keveréket. Visszatettem a lángra és állandóan kevergetve besűrítettem. Amikor egy szép fényes zselévé állt össze a forró keverék, hozzáöntöttem a félbevágott meggyszemeket, még egyet forraltam rajta, aztán hűlni hagytam egy folpack fóliát terítve közvetlenül a zselé tetejére.
A gesztenyekrémhez a 3 dl rizstejből néhány kanálnyival elvettem és elkevertem a pudingporral és a cukorral. A többi rizstejet felforraltam, majd a tűzről lehúzva belekevertem a pudingporos keveréket és újra a lángra téve addig főztem állandóan kevergetve, amíg egészen besűrűsödött. Végül a még forró pudingba robotgéppel belekevertem a gesztenyepürét. Ezt is lefedtem folpackkal és kihűtöttem.
Amikor minden kihűlt, na nem jéghidegre, csak olyan langyos szobahőmérsékletre, akkor összeállítottam a tortát. A gesztenyekrém egy kicsit kemény lett, ezért átkevertem a robottal, hogy simább legyen és jobban lehessen kenni.A legalsó tortalapot egy tányérra tettem, megkentem két-három kanálnyival a meggykrémből, majd erre rákentem a gesztenyekrém háromnegyedét, a többit félretettem a díszítéshez. A krémre tettem a második tortalapot, erre jött az egész meggyzselé, amit betakartam a legfelső tortalappal. Az egész tortát bevontam a maradék gesztenyekrémmel és feldíszítettem a félretett meggyel és almaszeletekből kivágott virágokkal, amiket először citromlébe áztattam. Az virágok közepe egy pici maradék gesztenyepüréből volt. A kész tortát 2 órára hűtőbe tettem.
Tejmentes torta újabb változata
Hétvégén a nagymamánál is ünnepeltünk, és ide is készitettem egy tortát, ami nagyon hasonló az előzőhöz. Most nem gesztenyekrémet, hanem vaniliakrémet készitettem, de barnacukorral, amitől izre és szinre is olyan volt, mintha karamellkrém lenne. A piskóta ez alkalommal normál tojásos piskóta volt, mivel az előző torta piskótája sem keltett különösebb érdeklődést Brigiben, gondoltam ez most is igy lesz.
Hozzávalók a tejmentes vaníliakrémhez:
3 dl rizstej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál barna cukor (sötét, lágy fajta)
15 dkg tejmentes margarin
+ 1 evőkanál barnacukor
A pudingport összekevertem néhány evőkanál rizstejjel és a cukorral. A maradék rizstejet
felforraltam, majd a tűzről lehúzva hozzákevertem a pudingporos cukros tejet. Sűrűsödésig főztem állandóan kevergetve. Folpackkal beborítva kihűtöttem.
A szoba-hőmérsékletű margarint kikevertem egy evőkanál barnacukorral, majd a kihűlt pudinggal.
A tortát ugyanúgy állitottam össze, mint az előzőt, de a gesztenyekrém helyett ezt a fenti krémet használtam. A díszítés is hasonló volt, de most az almaszeletekből kis szíveket vágtam ki, amiket először citromlébe, majd meggybefőtt levébe áztattam, amitől szép rózsaszínek lettek. Ezt a tortát a margarinos krém miatt mindenképp érdemes behűteni néhány órára.
Serintem ez is kicsit túlmisztifikált... VAlószínűleg sárgáját már adsz neki (az már javasolt, sőt egy éves kortól mehet a fehérje is), úgyhogy szinte bármit meg tudsz sütni.. Nekem mindkét gyerekem eddigre a cukrászdai csokitortát falta, persze nem ez a követendő, s biztos lepontoznak érte...
Amennyit egy ekkora gyerek eszik egy tortából, szerintem még a tej is elférne, de ez csak az én véleményem... Vegyél/süss olyat, amit Ti szerettek, a Kicsi mindennek örülni fog... (egy hét múlva meg úgyis bevezeted a tojásfehérjét..) :-)
bocsi,de számomra ez olyan vicces:))
mi különbség van, ha szülinapja előtt 2 nappal vagy utána 1 nappal kap tojást??Nem létezik valamiféle határvonal, hogy huh, 2 órával elmúlt 1 éves,akkor már tuti nem lesz baja.
Én direkt bevezettem mindent 1 éves kora előtt, így egy percig nem okozott fejtörést mit készítsek.
Meggyes-csoki muffin volt fiam szülinapján, ő kb 2 falatot evett belőle, viszont mindenki másnak ízlett.
Ha ilyen gesztenyés vagy tojás-tej mentes cuccot csinálsz,akkor szerintem mindenki csak udvariasságból fogja mondani, hogy "hmm,finom":)Fiad meg így sem úgy sem fog sokat enni belőle.
De persze mindenki úgy csinálja ahogy szeretné,nem akarom én megmondani hogy csináld, csak véleményt írtam:)
Mi holnap ünnepeljük kisfiam első szülinapját. A túró rudi torta már a hűtőben várja a holnapot!:)
Majdnem ugyanazt csináltam, amit az első válaszoló leírt, csak sima tojásos piskótával.
Sárgáját akkor már evett a kisfiam, fehérjével pedig előtte 1-2 héttel már megismerkedett, nem volt gáz.
Csak a tej miatt kerestem kifejezetten tejmentes tortát, mert sajnos arra allergiás, azóta is :(
Szóval sima piskótával is nagyon finom! A meggyzselét azóta már több mindenbe is kipróbáltam, pl. Sacher tortába is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!