Tej és tojásmentes rágcsálnivalót tudtok 10 hónaposnak?
Ezeket találtam a neten:
Palacsinta:
Hozzávalók:
10 dkg finomliszt
10 dkg zabpehelyliszt
300 ml rizstej
kis só
500 ml ásványvíz
olívaolaj
Tej- és tojásmentes!!!
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem, 2 órát pihenni hagyom, és olajon, palacsintasütőben kisütöm. Tölteni ízlés szerint lehet.
Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak.
Kapormártás
Hozzávalók: 10 dkg Liga margarin, 5 dkg kukorica- vagy rizsliszt, 3 dl csontlé, 1 csomó kapor, 5 dkg porcukor, 1 db citrom, só
Elkészítés: rizslisztet felhevítjük és hozzáadjuk a Liga margarint. Ha a margarin megolvadt, felengedjük a csontlével. Legyen mártás sűrűségű. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, a sót, és amikor lehűlt, a citrom kifacsart levét.
Rántott zöldségek
Felhasználhatunk burgonyát, sárgarépát, kelkáposztát, padlizsánt, patisszont, brokkolit, karfiolt
Hozzávalók: 50 dkg zöldség, 15 dkg gluténmentes morzsa, 20 dkg kukoricaliszt vagy rizsliszt, só, zsiradék a sütéshez
Elkészítés: zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és ízlés szerint daraboljuk. Enyhén sós vízben vagy csontlében megfőzzük. A főtt zöldséget kukoricalisztbe forgatjuk. Belemártjuk a 2 dl vízből és kukoricalisztből készült masszába, majd a gluténmentes morzsába forgatjuk. Bő forró zsiradékban pirosra sütjük.
Vagdalt
Hozzávalók: 35 dkg sertés- vagy csirkehús, 1 db közepes burgonya, 10 dkg gluténmentes száraz kenyér, 10 dkg gluténmentes kenyérmorzsa, zsiradék, só, hagyma, paprika, fokhagyma, bors, petrezselyemzöld
Elkészítés: darált húst összedolgozzuk a megáztatott, kinyomkodott kenyérrel, a diétában fogyasztható fűszerekkel, az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával. Tojás helyett a megmosott, megtisztított, lereszelt nyers burgonyát keverjük a vagdalthoz. Pogácsákat formálunk a masszából, kenyérmorzsába forgatjuk, bő zsiradékba sütjük.
Zöldséges vagdalt
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 5 rózsa karfiol, 1 kis zellergumó, zsiradék, só, fűszerek, kukoricakása
Elkészítés: megtisztított zöldségeket a reszelő durva fokán gyufaszál vékonyságúra reszeljük. Kevés zsiradékon megpirítjuk, majd az elkészített kukoricakásával keverjük. Kis golyókat formálunk a masszából, forró zsiradékban kisütjük.
Vaníliás karika
Hozzávalók: 20 dkg coelipan süteménypor, 10 dkg liga margarin, 10-15 dkg porcukor, 10 dkg főtt burgonya, 3 dkg élesztő, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 dl langyos víz, só (4 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja)
Elkészítés: Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A coelipan port a szódabikarbónával, majd a zsiradékkal, s a főtt, áttört burgonyával, a felfutatott élesztővel és a diétában megengedett ízesítőkkel alaposan összedolgozzuk. Habzsákba töltjük, a zsiradékkal kikent sütőlapra tetszés szerinti formákat készítünk. 10 percig pihentetjük, mérsékelt tűznél világos rózsaszínűre sütjük. Melegen (vaníliás) porcukorba forgatjuk.
Burgonyás keksz
Hozzávalók: 10 dkg rizsliszt, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál szódabikarbóna, só
Elkészítés: megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, forrón áttörjük. Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával, a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könynyen gyúrható massza legyen. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró sütőben megsütjük.
+
Linzerkarika
Tojás- és tejmentes!
Hozzávalók:
* 30 dkg liszt,
* 20 dkg tejmentes margarin,
* 10 dkg cukor,
* 1 ek kukoricakeményítő,
* fél dl víz.
Két karika közé tehető:
baracklekvár.
Tetejére szórható:
porcukor.
Az elkészítés menete:
Az összes hozzávalót közepes kavaróedénybe tesszük, összekavarjuk, könnyen nyújtható, de nem ragadós tésztát gyúrunk belőle. Fél centiméter vastagra nyújtjuk, és kör alakú kiszúróval szaggatjuk. A korongok felének a közepét kicsi kör alakú kiszúróval kilukasztjuk. A kiszúrókat használat előtt célszerű lisztbe mártani, így a kész formák könnyebben kivehetők lesznek, nem ragadnak hozzá. A kész formákat, kivajazott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsüben, 180 fokos sütőben, 15 perc alatt világosra sütjük. Egy teli és egy lukas korongot baracklekvárral összeragasztunk, és a tetejét meghintjük porcukorral.
Fánk
Tej- és tojásmentes!
Hozzávalók:
* 30 dkg liszt
* 2 dl mandulás rizstej
* 2,5 dkg élesztő
* 2 ek cukor
* 1 kk só
* a sütéshez olaj
A tetejére lehet tenni:
Baracklekvárt, fahéjas porcukrot, karamell öntetet, vagy esetleg csokoládé pudingot.
Az elkészítés menete:
A mandulás rizstejet kissé meglangyosítom, elkeverek benne egy evőkanálnyi cukrot, hozzádarabolom a friss élesztőt és hagyom, hogy felhabosodjon. Közben kimérek 30 dkg lisztet, hozzáadom a sót, a maradék cukrot, és kb 4 ek olajat is hozzácsorgatok. Közben az élesztő kellően felfutott, így a többi hozzávalóhoz keverem, és könnyű tésztát dagasztok belőlük. A nyers tésztát meleg helyen hagyom egyszer megkelni, ami kb 20-30 percet vesz igénybe. Ezek után olajos kézzel kis korongokat készítek a tésztából, a közepüket a mutató és a nagyujjam között kissé összenyomom, majd azonnal bő, forró olajban mindkét oldalát kisütöm. A sütésnél figyelj nagyon, mert gyorsan sül, nehogy elégjen. A tetejére porcukrot szórtam, és baracklekvárral tálaltam.
Frissen a legfinomabb. Másnap kicsit szikkadt a tészta, de még ehető... feltéve, ha marad belőle.
Vaníliás koszorú:
Tej- és tojásmentes!
Hozzávalók:
* 10 dkg cukor
* 20 dkg tejmentes margarin
* 30 dkg liszt
* 1 csipet só
* 1/2 csomag vaníliás pudingpor (tejmentes)
* 1 tk. sütőpor
* 1/2 dl víz
Színezéshez:
* kakaó, puncs pudingpor, kurkuma...
Elkészítése:
Közepes méretű keverőtálban összekavarom a száraz hozzávalókat, a cukrot, lisztet, sót, pudingport és a sütőport. A margarint felolvaszton, az előző keverékre öntöm és kevés víz hozzáadásával jól gyúrható, nyújtható tésztát készítek. A húsdarálóra süteménykinyomó formát rögzítek, azon átdarálom a tésztát, majd a két végét összenyomom kicsit, kör alakot formázva. Sütőpapírral bélelt tepsübe teszem sorba, és 180 fokon 15 percig sütöm. Nagyon ízletes, ropogós édesség. Aki szeretné kicsit extrábbá tenni, az helyenként olvasztott étcsokoládéval lecsorgathatja, vagy akár az egész karikát beleforgathatja.
Elárulok egy titkot. Nekem nincs ilyen húsdarálóra erősíthető kinyomó formám. Tudom milyen, láttam már hogyan működik, mert édesanyámnak van. Nekem nincs. Hogy akkor mivel csináltuk a karikákat? Kisfiamnak van egy szuper gyurmakinyomója, amihez majdnem ugyanolyan minták vannak, mint az eredeti húsdarálós változathoz. Nem tettem mást, csak alaposan elmosogattam, és szárazra töröltem a kinyomót is és a formát is, majd kicsinyem kezébe adtam az egészet egy nagy tál tésztával. Neki már volt lehetősége gyurmával gyakorolni a kinyomást, most a sütit ezért önállóan tudta csinálni. Csak úgy gyártotta nekem a sok "hosszú kígyót". nekem pedig nem volt más dolgom, csak karikát formázni belőlük és sorba rendezni a tepsüben.
Tipp:
* Nem csak karikákat és hosszú kígyót lehet csinálni belőle, hanem az abc legtöbb betűjét. Előnyös olvasni tanuló kicsiknek.
* A színét is változtatni lehet egy kis kakaó hozzáadásával barna, vanília puding helyett puncs használatáva rózsaszín, kurkuma hozzákeverésével napsárga, kevés spenót hozzáadásával zöld karika nyerhető.
+
Piskóta
Tej- és tojásmentes
Hozzávalók:
* 2,5 dl almalé
* 12 dkg cukor
* 0,5 citrom héja és leve
* 1 cs. van. cukor
* 25 dkg liszt
* 1 cs. sütőpor
* 1 csipet só
* 1 kk szódabikarbóna
* 4 ek étolaj
Ízlés szerint rakható a nyers tésztába kakaó, fahéj, gyömbér, aszalt vagy friss gyümölcsök.
Az elkészítés menete:
Az almalevet a cukorral, a vanília cukorral, a fél citrom héjával és levével összeturmixolom. A fehéres színű léhez hozzáadom a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát és az olajat is. A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Kivajazott, kilisztezett formában, közepes lángon 15-20 percig sütöm.
Tipp: Ha a forma aljára alma-, vagy ananászkarikákat teszel szépen elrendezve, és arra öntöd a nyers masszát, akkor sülés után a piskótát kifordítva dekoratív és ízletes süteményt kaphatsz. (Köszönet az ötletért!) Szeletelve, fahéjas porcukorral meghintve tálalható.
Kakaós csiga
Tej- és tojásmentes!
Hozzávalók:
* 2,5 dkg élesztő
* 2 dl mandulás rizstej
* 1 csapott ek. cukor
* 25 dkg liszt
* 1 csapott ek. tojáspótló por
* 1 csipet só
* 1/2 cs. sütőpor
* 8 dkg tejmentes, kerek dobozos margarin
A töltelékhez:
* 2 ek. kakaó
* 2 ek. cukor
* 8 dkg tejmentes margarin (kockamargarinból)
Ízlés szerint rakható bele a kakaó helyett fahéj, dió, vagy dejó is.
Az elkészítés menete:
Az élesztőt a cukrozott rizstejben felfuttatom, és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztok. Tapasztalatom szerint a tészta készítéséhez a kerek dobozos margarin jobb, mert krémesebb, jobban eldolgozható. Előfordulhat, hogy a tészta ragadós, nyúlós lesz, ilyenkor 2-3 dkg liszt még bártan hozzáadható. A tésztát meleg helyen fél órát hagyom kelni. Ez idő alatt a tölteléket elkészítem. A margarint megolvasztom és a cukrot, és a kakaóport felolvasztom benne. A tésztát téglalap alakúra és egy centi vastagra nyújtom, és a tölteléket rákenem. Érdemes ekkor egy pár percig állni hagyni, hogy a megolvasztott margarin megdermedjen, mert akkor a feltekerés és darabolás közben nem folyik ki a tésztából. Egy közepes nagyságú tepsit kizsírozok, kilisztezek, a tésztát feltekerem és ujjnyi vastag karikákat szelek belőle. A szeleteket a tepsibe fektetem, egymás mellet 1-2 cm-es távolságot hagyva. Közepes lángon 20 perc alatt készre sütöm.
Babaszoba. hu
Házipatika. com
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!