Ikreknél hogy van?
Nekem nincsenek ikreim, de egy ismerősnek vannak, és sokat vigyázok is rájuk pici koruk óta. :)
Szoptatás: erről sokat nem tudok mondani, mert ismerőséknél az egyik baba nem tudott szopizni sajnos, és elég hamar tápszeres lett, de a másik baba szopott rendesen, de 1 évesen el lett választva, mert az anyuka így nem tudott már figyelni szoptatás közben a másik ugyanolyan korú gyerkőcre.
De ahogy tudom, tandemben szoptatnak általában, vagyis baba/mell. :)
Alvás: mindketten nehezen alvók pici koruktól kezdve, igénylik is a testközelséget, úgyhogy együttalvás van majdnem születésüktől kezdve.
Beszéd: az egyik gyerkőc már 1,5 évesen mondott rövidebb szavakat, és 2 évesen már rövid mondatokban beszélt, míg a másik csak 2 évesen kezdett el bármit is mondani, viszont akkor már kapásból rövid mondatokat mondott. Utána felváltva haladtak: hol az egyiknek fejlődött a beszéde, hol a másiknak. Most 3 évesek, a koruknak megfelelően beszélnek mindketten.
Járás: itt is volt különbség, de elsősorban azért, mert a mozgásfejlődés a kezdetektől más ütemben ment. Az egyik már 7 hónaposan kúszott, pár hét múlva mászott, 8 hónaposan ült, viszont csak 1 éves kora körül kezdett kapaszkodva felállni, és csak pár hónap múlva indult el egyedül (azt hiszem, 14 hósan). A másik csak 9 hónaposan kúszott-mászott, 10 hónaposan ült, viszont utána nagyon beindult, pár hét múlva felállt, és még 1 éves kora előtt elindult.
Etetés: mindig átment valaki, aki az egyik gyereket etette kanállal, amíg nem tudtak egyedül enni. Ha senki nem ért rá, akkor felváltva kapták a falatokat. (Én amúgy a saját gyerekeimet BLW-módszerrel tápláltam hozzá, úgyhogy az etetés sosem volt gond, együtt tudtunk enni a kezdetektől. Ha ikreim lettek volna, pláne ezt a megoldást választottam volna.)
Fürdetés: ha az apuka otthon volt, akkor ő segített, ha nem, akkor az egyik baba a mózeskosárban/hintában/kiságyban/hordozókendőben volt, amíg a másik fürdött.
Közlekedés: a sétákra általában valaki elkísérte őket, hogy tudjon segíteni. Amíg nem tudtak ülni a babák, addig egymás mögötti ikerkocsiban tolta őket az anyuka (Peg Perego Duette, úgy emlékszem), később pedig ikerkapoccsal csatolt össze két pár kilós esernyőkocsit, vagy ha volt vele valaki, akkor külön tolták a kettőt. Aztán amikor már jártak, akkor eleinte egy babakocsival mentek, és egyikük sétált, a másik a babakocsiban ült. Vagy az egyik gyerkőc hordozókendőben volt, a másik babakocsiban. Vagy az egyik sétált, a másik kendőben volt.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, nem tudom, hogy ilyenekre gondoltál-e. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!