Miért lehet, hogy Magyarországon gyorsabb mozgásfejlődés normális, mint Hollandiában?
11 hónapos volt a kislányom, amikor a védőnőhöz mentünk (Hollandiában), és még nem mászott négykézláb, csak kúszott. Plusz felállt bútorok mellett. Amikor mondtam a védőnőnek, hogy elég lassan mennek a dolgok (a nagyfiam ilyenkor már két hónapja mászott is, ami a magyar átlaghoz képest még mindig késő egy kicsit), mondta, hogy ne vicceljek már, ilyenkor a hasról hátra + vissza forgás az elvárt. És amikor végeztünk, találkoztunk az öltöztetőben egy anyukával, akinek a kislánya 11 hónaposan tényleg csak forogni tudott.
Aztán a szomszéd kislány most lett 11 hónapos, hason már úgy-ahogy kúszik (30-40cm-t), nagyon ügyesen ül, mert ültetik, ami itt teljesen normális, de ennyi. Tegnap este mi vigyáztunk rá (nálunk volt a babaőr), és amikor átmentem cumit visszaadni, annyira nagyon furcsa látvány volt a 75 centis nagylány a kiságyban, aminek a fekvő része még teljesen magason van. Persze, hiszen egyáltalán nem áll fenn a veszélye, hogy felhúzná magát, felülne, vagy bármi ilyesmi.
Olyan érdekes nekem, hogy ez itt teljesen normális. És az még érdekesebb, hogy mint ha a babák ehhez a normához alkalmazkodnának... A sógornőm kislánya is 11 hónaposan kezdett helyet változtatni, majd 13 hónaposan el is indult!
Szerintetek mi állhat emögött, hogy itt más a norma? Magyarországon, ha egy 11 hónapos még csak forogni tud, már szakemberhez kell vele fordulni...
mondjuk az furcsább számomra, hogy egy 11 hónapost egyedül hagynak otthon és a szomszéd csak a cumit visszaadni megy át, nem pedig a babáért :SSS elég felelőtlen szülők lehetnek :(
nálunk nagyon jó gyógytorna módszerek vannak, pl. dévény, katona, így korán ajánlott orvoshoz fordulni hogy ha gond van pl. izomzattal akkor azt kikezeljék.
10-15 éve itthon se csináltak semmit ha késett a mozgásfejlődés, esetleg kis otthoni tornát javasoltak
:)
Nem értem, miért lennének ettől felelőtlenek?! Letették aludni a kislányt és elmentek pár órára. Nyilván nagyon jóban vagyunk, nem most beszélgettünk másodszor életünkben! Kétszer kiesett a cumi, átmentem visszaadni. Amúgy meg hallgattuk a bébiőrben, hogy kegyeg az óra a gyerekszobában.
Témára térve, ez itt azért más, mert ez nem számít megkésett mozgásfejlődésnek! Ez a normális! Nem arról van szó, hogy nem tesznek semmit, hanem, hogy nem látják úgy, hogy bármit is tenni kellene, mert így van rendjén!
Első, nem tudom, hogy igazad van-e. De otthon pl. ajánlják, hogy ne rakd körbe a gyerekedet játékkal, mert akkor nincs motiváció a helyváltoztatásra. Ez nem kerül pénzbe. Itt ezt furcsálják, a gyerekek le vannak ültetve, és mindig körbevéve játékkal.
Ennek ellenére a 2-3 éves holland gyerekek ugyanúgy mozognak, mint a magyarok!
Én nem viszem őket se babaúszásra, se tornázni, se angolul nem tanítom, se olvasni, ilyenekért nem adnék pénzt :)
Ennek ellenére a lányom 9 hónaposan, a fiam 10 hónaposan kezdett járni. Nem is fejlesztem őket reggeltől estig, de okosak, ügyesek.
"Magyarországon a sok önjelölt szakember behülyíti az anyukákat, hogy pénzért mindenféle fejlesztő foglalkozásokra járassák a gyerekeiket. Ez is egy üzlet, semmi több..."
Ezt írta az első, és egyetértek vele sajnos.:( És a neonatológus szakorvosunk is ugyanezt mondta, szóval van benne valami...
Hű, de furcsa, hogy ilyen eltérések vannak, nagyon megdöbbentem.
Valószínű, hogy ott az Anyukák sem stresszelik egymást, mint Mo-on. Tőlem egy bnőm állandóan kérdezgette, hogy jár e már a kislányom, mert az Ő kislánya már 8 hósan járt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!