Napirend. Kell?
Szerintetek kell napirend? H igen, miért? Ha nem, miért?
Mikortól kell, ha kell?
Igen, kell. De rugalmas legyen, és tudd, hol a határ. Nem tudom, érthető-e.
A felnőttnek is van napirendje. Reggel felkel, készülődik, esetleg reggelizik, munkába megy, ebédel, utazik, hazamegy, pihen, mittudomén, mindenkinek más, de van.
Amikor egy újszülött megérkezik ebbe a számára ismeretlen és idegen világba, a napirend egy fix pont lesz neki akár 2-3 nap alatt is. Egy pár napos baba is tudja, hogy az esti fürdés után jön a kaja és az alvás. Így alakul ki benne, hogy következtetni fog a dolgok egymásutániságára. Szóval tanul és biztonságérzetet szerez. De tudni kell a baba igényeihez alakítani, mert pl. ha éjjel már nem kel fel, ne ébresszük, mert kell ennie. Vagy a séta, 40 fokban elhanyagolható, stb.
Kell, de nem robotszerűen. Simán lehet eltérés, ha pl. különleges nap van vagy alkalom (esküvő, Karácsony, ilyesmi). Illetve ha nem délben alszik el a gyerek, hanem fél egykor, az simán belefér nálunk.
A napirend jó - de nem mindenáron, és nem percre pontosan. Arany középút, ebben is, mint minden másban.
Szóval: adott időben alvás, és szabott időben evés? Ha jól értem ezt takarja a napirend?
És ha épp akkor még nem éhes? (teszem azt 3 óránként? )
Nem kell, legalább is nálunk.Attól nektek lehet,de ha az borul készülj sírós hisztis gyerekre, nálunk is volt napirend, amig csak 1 gyerek volt, aztán gyorsan el is feledketem róla!
Két dolog van, ami mindig ugyan akkor történik
Ebéd, fürdés.
4 gyerekem van, ha a kicsik napirendjét tartani akarom, a nagyok igényeinek nem tudok megfelelni,és ahol a napirend borul, ott nyűgösek, sírósak a gyerekek, igy én nem tartom egyáltalán fontosnak, igy tudják, hogy ha menni kell, akkor megyünk és nincs nyavajgás miatta.
Én is így vagyok amúgy, mint a 6-os 7-es válaszoló. Nincs kőbe vésett szabott napirend. Ha éhes, adok neki, ha álmos, alszik.
Mindenki kérdezgeti, hogy van-e már napirendünk?
De tényleg, mi felnőttek sem ugyanabban az időben eszünk, alszunk.
A kisfiam 17hetes amúgy. Eleinte próbáltam tartani a napirendet: 3 óránként evés, séta, fürdés, stb, de a gyerek nem ismeri az órát:) és volt hogy hamarabb kért enni pl, vagy hamarabb volt álmos.
Én elég rugalmas ember vagyok. Nem erőszakolom a gyerekre a szabott dolgokat, viszont magának kialakította, mert minden embernek- a babáknak is- van bioritmusuk. Kb. 3 3és fél óránként eszik, tudom így nagyjából mikorra tehető a következő étkezés, a fürdés 7 körül van, fekvés 9-10 körül. (hamarabb nem alszik el)
A nappali alvás most káoszos a meleg miatt, meg a foga is jön, meg most tanult meg forogni is, és álmában is gyakorolja:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!