Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 3 hónapos kislányomnak 3...

Klejcsi kérdése:

3 hónapos kislányomnak 3 cm-es vesetágulata van. Panasz mentes, jól fejlődik és a veséje nem károsodott még is műteni akarják. Szeretném elkerülni a műtétet. Tud esetleg valaki valamit erről?

Figyelt kérdés
2012. máj. 13. 09:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szia! Az én kislányomat hat hónaposan műtötték veseüregrendszeri tágulattal, születése környékén neki is olyan 3 cm-es volt körülbelül. Szintén panaszmentes volt,szépen fejlődött, soha nem volt húgyúti fertőzése vagy láza, a vesefunkciója is tökéletes volt - ezt rendszeresen ellenőrizték izotópos feltöltéssel is. (Ha nincs az ultrahang, lehet, hogy évekig ki sem derül ez az eltérés!) Mégis meg kellett műteni, mert az egyik vizsgálat azt mutatta, hogy teljesen elzáródott az egyik veséje (ez okozza ugye a tágulatot), nem reagált a vízhajtóra. Ha nem műtik meg időben(márpedig nem műtenek indok nélkül!), akkor nem csak a vesefunkciója romolhat, hanem le is állhat a veséje. Én ezért azt mondogattam magamnak vígasztalásként, hogy inkább egy műtét csecsemőkorban, mint hogy utána legrosszabb esetben egy vesével kelljen élnie (bár állítólag ezzel sincs semmi gond). A mi sebészünk egyébként három hetes (!!!) babát is műtött már ugyanezzel,sikeresen. Ráadásul a kisebb babák jobban viselik a műtéttel járó fekvést, mint pl. a totyogók. Úgyhogy én nagyon örülök neki, hogy túl vagyunk rajta és azóta is teljesen jól vagyunk! Egyébként itt írtam bővebben a műtétről:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..

Jó egészséget Nektek és kérdezz nyugodtan, ha bármiben segíthetek.

2012. máj. 13. 13:25
 2/12 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom.Neki még nincs elzáródva teljesen és itt ahol lakunk Baján azt mondták nem kell műteni.Átküldtek Szegedre is azért,h biztos ami biztos.Ott azt mondta a doki,hogy megműti de egy nappal a műtét előtt menjünk be mert megnézi ultrahangon megint,mert lehet,hogy mégsem kell megműteni.Én arra gondoltam,hogy megnézetem máshol is mert hát ezek a vélemények így elég bizonytalanok és ha van rá lehetőség akkor először szeretném én is,hogy rendszeresen ellenőrizzék és ha esetleg nálunk is úgy lesz mint nálatok akkor igen műtsék meg.Nektek végül mekkora volt a tágulata?Vagy fokozatosan nőtt?
2012. máj. 14. 08:22
 3/12 anonim ***** válasza:
Hát igen, rossz ez a bizonytalanság, mi is az utolsó percig reménykedtünk, mert ugyan kezdettől fogva mondogatták, hogy ebből műtét lesz, de mindig hozzátették, hogy azért vannak csodák és bár kicsi az esély, de mégis előfordulhat, hogy kinövi... Nem is a tágulat méretével volt nálunk gond, hanem azzal a húgyúti szűkülettel, amiről írtam, hogy teljesen elzárta a végére a húgyvezetéket, ennek van a vesét károsító, vesefunkciót elrontó hatása. Az ultrahang az csak a tágulat méretét mutatja, nem annak alapján döntöttek nálunk a műtét mellett, hanem az izotópos vizsgálat eredménye alapján. A szűkület mértékét és a vesefunkciót nem tudja kimutatni más, csak az izotópos feltöltés. Nem akarok butaságot írni, de úgy emlékszem, nekünk azt mondták anno (tavaly), hogy erre a fajta vizsgálatra az egész országban egyedül a Debreceni Klinikán van lehetőség (szerencsére idevalósiak vagyunk), ennek nagyon pontos az eredménye...(Nekünk eleinte jók voltak amúgy itt is az eredményei, ezért annak ellenére kitolták 6hós korára a műtétet, hogy az uh-n látható tágulat mérete mindenkit megijesztett.) Szóval igazad van, érdemes több szakértővel megnézetni (bár ugye laikusként az ember nem szeret vitatkozni az orvosával...)
2012. máj. 14. 12:53
 4/12 A kérdező kommentje:
Nekünk is csináltak izotópos vizsgálatot.Azt mutatta,hogy mérsékelten károsodott a veséje és 42 százalékot teljesít.Utána csinálták a húgyhólyagfeltöltést az meg jó lett.Tanácstalan vagyok.Mert hát javulni ez nem fog,de ha nem romlik?
2012. máj. 15. 07:52
 5/12 anonim ***** válasza:
Háát, nehéz okosnak lenni, szerintem még az orvosoknak is...A vesefunkciók nekünk teljesen jók voltak, ha a két vesét összeadtad, arányosan kijött a 100%, az egyik 51%, a másik 49% volt, azt mondták, akkor lenne gond, ha 30% körüli vagy rosszabb lenne az érintett vese teljesítménye (ezek szerint a tiétek is nagyjából rendben van!)... Nekünk viszont csak a műtét után jutott el a hólyagba a vizelet, miután kivágták az "akadályt"...Szóval a helyedben még reménykednék...Egyébként itt találtam még sok hasznos infót: [link]
2012. máj. 15. 08:38
 6/12 A kérdező kommentje:
Még azt szeretném kérdezni,mert úgy néz ki műtét lesz,műtét előtt ugye nem ehetnek.Hogy viselte a picikéd?Mennyi időre rá lesz olyan mint előtte?
2012. máj. 18. 14:12
 7/12 anonim ***** válasza:

Hű, teljesen pontosan nem emlékszem, hogy hány órával a műtét előtt ehetett utoljára. Anyatejes volt, a műtét előtti napon be kellett menni vérvételre és akkor magyarázta el az altatóorvos, hogy mikor szoptathatom utoljára. Az rémlik, hogy másnap kb. reggel 8ra volt kiírva a műtét, egy órával előtte kellett odaérnünk és mintha éjfél körül még szophatott volna. De az is lehet, hogy még később is kaphatott, nem tudom már, de egyáltalán nem volt nyűgös, éhes közvetlen a műtét előtt. Szerintem az ilyen pici babákat pont emiatt is veszik előre a műtéti rendben.

Ha a hangulatára gondolsz, az már a műtétet követő napon olyan volt, mint egyébként, játszott a csörgőivel, mosolygott a szobatárs-gyerekekre, stb. (Aznap még ment bele az altató, fájdalomcsillapító, de mintha éjjel már szophatott is volna). Persze meg kellett szokni (leginkább a szülőnek!), hogy ki van kötve a keze és csövek lógnak belőle, nem emelgetheted pelenkázáshoz, böfiztetéshez, de őt ez bármennyire is hihetetlen, de egyáltalán nem zavarta (tudott vmennyit mozogni azért). A lényeg szerintem, hogy bent lehetsz vele éjjel-nappal,- mi azért is úsztuk meg ilyen simán, mert pl. a szoptatásban semmi nem változott: éjjel-nappal kb. három óránként kapta az anyatejet, mint otthon. (Más kérdés, hogy az ő fekvő pozíciója miatt irtó kényelmetlen volt a rácsos ágyán áthajolva szoptatnom...).

A legjobbakat kívánom Nektek és nyugi, nagyon jól fogja viselni, elfelejtitek majd az egészet és sokkal jobb most túlesni rajta, mint később:-)!!

2012. máj. 21. 12:31
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a bíztatást!Remélem jól alakul majd minden!
2012. máj. 22. 10:25
 9/12 anonim ***** válasza:
Csak anyatejes?
2012. máj. 29. 09:57
 10/12 A kérdező kommentje:
Nem.Tápszeres meg babyételes.
2012. máj. 30. 18:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!