Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 3 hetes a lányom! Holnap...

3 hetes a lányom! Holnap vinnem kell csípőszűrésre, mert kicsit kötöttebb a csípője. Mire számítsak? Mit fognak csinálni? Hogyan zajlik?

Figyelt kérdés
2012. máj. 9. 12:21
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

Pucérra kell vetkőztetned, vigyél textil pelust (pelusokat, mert lepisilheti) a vizsgálóasztalra a baba alá. A dokinak kell odaadnod. Megnézi forgatja/tekergeti majd a lábait, mindenhogy nézegeti, és végül UH-val is megvizsgálja, ez egy direkt babáknak kialakított UH-s vizsgálóasztal, egy mélyedésbe teszi bele a babát, és úgy nézi monitoron.

Aztán öltöztethetsz, ő meg elmondja, hogy mi a helyzet. Kb. ennyi. És a baba kis könyvét is vidd meg persze a beutalót. A kiskönyvbe az asszisztens beírogat mindent.

Ha van rá módod, vigyél magaddal valakit, aki segít, nekem újszülöttel (főleg elsővel) semmi rutinom nem volt, és ha a babára figyeltem, akkor nem bírtam felfogni, hogy mit mond közben a doki, pedig minden instrukció fontos, és nem mondja el kétszer általában... :o)

2012. máj. 9. 12:27
 2/19 A kérdező kommentje:
és ugye nem kap terpeszpelust mert kötöttebb a csípője?
2012. máj. 9. 12:46
 3/19 anonim ***** válasza:
59%

Könnyen lehet, hogy kap, az is lehet, hogy nem pelust, hanem kengyelt.

Amúgy miért 3 hetesen viszed? A kötelező szűrés időpontja 6 hetesen lenne.

Egyik lányomnak túl laza volt a csípője, neki születésekor mondta a kórházi csecsemős, hogy előrehozottan 4 hetesen vigyük.

No mindegy. A lányom 2 hónapig volt terpeszpelusban, napi 24 órában, tehát mindig, leszámítva a fürdetést.

Ettől kicsit se félj! Sőt, örülj neki, hogy ilyen korán kapja (már ha tényleg kapja, nyilván az orvos mondja meg, mi kell nektek), mert ilyen picinek meg se kottyan. Amúgy sem mozogna/forgolódna még, amit meg egy pár hónapos baba csinál, abban kicsit sem zavarja.

Én sem akartam elhinni, a lányom sokat ordított, és azt hittem, azért, mert zavarja. levettem kísérlet képen, ugyanúgy ordított.

Ha egy 4-5-6 hónapos babánál derül ki, hogy ilyesmi kell, az már sokkal húzósabb, szóval tényleg ne aggódj! Jobb korán kezelni ezt a dolgot, és utána minden rendben lesz.

Az a lányom már 4,5 éves és teljesen rendben van. Járunk kontrollra évente.

2012. máj. 9. 12:52
 4/19 anonim ***** válasza:

Úgy van, ahogy az első leírta.

Az, hogy kap-e terpeszpelust, azt itt nem tudjuk megállapítani, majd az orvos megmondja. De ha teheted, akkor tedd hordozókendőbe, mert abban természetes terpeszben van a lába, az biztos, hogy használ neki.

2012. máj. 9. 12:53
 5/19 anonim ***** válasza:

A lányom is kissé kötöttebb csípővel született, de itt rá se bagóztak. 4 hónaposan vihettem csak... Ott levetkőztettük, tekergette a doki a lábát. Nálunk nincs uh. Ja, és ha megvannak a családban lévő ehhez kapcsolódó papírok (mert valakinek volt kötött csípő, stb)azokat is vinni kell. Ha nincs az se baj, de engem leb@szott a doki, mert nem találtuk meg a sógornőm 33 évvel ezelőtti papírjait... Valakit hívj el kísérőnek, mert én nem tudtam felfogni amit a doki mondott amíg öltöztettem a lányunkat.

Terpeszpelust nem biztos, hogy kap, lehet elég a tornáztatás is.

2012. máj. 9. 12:55
 6/19 A kérdező kommentje:
félek a pelustól, az fáj neki nem? :( én születtem csípőcsúszással... remélem nem örökölt valamit.. ma voltunk tanácsadáson, ott mondta a gyerekorvos, hogy kötöttebb a csípője, ezért holnapra kaptunk is beutalót. Milyen az a kengyel? az fáj neki?
2012. máj. 9. 13:22
 7/19 anonim ***** válasza:

Csak ismételni tudom magam:

sem a pelus, sem a kengyel nem poénból van, és ha az orvos szerint ez kell ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön a gyermeked csípője, akkor még abban az esetben is kutya kötelességed ráadni, ha az a babádnak pillanatnyilag kellemetlenséget okoz. De mint írtam, a pici babákat ez SEMMIBEN nem ZAVARJA. Nem néz ki annyira jól, de hát ez van.

Hidd el, hogy így teszed a kicsidnek a legjobbat. Tudom, furcsa érzés, hiszen még csak most született, és eddig nem voltál ilyen helyzetben, de valószínű, hogy még leszel sokat. Legyél erős már most!

Az egész baba/gyerekkor tele van ilyen dolgokkal: vérvétel, olyan rossz ízű gyógyszer beadása, amit ki akarna köpni, fogszabályozás, oltás stb. stb. Ezek "szükséges rosszak", hogy megóvjuk valami nagyobb rossztól a kicsinket.

És a terpesz pelus tényleg egy ártalmatlan dolog más dolgokhoz képest...

2012. máj. 9. 13:29
 8/19 A kérdező kommentje:
egyértelmű, hogy az ő egészsége a legfontosabb, én is anyukámnak köszönhetem, hogy semmijen "maradandó károsodásom" nincs a csípőficamomból kifolyólag. Akkor is tornáztatott mikor ordítottam, ketten sírtunk, én még szíjazva is voltam. :( remélem a kislányom nem kell, és reméljük elég lesz a tornáztatás, de ha pelus kell akkor pelus lesz
2012. máj. 9. 13:43
 9/19 anonim ***** válasza:

Én csak azt ajánlanám, hogy ha az a diagnózis, hogy szüksége van terpeszpelusra, esetleg hámra, akkor feltétlenül vizsgáltasd meg más orvossal is.

Amikor én születtem, szintén kötött csípőt diagnosztizáltak, és jött a pavlik hám (kengyel). Na most ettől annyira bedagadt az egész csípőízületem, hogy szegény anyám rendesen tisztába tenni se tudott. Hosszasan kínlódtunk ezzel a kengyellel, amikor hosszú hónapok után az orvos elismerte, hogy nem segít, jött a szíjakkal, súlyokkal történő húzatás. Kórházban. Ezzel is elvoltunk pár hónapig, szintén nem segített. Aztán rájöttek, hogy nem csak kötött csípőről van szó, hanem súlyos kétoldali csípőficamról. Ekkor altatásban, kézzel próbálták meg helyre rántani a csontokat. Nem sikerült, viszont a csonthártyám elszakadt. Ekkor szánták rá magukat a műtétre az orvosok, amikből a felépülés (fekvőgipszel, csavarozással, csavarok kivételével) kb 3 éves koromig tartott. Maradandó problémáim lettek.

Nyilván ma az UH segítségével könnyebb diagnosztizálni a problémákat, de én a helyedben alaposan utánajárnék, mert lehet, hogy ezekkel a "kínzóeszközökkel" nagyobb problémát okoznak, mint amilyen eredetileg volt.

2012. máj. 10. 00:50
 10/19 A kérdező kommentje:
jajj... ha eddig nem voltam elrémísztve,most elvagyok
2012. máj. 10. 06:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!