Kötődő nevelést alkalmazók, van köztetek olyan, aki NEM alszik együtt a babájával?
Kedves 8.!
Szerinted akkor pl az önállóan elaludni képes gyermekek nem kötődnek a szüleikhez?
Szerintem attól, hogy anyuka tud tenni pár lépést anélkül, hogy a baba az ölében van, nem egyenlő azzal, hogy ott nincs kötődés.
A kötődés nem
Utolsó vagyok, megbolondult a rendszerem.
Szóval azt akartam még írni, hogy a kötődésre való nevelés nem azt jelenti, hogy nem hagyjuk önállósulni a gyermeket.
Persze, ez csak az Én véleményem.
Cáfoljatok meg vagy igazoljatok.
Értelmes társalgás keretein belül szivesen megvitatnám ezt.
Érdekes téma szerintem.
Kár, hogy senki nem válaszolt eddig az utolsó felvetésére, mert tényleg érdekes.
Szerintem a "kötődő nevelés" félrevezető kifejezés, sokan értelmezik úgy, hogy akkor aki nem hordoz, külön szobában altat és nem szoptat évekig, akkor az nem is kötődik??? Pedig egyrészt még azok a gyerekek is kötődnek, akiket szíjjal vernek vagy épp elhagynak (volt egy ilyen barátnőm, az anyja leadta nevelőszülőkhöz és kb. havonta egyszer nézett rá, és a kislány imádta őt), másrészt pedig nem ezeken a dolgokon múlik a valódi kötődés.
Ezért szeretem én is jobban a "válaszkész nevelés" kifejezést. Ez nagyjából annyit tesz, hogy figyeljük a baba igényeit, és válaszolunk a jelzéseire. Nem egy nagy dolog ez, csak az anyai ösztöneidre és a szívedre kell hallgatni.Hogy a példádnál maradjak: tök jó, ha a baba elalszik egyedül, de ezt nem "tanítjuk meg" neki úgy, hogy éjszakákon át hagyjuk bömbölni a szobájában, miközben mi a csukott ajtó túloldalán zokogunk a sajnálattól.
Most mennem kell, de még írok.
Ha olvastátok esetleg a kommentemet, ezért írtam, hogy a pszichológiában olyan, hogy "kötődő nevelés" nincsen. Amit ez a fogalom jelent, azt "biztonságos kötődésnek" hívják. Mert ugye többféle kötődési típus van. És erre nem nevelni kell a gyereket, hanem kialakítjátok EGYÜTT a babával.
A helyes kifejezése ennek úgy lenne: Igyekszem biztonságos kötődést létrehozni a babámmal.
Bocsi, nem kiokításnak szánom, csak picit "hasogassa" a fülemet ez; "kötődően nevelem"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!