Mi a legújabb glutén-álláspont? Baj ha 7 hós lányom még nem találkozott vele?
Valahol azt olvastam 4-6 hó között érdemes glutént adni először, mert minél később kap, annál nagyobb az esély a lisztérzékenységre.
Teljesen meg vagyok zavarodva.
Most nem az érdekel, anyáink, nagyanyáink hogy csinálták, hanem tudja-e valaki mi a legfrissebb álláspont ezzel kapcsolatban.
Kb 5 éve az a trend,hogy minél később.
Most kezdenek rájönni,hogy minél előbb,mint anyáink tették,hogy 3 hónaposan adták az almát a háztartási keksszel.Mert egyre több a lisztérzékeny,mert minél később kapják,annál rosszabb és 1 éves kor után nem alakul ki a lisztbontó enzim.
Én az anyáink trendet követem.Minél előbb mindent.Egyik gyereknek sincs semmi baja.
Nekem így mondták.
A legújabb kutatások szerint az a jobb, ha korán találkozik gluténnal egy baba. Egy táplálékallergiaboltot vezető hölgy mesélte nekem, ők is benne voltak a kutatásban (ez egy elég nagy, európai-szintű kutatás volt). Lisztérzékeny szülők gyerekeit vizsgálták (tehát olyan gyerekeket, akik potenciálisan veszélyeztettek a lisztérzékenységre). Azt találták, hogy azok a babák, akik korán találkoztak a gluténnal, szignifikánsan kevesebben lettek később lisztérzékenyek.
A hölgy mondta, hogy minden védőnőnek is küldtek anyagot pl a mi kerületünkben, azzal a javaslattal, hogy már akár 4 hónapos kortól is érdemes bevezetni a glutént.
(Aztán lehet 5 év múlva megint homlokegyenest ellenkező álláspontot fog igazolni egy kutatás, de ezt csak halkan jegyzem meg. Mindenestre a legfrissebb álláspont tudtommal ez.)
Nekem senki nem mondta (se doki, se védőnő)
A neten (itt is) mindenfélét lehet olvasni.
Nálunk úgy jött ki a lépés, hogy 7 hónapos kora után kapott olyat, amiben glutén van.
Sosem foglalkoztam vele, hogy mi a legfrissebb álláspont...
2 éves a lányom, nem érzékeny semmire.
Max. a frontokra. :-D
Tesóm lisztérzékeny, úgyhogy érintett vagyok a témában, mivel kisfiam fokozottan veszélyeztetett a cöliákiában. Beszéltem is egy csecsemő belgyógyásszal, hogy mikor vezessem be nála a glutént. A doki tanácsára 6 hónapos korában kezdtem, sajnos ekkor már nem szopizott (5 hónaposan hagyta abba végleg a cicizést).
Minél később találkozik a szervezete a gluténnal, annál nagyobb az esélye annak, hogy a vékonybélben található bélbolyhok nem tudják feldolgozni (lisztbontó enzim pedig nem létezik, a vékonybélbolyhok felelősek ugyanis a glutén felszívódásáért - ekkora ökörséget még soha nem hallottam, hogy lisztbontó enzim...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!