Akik mosható pelenkát használnak, válaszolnának néhány kérdésre?
Nézegettem a pelenkázási lehetőségeket, szeretnék környezettudatos lenni, de néhány dolog aggaszt a mosható pelenkákkal kapcsolatban, akinek van tapasztalata, kérlek, válaszoljatok!
- Irtózok a gondolattól, hogy ugyanabban a mosógépben mossam a ruhákat, amibe előtte salakanyag volt. Volt belőle baleset, hogy a mosógépben maradt belőle?
- Mennyire van büdös a fürdőben, amíg a vödörben áznak a pelenkák?
- Mennyire sikerül egy mosással kimosni a végeredményt?
- Átázás kapcsán, jobban átázik, mint egy eldobható pelenka? Éjszaka hogy bírja a strapát?
- Mennyire kényelmes a babának? Nem nedvesebb a belseje, mint egy hagyományosnak?
- Akik több babán használtátok ugyanazt a szettet, nem jelentett gondot, hogy az új baba ugyanabban van, amit a tesó már jó ideig szennyezett?
Köszönöm a válaszokat! :)
Nem marad a mosógépben kaki ..én tettem a pelusba eldobható papírvékony pelenkabetétet, így csak kiemeltem és húztam le a wc-n,
a vödör fedeles volt és benne ecetes víz, nem volt büdös csak ecetszag(útáltam)
mosás tökéletesre mossa a pelust
nem találtam megfelelőnek nem volt elég nedvszívó..
nem használtam azt a szettet többé eladtam, második gyereknek most eldobható pelust használunk és rájöttem, hogy beletojok én a környezettudatosságba, kényelmesebb, és nincs vele macera.Kiszámoltuk a kezdő mosható pelus árak, stb és a vízdíj, mososzóda stb mosódió stb árát és az eldobható pelusok árát két évre lebontva, semmivel sem olcsóbb...szóval próbáld ki egy pár darab peluson és utána szerezd be a kezdőcsomagot legalább is szerintem.
Ha textilpelenkát akarsz használni, akkor pár dolgot feltétlen meg kell szokni.
1. A használt pelenkát azonnal (illetve lehetö leghamarabb) ki kell picit öbliteni hideg vizzel, illetve ha kakis, akkor elöször azt a WC-be dobni, utána átöbliteni és úgy tenni a mosószeres vizbe egy fedeles vödörbe. (Ebböl következik, hogy a mosógépbe NEM kerül ürülék.)
2. A pelenkákat legkésöbb minden másnap ki kell mosni, legalább 60 fokos programon, természetesen nem abban a vizben, amiben áztak.
Ebböl a két lépésböl következik, hogy a mosógépbe nem kerül több salakanyag, mint ami a normál fehérnemün van. Ha a pelenkákat elöször kiöblited, vödörben a vizet minden alkalommal kicseréled, a a fedelet nem felejted nyitva, akkor nincs szaga.
Mosás után ugyanannyira tiszta, mint minden más ruha, éppen ezért soha meg sem fordult a fejemben, hogy a másik gyereknek ne használhatnám.
Ez természetesen nedvesebb belül, mert nincs bene zselatin, ami lekötné a nedvességet, de ha rendszeresen cseréled, akkor a babának nem nagyon kellemetlen, viszont késöbb az az elönye megvan, hogy amikor szobatisztaságra akarod szoktatni, jobban észreveszi, ha valami baleset történik.
Nekem átlagban naponta 6-8-szor kellett cserélni, nem ázott át, ha rendesen volt ráadva. Éjjelre egy nem volt elég, hanem kellett hozzá erösebben nedvszivó betét, de ezt csak az elsönél használtam, a másodiknál CSAK éjjelre eldobhatósat vettem.
Egy mosással általában ki lehetett mosni, méha maradt foltos, ha amit evett, az befogta, de hipóval, vagy flóraszepttel mindenképpen kijött. Áztatáshoz késöbb a folyékony flóraszepotet használtam, attól kezdve nem volt ilyen gondom.
Remélem, minden kérdésedet megválaszoltam, ha nem, akkor szivesen írok még egyszer.
Mi is ezt használunk, mert olyan tanyán élünk, ahol egyáltalán nincs szemétszállítás, így nekünk kell megoldani, hogy ne legyen szemét. Csak ajánlani tudom. Persze nem a régi textilpelenkát használjuk, hanem ezt a patentos bambuszt. A tapasztalatok:
Mikor tisztába tetted a babát, egyből öblítsd ki belőle a kakit folyó víz alatt (sec-pec kijön) Így véletlenül sem kerül a mosógépbe belőle, de hidd el, hogy amúgy sem.
Nálunk nem szokott büdös lenni tőle, én az áztató vödörbe szoktam tenni egy kis ecetet, mert attól puhák maradnak a pelenkák, és fertőtlenít is.
Mindig kijön első mosásra. És nagyon hamar száradnak.
Attól függ a nedvszívó képesség, hogy mennyi betétet teszel bele. A babák általában azért átállnak az éjszakai üzemmódra, és nem kakilnak-pisilnek egyfolytában, én két betétet rakok bele, és bőven elég, egész éjszaka nem kell tisztába tenni.
Egy kicsit valóban nedvesebb, de ez nem baj, nekem a gyermekorvos azt mondta, hogy így sokkal hamarabb lesznek szobatiszták a gyerekek, mert amikor pisilnek/kakilnak, jobban érzik az "eredményt". Úgyhogy ennek kimondottan csak hasznát fogod venni.
Még csak egy babán használom, de eddig nagyon strapabírónak tűnik, úgyhogy szerintem simán fogom tudni a következő babán is használni. A mai feltételek mellett azért nem nehéz valamit "sterilen" tisztára mosni.
Ui.: én mosódióval mosom, mert hogy nálunk szennyvíztisztítás sincs, csak a saját kis szennyvíztisztítónkkal, tehát nem használhatunk durva vegyszereket. Mégis így is tiszta lesz, és a popsi sem piros benne.
Szia!
Három gyermeket moshatóztam, volt, hogy kettőt egyszerre. Most jön a negyedik és Ő is mosható pelenkában lesz.
-Soha nem öblögettem használat után a pelenkákat. A papír betétet használtam, ami felfogta a kakit, és azt kidobtam a WC-be. A papír betétből érdemes olyat használni, amit még ki lehet mosni, ha nem kerül bele kaki.
Ezek a fajták nem szakadnak szét használat közben. És nem a legdrágább a legjobb.
Hetente 2x mosom a pelusokat. Van hogy nincs tele mondjuk a törülközőkkel a 7 kg-os gépem, akkor én bizony szemrebbenés nélkül mellédobom a pelenkákat is. A végén minden teljesen tiszta és illatos.
-A pelenkák áztató vizébe tegyél ecetet (1 dl-t 10 l-hez)és néhány csepp teafa, vagy levendula illóolajat, amelyik jobban bejön. Egyáltalán nem fogsz semmilyen szagot sem érezni az illóolajon kívül.
-Nekem még egy darab foltos pelenkám sem volt soha, pedig T*mi kr**tály mosóporon és eceten kívül semmi egyebet soha nem használtam a mosásukhoz.
-Igen, jobban átázik. De ez egyik gyerekemet sem zavarta soha. Vannak szárazon tartó anyagok mint pl.: a bébiplüss, vagy a vékony légáteresztő micropolár. Sok pelenkának ilyen anyagból van a belső rétege. HA ilyet választasz ezzel sem lesz gondod.
Éjszakára a bambusz betétez ajánlom, aminek a nedvszívó képessége jóval nagyobb mint a sima pamuté, csak sajnos drágább is. De ha csak éjjelre használsz ilyet, akkor nem kell belőle sok.
-Az én gyerekeim nem panaszkodtak. A barátnőm nagyobbik fia 2,5 éves volt amikor a barátnőm váltott, és nem volt semmi gond. Ha egy ortopéd orvost kérdezel, azt fogja mondani, hogy még jobb is a gyereknek, mert szépen terpesztartásban van a lába, ami jót tesz a csípőjének.
-Már miért lenne gond. A ruhácskákat is hordta mind a három gyermekem, és kaptam másoktól is használt ruhákat. Pedig sokszor megesik, hogy kifolyik a pisi a pelusból, néha még a kaki is. De azért még nem dobom a kukába a ruháikat, hanem kimosom. Tiszta lesz.
Most lehet, hogy gusztustalan leszek, de a menzesznél, ha esetleg átázol, akkor kidobod a ruhád? Mert én nem. Azt is kimosom, és nyugodtan hordom még utána, mert tiszta. Pont ez a mosás lényege.
- Irtózok a gondolattól, hogy ugyanabban a mosógépben mossam a ruhákat, amibe előtte salakanyag volt. Volt belőle baleset, hogy a mosógépben maradt belőle? NEM VOLT GOND, MINDIG TISZTÁK, ILLATOSAK. BÁR ÉN IGYEKSZEM EGY EGÉSZ ADAGNYI PELUST ÖSSZEGYŰJTENI ÉS AKKOR MOSOK
- Mennyire van büdös a fürdőben, amíg a vödörben áznak a pelenkák? ZÁRT MŰANYAG DOBOZBAN TÁROLOM ŐKET SZÁRAZON, NEM ÁZTATOM. NEM BÜDÖS. (ESETLEG NYITÁSKOR, DE NEM VÉSZES)
- Mennyire sikerül egy mosással kimosni a végeredményt? SIKERÜL. ELŐMOSÁSOS, 60 FOKOS PROGRAMMAL (40 VALAHÁNY PELUSBÓL VAN KB. 2 DB, AMIN VAN VALAMILYEN MAKACS FOLT, DE EZEKET LESZÁMÍTVA TISZTÁK)
- Átázás kapcsán, jobban átázik, mint egy eldobható pelenka? Éjszaka hogy bírja a strapát? NEKÜNK PLUSZ 1 PELUCSERÉT JELENT AZ ELDOBHATÓHOZ KÉPEST
- Mennyire kényelmes a babának? Nem nedvesebb a belseje, mint egy hagyományosnak? HASZNÁLUNK "SZÁRAZONTARTÓ" (AMI GYAKORLATILAG EGY VÉKONY POLÁR ANYAG) BETÉTET ÉS ÍGY VALÓBAN SZÁRAZ. UGYANANNYIRA KÉNYELMES
- Akik több babán használtátok ugyanazt a szettet, nem jelentett gondot, hogy az új baba ugyanabban van, amit a tesó már jó ideig szennyezett? ÉN LE FOGOM CSERÉLNI A KISTESÓNÁL, DE CSAK AZÉRT MERT OLYAN JÓ NÉZNI A VADIÚJ PELUSOKAT. (EZ EGY OLYAN DOLOG, MINT A KÖNYVEKNÉL A FRISSEN NYOMDÁBÓL JÖTTNEK OLYAN JÓ ILLATA VAN, SZÉP, STB, DE A RÉGIT IS LEHET OLVASNI :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!