Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Lassan be kell vezetnem 4 hós...

Lassan be kell vezetnem 4 hós babám étrendjébe a kekszet! Ti hogy adtátok neki? Mennyi mennyiséggel kezdjem? Most már minden nap kell ezt is ennie?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 11. 18:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
79%

Óóó, édes Istenem! (Elnézést kérdező, ez a gyermekorvosodnak szól) Volt egy ajánlás, mely szerint azon babáknak, akik családjában előfordult gluténérzékenység, 4 hónapos korban kell elkezdeni a glutén bevezetését kórházi körülmények között. Aztán valahogy elterjedt az a hibás nézet, hogy mindenkinek. Aztán, hogy keksszel.

Namármost ez egy tévedés, szakmai állásfoglalást is kiadtak vagy egy másfél éve, hogy nem így van. A glutént akkor kell bevezetni a szoptatott babáknak, amikor még legalább felerészt szopnak, tápszereseknek kb 7 hónapos korig. DE hogy keksszel, amiben adalékok és cukor is van? Egy kenyérhéj vagy buláta is megteszi keksz helyett.

És bőven ráérsz vele még pár hónapig, nem kell aggódnod.

Ráadásul nem mennyiségről van szó, bőven elég ha egyetlenegy alkalommal adsz neki egy kis falatot, mert ha érzékeny, az annyiból kiderül, ha meg nem, akkor az is bőven elég, ez a bevezetés nem azt jelenti, mint más táplálékoknál, hogy onnantól minden nap vagy minden héten kellene ennie.

2012. ápr. 11. 19:12
 12/19 anonim ***** válasza:
66%

Íme:

[link]

"A 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak az anya és a csecsemő egészségére gyako­rolt jótékony hatásai messze felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát, ezért a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (< 6 hó) hozzátáplálás nem javasolt."

" A gluténtartalmú táplálékok bevezetését – az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan – betöltött 6 hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy tanulmány arra utaló eredményeket talált, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében a 7 hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, a nagy kockázatú gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni.

A glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe.

Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon.

Támogatni kell az édesanyát abban, hogy gyermeke szoptatását kétéves korig vagy azon túl – ameddig az anya és a gyermek kölcsönösen kívánatosnak tartják – folytatni tudja.

"

2012. ápr. 11. 19:14
 13/19 anonim ***** válasza:
Hipp babakekszel kezdtem,először egy felet reszeltem a gyümijébe.
2012. ápr. 11. 20:30
 14/19 anonim ***** válasza:
Én is az almájába reszeltem 5 hónaposan. Úgy sokkal jobban szereti egyébként.
2012. ápr. 11. 21:58
 15/19 anonim ***** válasza:
75%

A háztartási kekszben egy csomó más is van a gluténen kívül (de legaláb létezik cukormentes belőle - Detki), adalékanyagok stb. A babakekszekben sovány tejpor, vagyis tejfehérje van, szóval ez még a háztartási keksznél is rosszabb.

Ha mindenképp be akarod vezetni a glutént, akkor inkább lisztet (főzelékébe keversz egy nagyon keveset, ha kap már egyáltalán), vagy gabonapépet adj neki (pl Milupa 7 gabonás pép).

Egyébként én emlékszem egy ajánlásra, amiben 4-6 hónap volt megadva és napi fél kekszet írt, de akkor is marhaságnak tartottam. Már egy ideje nem dolgozom, úgyhogy nem tudom, hogy adtak-e ki újabb ajánlást ezzel kapcsolatban. Előtte 8 hónapos korig nem adhatunk glutént.

2012. ápr. 11. 23:21
 16/19 anonim ***** válasza:
66%
Nem értem a lepontozást, vegyetek babakekszet, fel van tüntetve, hogy 6 hós kortól.És nézzetek utána a hozzátáplálásnak, a google a barátod.
2012. ápr. 12. 00:34
 17/19 sumergo ***** válasza:
75%

Ahány cikket olvasol, annyiféle ajánlás van! :-)

Egy immunológus orvos írt egyet nemrég, de már nem emlékszem rá, hogy hol olvastam, (valahol neten), egy svéd kutatócsoport eredményeire hivatkozva. Ez a legújabb ilyen kutatás. Ebben az volt, hogy 4 és 7 hós kor között mindenképp meg kell ismertetni az immunrendszerrel a glutént, mert ha később tesszük, nagyobb az esélye az allergia kialakulásának. Kitért az immunológus a magyarországi helyzetre is, hogy soha nem volt ennyi lisztérzékeny gyerek, mint abban az időszakban, amikor nem szabadott korán adni kekszet a gyerekeknek. A 4 és 7 hós kor között azért javasolják, mert akkor van nyitva az úgynevezett immunológiai ablak, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer sokkal elfogadóbb, mint előtte, vagy később, ezzel csökken az allergia kialakulásának veszélye (egyébként a túró, és natúr joghurt bevezetését is javasolják emiatt 7 hónapos korban!). Ami még fontos a glutén bevezetésénél, hogy ha az anyuka szoptat, akkor javasolt még a szoptatás befejezése előtt adni a glutént, és lehetőleg anyatejjel keverve. Tehát, ha anyuka azt tapasztalja mondjuk 4 és fél hónapos gyerkőcnél, hogy csökken a tej mennyisége, akkor jobb elkezdeni a glutén adását. Azonban ha nincs ilyen probléma, akkor ráér 6 hónaposan is.

Nekem ez a cikk elég meggyőző volt, de igazából nehéz okosnak lenni. A lányom 5 és fél hónapos, jövő héten elkezdem neki adni a Fosfovit kekszet, naponta egy felet anyatejbe áztatva. 2 hétig mindennap fog kapni utána már tulajdonképpen ismeri, nem kell mindennap adni.

2012. ápr. 12. 14:47
 18/19 sumergo ***** válasza:
Nem minden babakekszben van tej! A Fosfovit tej, és tojásmentes! Cukor viszont van benne, de nem sok.
2012. ápr. 12. 14:50
 19/19 anonim ***** válasza:

A cukorra is szüksége van a babáknak. Ha nem kap cukrot,akkor nem termelődik a szervezetében inzulin,és felléphet a cukorbetegség. Nem a cukortól lesz cukorbeteg,hanem a hiányától.

Csak nem cukrot kell kapnia evés helyett.

2012. ápr. 12. 22:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!