Más gyermek is felcseréli a betűket a szavakban amikor beszélni tanul?
Kislányunk 21 hónapos múlt, eleven, örökmozgó. Nagyon sok mindent mond már, de vannak szavak, amikben felcseréli a betűket vagy másik betűt mond. Első gyermek (most várjuk a másodikat) s nem tudom, nem baj-e ez a betűcsere? Védőnő azt mondta, kinövi. Én kicsit tartok a diszlexiától.
Ilyen betűcserékre gondolok: galamb - gamba. Gereblye - gebere. Levegő - lebegő.
Köszönöm a válaszokat.
Kisfiam is 21 hónapos, ő is ezt teszi. Zsepire azt mondja: pizse.
Kicsik még, ízlelgetik a szavakat, a sorrendet.
Nyugi, ez önmagában még tök normális, semmi baj.
Nincs ugyan gyerekem, de tisztán emlékszem (mivel a mai napig viccelődve mindig megjegyzik a szüleink), hogy a húgomnak is: pók --> kóp, meg minden hasonló. Ő is nagyon cserélte a hangokat, meg érdekes szavakat alkotott. Szerintem ezt minden kisgyerek csinálja. :)
Ja, és még annyi, hogy az általad írt példák között vannak olyan is, amik nagy valószínűséggel simán félrehallásból származnak: leBegő pl. (vagy csak spanyolul akarna beszélni? :P)
Én egész 6-7 éves koromig azt hittem, hogy az áram az árom. :D És azért, mert mindig úgy is értettem.
Próbáljatok meg otthon különösen odafigyelni a szép, tiszta beszédre, és lehet, hogy az ilyen lebegő-dolgok meg is oldódnak.
De a többivel sincs baj, tényleg! :)
A lányom is csinálta, és kinőtte! Bár még most is akad egy-két szó, de leginkább új szavak, amiket még nem hallott, és félreértette. Azt nehéz kijavítani.:-)
Az ikerfiaim meg pl a cipőt püci-nek mondják, és szerintem lesz még több ilyen szó, mert most kezdenek még csak beszélni. 19 hósak
Az én fiam is így "beszél"
Szerintem is kinövik majd! Legalábbis remélem.
Nálunk egy-két kedvenc:
mámpa = lámpa
bong = gomb
map = nap
efánt = elefánt
boga = bogár
és még sorolhatnám.
De azért van néhány tisztán érthető szava is, szóval én még nem aggódok!
Öcsém mondta anno a mikroszkópra, mikroszpók, és a Lajosra, hogy Jalos! :) Most 19 éves lesz, és semmi baja a beszéddel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!