3 hós a babám és kb.5 napja megutálta a babakocsit. Azelőtt órákig eltologathattam benne. Most 20 perc után üvölt. Milyen praktikát ajánlotok? Miben vigyem ki a levegőre?
Az enyémek ilyenkor már unatkoztak a mélykocsiban! Picit megpróbálhatod megemelni, vagy valahogy oldd meg, hogy tudjon nézelődni. Tehetsz neki csörgőt v egyéb babakocsijátékot, de ne legyen fent állandóan, hanem csak néha tedd fel neki, hogy legyen újdonság számára, ha nyűglődni kezd kizökkentse és lefoglalja - de ne unhassa meg.
De a nézelődés lenne a lényeg, azzal sokkal jobban elvannak hosszabb távon, mint bármilyen játékkal.
Esetleg kipróbálhatnátok valami jó fajta kengurut v hordozót is, hátha szeretné a baba (nem mindegyik szereti ám, és van az úgy, hogy anyának is kényelmesebb v praktikusabb a babakocsi, pl bevásárlás és alulra pakolhat stb... de néha csak úgy csámborogni vagy egyszerűbb ügyintézni tök jól tud jönni egy villámgyors kenguru).
Kendő, mei tai, csatos hordozó. Annyi ruhát adj rá, amennyi rajtad is van, esetleg vastagabb nadrágot adhatsz rá, mert ugye az kilóg a hordozóból. Meg már nincs is olyan hideg, nem kell túlparázni.
Kicsit off: lehetőleg ne kenguruban vidd ki, az egészségtelen. A baba lábai nincsenek terpesztartásban, ezért ez a csípőjének nem tesz jót. A kenguru háta merev, a baba gerince pedig "C" alakú. Ha egyenesbe kényszerítik, akkor az terheli a gerincét (mintha ültetnéd úgy, hogy nem tud ülni).
A helyes tartás:
És a helytelen:
Olyan kengurut vegyél, ami olyan jellegű, mint egy hordozókendő, csak csatos. Vagy hordozókendőt :) Nekünk ez van: [link]
3 hetes korától használjuk, nagyon szereti a babám.
Így nem fog jobban fázni, mint a babakocsiban, sőt, szerintem így melegebben van tartva, mivel a testeddel is melegíted, esetleg melegebb nacit/harisnyát adj rá, mert a lába kilóg.
13. vagyok, kicsit off: 15-nek: egyetértek abban, hogy kendő jellegű kengurut vegyen, de amit linkeltél, az sajnos pont nem olyan. :( Nem biztosítja a terpesztartást, hanem párhuzamosan lógnak a lábai, ami nagyon-nagyon nem jó a csípőnek. Ami megfelelő, az a kendő, a mei tai vagy a csatos hordozó. Csatos márka pl. a Manduca, az ErgoBaby, a Beco, a Magyarinda, de van Gremese és Liliputi csatos is.
Bocsi az offért!
15 vagyok. Ha jobban megnézed, a mama felé forduló pózban terpesztartásban van a baba lába. Mint írtam, nekünk ilyen van, úgyhogy tapasztalom, hogy így van.
Egyébként megkérdeztem a gyerekorvosunkat erről, hogy mennyi az igazság ebből, hogy kifelé hordozva káros-e a kenguru, azt mondta, hogy akkor lenne ebben valami, ha a baba egész nap ebben lenne. Ha mondjuk napi max 1 órát így sétálunk vele, akkor az égvilágon semmi baja nem lesz. Én hiszek neki.
Megint én, a 13-as. Jobban megnéztem, és nem biztosítja a terpeszt. Lehet, hogy egy átlag kengurunál nagyobb a terpesze, de nem térdhajlattól térhajlatig támasztja meg a babát. Mi ajándékba kaptunk ilyen kengurut, párszor beletettem bele a babámat, és nagyon utálta, ordított benne, de a mei tai-ban nagyon jól elvan (mellesleg nekem baromi kényelmetlen is volt egy 10 perc után).
De ártani nyilván nem árt (ahogy a kifelé hordozás sem), ha nem hosszú ideig hordozol vele egyhuzamban, csak mondjuk fél óráig, nem minden nap. Pl. átszaladni a szomszédhoz oké, de én hosszú sétára nem javasolnám, napi 1 órára sem. Az ortopéd orvos és gyógytornász is ezt mondta nekem. Plusz járunk hordozós klubba, ott vannak hordozós tanácsadók, ők szintén ezt mondják. És rengeteget is olvastam a témában.
Itt van pl. néhány cikk:
(itt a koraszülöttek kapcsán írnak a témáról, de az időben született babákra is ez vonatkozik:)
A gyerekorvosunk meg azt mondta, hogy nehogy hordozzam a babát, de ha mégis akarom, akkor csak és kizárólag merev hátú kenguruban... Úgyhogy ennyit a mi orvosunkról (ennek ellenér nem gondolom, hogy a ti orvosotok rosszat mondana).
Na persze nem akarok veled vitatkozni, mindenkinek a saját döntése, hogy miben hordoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!