Miért adnak a szulok 2 keresztnevet a gyereknek, amikor általában csak egyet használnak?
Tiszteletből kapta az apja,nagyapja,dédapja nevét(ugyanaz mind 3) 2. névnek.Anyósom erősködött hogy ezt a nevet használjuk de megmondtam nem,van már 2 ilyen nevű,nem lesz a kisfiam a 3.
Na meg azért is,mert megkereszteltettük,és ilyenkor kap egy keresztnevet,így ez a név ez szentnek is a neve.Nálunk ez a szokás.Minden gyermekemnek 2 neve lesz.
Nekem például az egyik osztálytársamnak van két neve, és ő azért kapta, mert, amit a szülei akartak, az szép név igaz, de mondjuk 40 évesen, ha elmegy egy hivatalba, ott lehet, hogy furcsán fognak ránézni, hogy milyen neve van. Ezért kapta a második a nevét, hogy legyen egy normális, felnőtthöz-gyerekhez egyaránt illő.
A másik, hogy olyan is van, amikor a két szülő nem tud megegyezni, egyiknek ez tetszik, a másiknak az; vagy a két név között nem tudnak dönteni.
Én személy szerint mondjuk eléggé utálom azt, amikor egy családban már a 20. generációt is Pistinek, Jancsinak, Zolinak, Erzsinek, Bözsinek, Máriának... hívnak. Olyan ősrégi, elavult, manapság már ciki nevek (pláne a gyerekeknél), minek kell évtizedekig mindenkinek ugyanazt a nevet adni, még csak másodiknak is? Nem tudom megérteni, hogy minek tovább vinni, meg a nagyszülők tisztelete miatt adni stb. Most nem sokkal szebb, ha egy lányt -mit tudom én- Amarillának hívnak, nem pedig Erzsinek?
Az apám a két nagyapjának a nevét kapta. Sokszor az elsőszülött fiú kapja az apja nevét. Nem szerencsés ez abból a szempontból, hogy akkor például van egy "nagy" Zoltán és egy "kis" Zoltán is a családban. Valahogy meg kell különböztetni őket, hogy épp melyikről is beszélek. Ha nem "nagy", akkor "öreg".... Van a családunkban egy "kis" Elemér, akinek második neve is van, így sokan Istvánként ismerik.
Azt jónak találom, hogy ha a szülők nem tudnak két név közül választani, akkor mindkettőt adják, és később ráérnek az egyik mellett dönteni.
Olyanoknál is nagyon jó a két név, akiknek gyakori a vezetékneve. Akkor használhatja mindkét keresztnevét, és úgy jobban megjegyzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!