Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért adnak a szulok 2 kereszt...

Miért adnak a szulok 2 keresztnevet a gyereknek, amikor általában csak egyet használnak?

Figyelt kérdés
2012. márc. 21. 11:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Tiszteletből kapta az apja,nagyapja,dédapja nevét(ugyanaz mind 3) 2. névnek.Anyósom erősködött hogy ezt a nevet használjuk de megmondtam nem,van már 2 ilyen nevű,nem lesz a kisfiam a 3.

Na meg azért is,mert megkereszteltettük,és ilyenkor kap egy keresztnevet,így ez a név ez szentnek is a neve.Nálunk ez a szokás.Minden gyermekemnek 2 neve lesz.

2012. márc. 21. 14:13
 12/18 anonim ***** válasza:
Az 1. nevével továbbviszi az apja, nagyapja stb. nevét, a 2. neve pedig csak az övé, így is szólítjuk.
2012. márc. 21. 14:59
 13/18 anonim ***** válasza:
Nekem nagyon tetszik a két keresztnév, persze csak ha jól hangzanak együtt. Nálunk azért is lett két neve a kisfiunknak, mert a férjem szerette volna ha megkapja a nevét, viszont én nem akartam, így megkapta másodiknak.
2012. márc. 21. 21:48
 14/18 anonim válasza:

Nekem például az egyik osztálytársamnak van két neve, és ő azért kapta, mert, amit a szülei akartak, az szép név igaz, de mondjuk 40 évesen, ha elmegy egy hivatalba, ott lehet, hogy furcsán fognak ránézni, hogy milyen neve van. Ezért kapta a második a nevét, hogy legyen egy normális, felnőtthöz-gyerekhez egyaránt illő.

A másik, hogy olyan is van, amikor a két szülő nem tud megegyezni, egyiknek ez tetszik, a másiknak az; vagy a két név között nem tudnak dönteni.

Én személy szerint mondjuk eléggé utálom azt, amikor egy családban már a 20. generációt is Pistinek, Jancsinak, Zolinak, Erzsinek, Bözsinek, Máriának... hívnak. Olyan ősrégi, elavult, manapság már ciki nevek (pláne a gyerekeknél), minek kell évtizedekig mindenkinek ugyanazt a nevet adni, még csak másodiknak is? Nem tudom megérteni, hogy minek tovább vinni, meg a nagyszülők tisztelete miatt adni stb. Most nem sokkal szebb, ha egy lányt -mit tudom én- Amarillának hívnak, nem pedig Erzsinek?

2012. márc. 28. 02:12
 15/18 anonim ***** válasza:
A nevelőszülői hálózaton keresztül (munkám során) találkoztam tegnap egy kislánnyal, aki úgy döntött, hogy új életet kezd, és a szülei által használt Marcsi név helyett a második nevét, a Mónika nevet szeretné használni. Örült, hogy van második neve, amivel jelezheti, hogy változtatni kíván az életén, és ezt egy névváltással is jelezheti. Egy másik kislánynak viszont nagyon sorsszerűen hangzana a neve, ha nem lenne mellette a második, csilingelő hangzású keresztneve. Úgy, mint például Nagy Anna (nem így hívják, csak példaként hozom, hogy érthetővé tegyem, mit akarok mondani). Ehhez jól illik egy Vivien név akár, mint Nagy Anna Vivien.
2012. márc. 28. 03:04
 16/18 anonim ***** válasza:

Az apám a két nagyapjának a nevét kapta. Sokszor az elsőszülött fiú kapja az apja nevét. Nem szerencsés ez abból a szempontból, hogy akkor például van egy "nagy" Zoltán és egy "kis" Zoltán is a családban. Valahogy meg kell különböztetni őket, hogy épp melyikről is beszélek. Ha nem "nagy", akkor "öreg".... Van a családunkban egy "kis" Elemér, akinek második neve is van, így sokan Istvánként ismerik.

Azt jónak találom, hogy ha a szülők nem tudnak két név közül választani, akkor mindkettőt adják, és később ráérnek az egyik mellett dönteni.

Olyanoknál is nagyon jó a két név, akiknek gyakori a vezetékneve. Akkor használhatja mindkét keresztnevét, és úgy jobban megjegyzik.

2012. márc. 28. 08:49
 17/18 Vipy ***** válasza:
Sziasztok! Nekem két keresztnevem van, és semmi gondom vele. Van családtag, aki az egyiket használja, és az terjedt el a rokonságban, de volt munkahelyem, ahol a másikat kezdték el használni. Én mindkettőt nagyon szeretem. Egyik kedvesebb: Virág, másik határozottabb: Babett. Anyukám vezeték neve egyébként a Virág, így jól hangzik az én nevemben keresztnévként. :) Úgyhogy az én esetemben mindkettőt használom, és a leendő gyermek, akinek két nevet adnak, esélyt kap arra, hogy a számára megfelelő terjedjen el környezetében. (ha meg nem tetszik , manapság mindent pénzzel meg lehet oldani XD) Egyébként 20 hetes kismama vagyok, és két keresztneve lesz a gyermekünknek! :)))
2012. márc. 31. 19:03
 18/18 anonim ***** válasza:
Én például Orsolya-Zsófia vagyok. És hogy azért, hogy én válasszak... hát elsős koromban "választottam" is, hogy az osztálytársaim hogy szólítsanak, és megbántam. Úgyhogy most ilyen "kettős" ember vagyok. Néhány helyen Orsi, néhány helyen Zsófi. Ez van. Úgyhogy szerintem rábízni a gyerekre, elég nagy hülyeség. És szerintem olyan nem lehet, hogy valaki ne szeresse a nevét, mivel az egy idő után hozzásimul a gyrek személyiségéhez, valahogy egyesül a kettő (személyiség+név), és kialakul egy egységes név-személyiség. Én személy szerint el sem tudnám képzelni magam másként.
2012. aug. 6. 09:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!