Mikor szokás elkezdeni a babáknál, az önálló evés megtanítását? Hogy kell hozzá kezdeni? Hogy kell megtanítani?
Nálunk is aktuális a kérdés. Az enyém 13 hónapos és mostanában kezdem azt látni rajta, hogy szeretne már egyedül enni: ellöki a kezem és próbál valamit belapátolni a kanállal.
Én egyelőre azzal próbálkozom, hogy olyan ételeket adok neki többet, amit lehet kézzel enni, vagy villával, hogy gyakorolja be a mozdulatot (tányér-felszúr-kaja a szájba). A folyósabbat meg próbálom én adni neki, de néha nem hagyja. :)
Az első falatoktól kezdve, azaz a fiam esetében 7,5 hónapos kora óta egyedül eszik.
Szépen letettem a tálcájára a falatokat, és kézzel felszedegette. Nyilván, eleinte több kaja került a földre mint a gyerekbe. Egy éves volt kb, mire egyáltalán elfogadott kiskanalas dolgokat, de azt is úgy, hogy a másik kanál az ő kezében volt, és gyakorlatozott vele. Most 21 hónapos és teljesen önállóan eszik peremes kistányérból, tálkából és iszik pohárból, bögréből.
Érdemes a gugliban rákeresned az igény szerinti hozzátáplálásra, szerintem szuper dolog, nekünk totálisan jól bevált.
Pont ma mosolyogtam a 13hónapos lányomat. Babavilla a jobb kezében, bal kézzel meg majszolta a kaját, néha segített a villával. Ebédre többet használta az evőeszközt, de egyenlőre kézzel gyorsabb. Nálunk nagyon makacs a hölgy, inkább nem eszik ha nem egyedül ehet, és egy ideig bíbelődik a kanállal-villával, aztán fogja kézzel folytatja, ha ilyenkor elvenném, inkább nem eszik.
Anno a fiam is így kezdte, mostanra, ha nem rohanna el az asztaltól, akkor nagyon szépen eszik kanállal-villával, egyedül iszik rendes pohárból. Máskor ha siet, mert várja a játék, akkor sajna még úszik minden.
Sok türelemmel, rengeteg előkével szalvétával konyharuhával, sepréssel felmosással kell kezdeni az egyedül evést.
Itt olvashatsz az igény szerinti hozzátáplálásról:
Nagyjából Mi is ezt csináljuk, csak Én adok kanállal is ételt a gyerekemnek, mert pl az almát csak reszelve szereti. Persze kézzel is bele pancsol, de a kanál után is nyúl és tolja a szájába. Inni is úgy adok neki, hogy tartom a poharát, és ha szomjas akkor nyúl érte és tolja a szájához. Így biztosan annyit eszik és iszik amennyi jólesik Neki.
8 hós lányom a darabos kajcsit önállóan eszi kézzel. Ha kanalas ételt kap már a kezdetektől kap egy plusz kanalat a kezébe és azzal próbálkozik.
Így, hogy sohasem erőltettem a dolgot, hanem mindig maga választott, hogy miből mennyit eszik nagyon jó evő baba lett.
És azt az időt amit megspórolsz a pépesítésen jól hasznosíthatod az evés utáni takarításra! ;)
Viccet félretéve, csak ajánlani tudom a módszert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!