Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tejszínt, felvert tojásfehérjé...

Tejszínt, felvert tojásfehérjével kevert tésztát ehet az 1 éves?

Figyelt kérdés
Tortakészítéshez készülődök, és hát nem igazán találok receptet 1 évesnek, mert valamiben van tejszín, másban meg a piskótához kell tojásfehérje... Ezeket eheti?!

2012. márc. 1. 12:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Kisfiam 9 honaposan evett eloszor tojast rantottanak es azota eszi minden formaban. 14 honaposan evett elszor majonezt amibe ugye nyers a tojas. Semmi gondunk nem let belolle, amr elmult 2 eves. Tejszint is 9 honaposan kapott eloszor tejszines gombas rakott teszta formajaban.

Mielott barki megkovezne, kulfoldon elunk es itt a tojast 9 honapos korban kell bevezetni. A gomba meg adhato 1 eves kor alatt. Csak azert irtam ezt le mert tudom minden orszagban masok a hozzataplalasi elvek.

Ugyhogy ha engem kerdezel nyugodtan adhatsz neki.

2012. márc. 1. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Nyugodtan, nem kell ebből akkora gondot csinálni. Egyébként is 1 éves kortól eheti a tojást is egész formájában, azaz nem csak a sárgáját,illetve a tejszínt is.
2012. márc. 1. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:

Igen, csak érdemes előtte bevezetni és megnézni, h nem alakul-e ki allergia. Az én lányom tej és tojásallergiás, én ezt sütöttem az első szülinapjára:

Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)


Tojásmentes piskótához:


2,5 dl 100%-os almalé


12 dkg cukor1 citrom héja és leve


1 cs. Vanilincukor


25 dkg liszt


1 csomag sütőpor


csipet só


1 mokkáskanál szódabikarbóna


6 evőkanál étolaj


Meggyzselé hozzávalói:


1 üveg magozott meggybefőtt


4 dkg étkezési keményítő


2 evőkanál (barna)cukor


1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)



Gesztenyekrém hozzávalói:


18-20 dkg bio gesztenyepüré nádcukorral (a többit elkóstolgattam, de díszítéshez is jól jöhet)


1 csomag vaníliás pudingpor


3 dl rizs-, zab- vagy szójatej


2 evőkanál (barna)cukor



Előkészítettem a tortaformát, kikentem egy kevés tejmentes margarinnal és beliszteztem.

A sütőt 200 C-ra előmelegítettem.


Az almalét a cukorral, citrommal és vanilincukorral habosra kevertem.

Tényleg habos lett, és egészen krémes volt a színe.

A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almalés keverékhez adtam.

Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat.

Állagra itt teljesen úgy nézett ki mint egy kevert tészta.


A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe,

amit 5-8 perc után 180 C-ra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem.

Érdemes tűpróbával megnézni, hogy megsült-e, mert csalóka, kívülről jobban pirul,

mint a hagyományos piskóta. Pár percig a formában hagytam hűlni, majd egy rácsra borítva

teljesen hagytam kihűlni mielőtt három lapba vágtam volna.


Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémeket.

A meggybefőttet lecsepegtettem. A meggyszemeket szépen egyenként félbevágtam,

egyrészt, hogy biztos ne legyen benne mag, másrészt így finomabb szokott lenni ez a krém.

A legszebb szemeket, kb. az összes egy harmadát, negyedét félretettem díszítéshez.

A befőtt levéből néhány kanálnyival elkevertem a keményítőt, a cukrot és a fahéjat,

a többi lét (kb. 3 dl) felforraltam. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem a

keményítős keveréket. Visszatettem a lángra és állandóan kevergetve besűrítettem.

Amikor egy szép fényes zselévé állt össze a forró keverék, hozzáöntöttem a félbevágott

meggyszemeket, még egyet forraltam rajta, aztán hűlni hagytam egy folpack fóliát terítve

közvetlenül a zselé tetejére.


A gesztenyekrémhez a 3 dl rizstejből néhány kanálnyival elvettem és elkevertem a

pudingporral és a cukorral. A többi rizstejet felforraltam, majd a tűzről lehúzva

belekevertem a pudingporos keveréket és újra a lángra téve addig főztem állandóan

kevergetve, amíg egészen besűrűsödött. Végül a még forró pudingba robotgéppel belekevertem

a gesztenyepürét. Ezt is lefedtem folpackkal és kihűtöttem.


Amikor minden kihűlt, na nem jéghidegre, csak olyan langyos szobahőmérsékletre,

akkor összeállítottam a tortát. A gesztenyekrém egy kicsit kemény lett, ezért

átkevertem a robottal, hogy simább legyen és jobban lehessen kenni.A legalsó tortalapot

egy tányérra tettem, megkentem két-három kanálnyival a meggykrémből, majd erre rákentem a

gesztenyekrém háromnegyedét, a többit félretettem a díszítéshez. A krémre tettem a második

tortalapot, erre jött az egész meggyzselé, amit betakartam a legfelső tortalappal. Az egész

tortát bevontam a maradék gesztenyekrémmel és feldíszítettem a félretett meggyel és

almaszeletekből kivágott virágokkal, amiket először citromlébe áztattam. Az virágok

közepe egy pici maradék gesztenyepüréből volt. A kész tortát 2 órára hűtőbe tettem.


Tejmentes torta újabb változata


Hétvégén a nagymamánál is ünnepeltünk, és ide is készitettem egy tortát, ami

nagyon hasonló az előzőhöz. Most nem gesztenyekrémet, hanem vaniliakrémet készitettem,

de barnacukorral, amitől izre és szinre is olyan volt, mintha karamellkrém lenne.

A piskóta ez alkalommal normál tojásos piskóta volt, mivel az előző torta piskótája sem

keltett különösebb érdeklődést Brigiben, gondoltam ez most is igy lesz.


Hozzávalók a tejmentes vaníliakrémhez:

3 dl rizstej

1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál barna cukor (sötét, lágy fajta)

15 dkg tejmentes margarin

+ 1 evőkanál barnacukor


A pudingport összekevertem néhány evőkanál rizstejjel és a cukorral.

A maradék rizstejet


felforraltam, majd a tűzről lehúzva hozzákevertem a pudingporos cukros tejet.

Sűrűsödésig főztem állandóan kevergetve. Folpackkal beborítva kihűtöttem.


A szoba-hőmérsékletű margarint kikevertem egy evőkanál barnacukorral, majd a

kihűlt pudinggal.

A tortát ugyanúgy állitottam össze, mint az előzőt, de a gesztenyekrém helyett ezt

a fenti krémet használtam. A díszítés is hasonló volt, de most az almaszeletekből kis

szíveket vágtam ki, amiket először citromlébe, majd meggybefőtt levébe áztattam,

amitől szép rózsaszínek lettek. Ezt a tortát a margarinos krém miatt mindenképp érdemes

behűteni néhány órára.


A recept nem az enyém, én is kaptam emailben :)

2012. márc. 1. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
szupi! köszi! köszi a recepteket!
2012. márc. 1. 12:36
 5/5 anonim ***** válasza:

Szerintem nyugodtan eheti a sima piskótát is, de a Válaszolónak én is köszi a tejmentes tippeket.

Elmentem, sose lehet tudni :-)

2012. márc. 1. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!