Tejszínt, felvert tojásfehérjével kevert tésztát ehet az 1 éves?
Kisfiam 9 honaposan evett eloszor tojast rantottanak es azota eszi minden formaban. 14 honaposan evett elszor majonezt amibe ugye nyers a tojas. Semmi gondunk nem let belolle, amr elmult 2 eves. Tejszint is 9 honaposan kapott eloszor tejszines gombas rakott teszta formajaban.
Mielott barki megkovezne, kulfoldon elunk es itt a tojast 9 honapos korban kell bevezetni. A gomba meg adhato 1 eves kor alatt. Csak azert irtam ezt le mert tudom minden orszagban masok a hozzataplalasi elvek.
Ugyhogy ha engem kerdezel nyugodtan adhatsz neki.
Igen, csak érdemes előtte bevezetni és megnézni, h nem alakul-e ki allergia. Az én lányom tej és tojásallergiás, én ezt sütöttem az első szülinapjára:
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg cukor1 citrom héja és leve
1 cs. Vanilincukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál étolaj
Meggyzselé hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál (barna)cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
Gesztenyekrém hozzávalói:
18-20 dkg bio gesztenyepüré nádcukorral (a többit elkóstolgattam, de díszítéshez is jól jöhet)
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl rizs-, zab- vagy szójatej
2 evőkanál (barna)cukor
Előkészítettem a tortaformát, kikentem egy kevés tejmentes margarinnal és beliszteztem.
A sütőt 200 C-ra előmelegítettem.
Az almalét a cukorral, citrommal és vanilincukorral habosra kevertem.
Tényleg habos lett, és egészen krémes volt a színe.
A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almalés keverékhez adtam.
Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat.
Állagra itt teljesen úgy nézett ki mint egy kevert tészta.
A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe,
amit 5-8 perc után 180 C-ra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem.
Érdemes tűpróbával megnézni, hogy megsült-e, mert csalóka, kívülről jobban pirul,
mint a hagyományos piskóta. Pár percig a formában hagytam hűlni, majd egy rácsra borítva
teljesen hagytam kihűlni mielőtt három lapba vágtam volna.
Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémeket.
A meggybefőttet lecsepegtettem. A meggyszemeket szépen egyenként félbevágtam,
egyrészt, hogy biztos ne legyen benne mag, másrészt így finomabb szokott lenni ez a krém.
A legszebb szemeket, kb. az összes egy harmadát, negyedét félretettem díszítéshez.
A befőtt levéből néhány kanálnyival elkevertem a keményítőt, a cukrot és a fahéjat,
a többi lét (kb. 3 dl) felforraltam. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem a
keményítős keveréket. Visszatettem a lángra és állandóan kevergetve besűrítettem.
Amikor egy szép fényes zselévé állt össze a forró keverék, hozzáöntöttem a félbevágott
meggyszemeket, még egyet forraltam rajta, aztán hűlni hagytam egy folpack fóliát terítve
közvetlenül a zselé tetejére.
A gesztenyekrémhez a 3 dl rizstejből néhány kanálnyival elvettem és elkevertem a
pudingporral és a cukorral. A többi rizstejet felforraltam, majd a tűzről lehúzva
belekevertem a pudingporos keveréket és újra a lángra téve addig főztem állandóan
kevergetve, amíg egészen besűrűsödött. Végül a még forró pudingba robotgéppel belekevertem
a gesztenyepürét. Ezt is lefedtem folpackkal és kihűtöttem.
Amikor minden kihűlt, na nem jéghidegre, csak olyan langyos szobahőmérsékletre,
akkor összeállítottam a tortát. A gesztenyekrém egy kicsit kemény lett, ezért
átkevertem a robottal, hogy simább legyen és jobban lehessen kenni.A legalsó tortalapot
egy tányérra tettem, megkentem két-három kanálnyival a meggykrémből, majd erre rákentem a
gesztenyekrém háromnegyedét, a többit félretettem a díszítéshez. A krémre tettem a második
tortalapot, erre jött az egész meggyzselé, amit betakartam a legfelső tortalappal. Az egész
tortát bevontam a maradék gesztenyekrémmel és feldíszítettem a félretett meggyel és
almaszeletekből kivágott virágokkal, amiket először citromlébe áztattam. Az virágok
közepe egy pici maradék gesztenyepüréből volt. A kész tortát 2 órára hűtőbe tettem.
Tejmentes torta újabb változata
Hétvégén a nagymamánál is ünnepeltünk, és ide is készitettem egy tortát, ami
nagyon hasonló az előzőhöz. Most nem gesztenyekrémet, hanem vaniliakrémet készitettem,
de barnacukorral, amitől izre és szinre is olyan volt, mintha karamellkrém lenne.
A piskóta ez alkalommal normál tojásos piskóta volt, mivel az előző torta piskótája sem
keltett különösebb érdeklődést Brigiben, gondoltam ez most is igy lesz.
Hozzávalók a tejmentes vaníliakrémhez:
3 dl rizstej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál barna cukor (sötét, lágy fajta)
15 dkg tejmentes margarin
+ 1 evőkanál barnacukor
A pudingport összekevertem néhány evőkanál rizstejjel és a cukorral.
A maradék rizstejet
felforraltam, majd a tűzről lehúzva hozzákevertem a pudingporos cukros tejet.
Sűrűsödésig főztem állandóan kevergetve. Folpackkal beborítva kihűtöttem.
A szoba-hőmérsékletű margarint kikevertem egy evőkanál barnacukorral, majd a
kihűlt pudinggal.
A tortát ugyanúgy állitottam össze, mint az előzőt, de a gesztenyekrém helyett ezt
a fenti krémet használtam. A díszítés is hasonló volt, de most az almaszeletekből kis
szíveket vágtam ki, amiket először citromlébe, majd meggybefőtt levébe áztattam,
amitől szép rózsaszínek lettek. Ezt a tortát a margarinos krém miatt mindenképp érdemes
behűteni néhány órára.
A recept nem az enyém, én is kaptam emailben :)
Szerintem nyugodtan eheti a sima piskótát is, de a Válaszolónak én is köszi a tejmentes tippeket.
Elmentem, sose lehet tudni :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!