Hogy csináljam, hogy jobb legyen? (hozzátáplálás)
Másfél hónapja kezdtem el most fél éves anyatejes babámnál a hozzátáplálást (orvosi javaslatra). Kb. 5 hétig csak kóstoltattam délelőtt, utána megkínáltam mindig tejjel, de legtöbbször nem fogadta el. Most a napokban voltunk tanácsadáson, és a doktornő azt javasolta, hogy naponta többször adjak neki szilárd kaját, valamint 1 alkalommal rizspépet.
Ekkortól így nézett ki nagyjából a napirendünk:
5-6 között anyatej
10 körül gyümölcs
14 körül főzelék
18 körül rizspép
és ennyi, mert következett volna még 22kor egy szopi, amit már nem igényelt (valószínűleg jól eltelt a rizspéptől és csak éjjel 3 kor kelt enni).
Arra gondoltam, mi lenne, ha uzsonnára megszoptatnám és 21 körül adnám a rizspépet? Így enne naponta kétszer még anyatejet és remélhetőleg az esti rizspéppel kibírná hajnalig.
Szerintetek jó ötlet? Vagy csak rosszat tennék azzal, hogy megterhelem éjszakára a pocakját? Mindenképp azt szeretném, ahogy legjobban megfelel a babám igényeinek, de szerintem a napi két szopi is elég kevés egy félévesnek, nemhogy egy. Hiába kínálom napközben is, nem kéri a cicit, ha már evett mást.
Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadok!
Hát szerintem ez nagyon gyors egy féléves babának. Mindegy mit evett elötte.
èn tápszeresem 6 hósan csak fözeléket evett ebédre, a többi tápszer volt. miért? mert nem szabad egyszerre leterhelni ennyi mindennel a gyerek gyomrát.
elviekben így müködne a hozzá táplálás. (ezt egy gyermek étkeztetéssel foglakozó orvos mondta, ö túlsúlyos és alultáplált gyerekkel is foglalkozik)
4-ik hónapot betöltve lehet elkezdeni kóstoltatni.
legjobb zöldségek, pl répa, paszternák, krumpli, mert ezek nem terhelik a gyomrot.
kb 5 hét mire kilehet váltani egy étkezést. ezek után 4 hétnek el kell telnie mire a következö étkezést elkezdi kóstoltatni az ember. vagy is már a 6-ik hot betölti mire elkezdödik a második kóstoltatás, pl délelötti gyümölcs. ennek is 5 hétnek kell lennie és ezek között is 4 hétnek el kell telnie mire az újabb pl tejpépet elkezditek. így lesz kb 8-9 hós mire azt eléri amit te adsz neki. ami szuper egy 8-9 hós babánál.
de ez csak jótanács és a te gyereked azt csinálsz vele amit akarsz.
Ez valami új járvány a gyerekorvosok és védőnők körében, hogy 6 hónaposan már csak reggel este kapjon tejet a gyerek?!
Kicsit csúszva 6,5 hónaposan voltunk státuszon, a védőnő félig kérdezve mondta a doktornőnek, hogy a gyerekem már csak este reggel szopizik, mire mondtam neki, hogy nem, a gyerek egyszer kap szilárdat naponta. Mire felháborodtak, hogy hogy lehet az, mikor neki már csak reggeli és a vacsi kellene tejnek lenni.
Ha anyatejes a babád, az enyém sajnos már tápszert is kap. Akkor felesleges a gyümölcs és a rizspép. Szerintem! Kapjon főzeléket, bőven elég lesz neki.
Nálunk így néz ki az etetés: 7 hós
5-6 anyatej
9 óra anyatej
12 óra főzelék
15 óra gyümölcs (ha elfogadja) + anyatej vagy rizspép
18 óra anyatej
21 óra tápszer
2-4 óra anyatej
Igen, én is meglepődtem, hogy éppen a gyermekorvos és a védőnő mond ilyeneket. Csak anyatejes volt a babám, tápszert nem kapott még, mert még most is bőven van tejem. (Este is fejnem kellett). A lényeg, hogy megpróbálom úgy csinálni ahogy nekem jobbnak tűnik és nem úgy ahogy az orvos mondja.
Így képzeltem el a napirendet:
5-6 között anyatej
9-10 között gyümölcspép vagy főzelék
13-14 között anyatej
17-18 között rizspép
21-22 között anyatej
és előfordul, hogy éjszaka is eszik (2-4 között).
Ez így jó szerintetek?
elsö vagyok,
ez már jobb szerintem. még túl kicsi ennyi fajta ételhez egy nap. én mondjuk a föétkezést délre tennem, de maradhat így is és 1 hónap múlva elkezdheted az ebédet is neki. akkor már lehet tízoraira kevesebbet kell adnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!