Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hisztek abban, hogy ha hagyom...

Hisztek abban, hogy ha hagyom sírni megtanul aludni?

Figyelt kérdés
Kislányom 8 hónapos,még sosem aludta végig az éjszakát sokat kel fel,és egészen idáig evett 1x éjjel is de tea ellenében azért sikerül elérnem,hogy nem adok neki enni,de egy üveg teát megiszik éjjel.Nem egyszerre csak amikor felkel ezzel tudom visszaaltatni.Mostmár ott tartunk,hogy külön szobában egy ágyban alszom vele mert éjjel ha felkel már sehogy nem akar visszaaludni.A védőnöm azt mondta,hogy hagynom kéne sirni éjszaka,hogy megtanuljon aludni..de én valamiért ebben nem hiszek..belevágnék,de van egy 3 éves kisfiam is nem igen szeretném hogy ez zavarja őt az alvásban.Éppen ezért is lehet az ,hogy a kicsit "elrontottam" mert mióta megszületett,egyet nyikkant és már ott is voltam...Valakinek ez a módszer sikerült?
2012. febr. 10. 07:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Én, se nappal se éjjel nem hagytam sírni! Oké hogy nappal azt vallom hogy ha nem akar elaludni akkor nem fogom kényszeres nyomni lefelé, de az éjjel az éjjel! Szerintem csak fel hergeli magát és kétségbe esik hogy senki nincs vele.. :( Valaki egyszer itt írta a GYIK-en a levendulás kendőt..! Állítólag attól alszik a baba mert nyugtatja vagy mi a szösz! Én Hipp-es teát adok neki az alma citromfüveset! Ez is nyugtat szerintem mert 7 hónapos de nem kell fel éjjel egy ideje, sőt sokan kételkednek benne nemtom te hogy vagy vele de én a nyakába tettem a borostyánkövet..és hát... azóta aztán tényleg nincs ébredés! A lényeg hogy szerintem te érzed hogy használ e ha hagyod sírni vagy sem! Én nem alkalmaznám, de nem ítélem el aki kipróbálta és bevált!
2012. febr. 10. 10:51
 12/18 anonim ***** válasza:

A bizalomvesztés nem most fog látszani, mivel elemi igénye a közelség, megpróbálja a pici behozni a kimaradást. MÁshova is másoltam már Ranschburg Jenő írását, nagyon elgondolkodtató:

"Ha egy kisbabát letesznek, és nem veszik fel, amikor sír, azzal azt tanítják neki, hogy ő nem fontos, a jelzései sem fontosak, nem érdekesek és egyáltalán nem érdemes szólnia, ha valami baja van. Azt hiszem világos, hogy ez hova vezethet. Valóban megtanulja a kicsik nagy része néhány nap alatt az új „rendet”, a kérdés az, hogy valóban ez-e a cél. Sok szülő értetlenül áll később a két-három, vagy hat-nyolc, tizenkét-tizenhat éves gyermeke ellenszenve, idegensége és agresszivitása előtt. Sajnos a szülők nem hozzák összefüggésbe azt, ami pedig nyilvánvaló. Ahol hiányzik a csecsemőkori ősbizalom, ahol nem alakul egészségesen a kötődés, ott bizony később is nehézségekre lehet számítani. A korai kötődésnek nevezett kapcsolat ugyanis éppen az első években épül ki a gyermek és gondozója (édesanyja/édesapja) között. Minél többször kap jelzéseire, éjjel és nappal egyaránt, megfelelő választ, minél inkább kielégítik alapvető szükségleteit, annál inkább biztonságban érzi magát, annál inkább lesz bizalommal a külvilág és gondozói felé. Azt is megtanulja ezáltal, hogy ő törődésre érdemes, szeretetre való kis lény. Ezt nevezik ősbizalomnak. A gyermeknek egyéves korára már határozott képe van a külvilágról és saját magáról is, erre is gondolni kell, amikor az első közös hónapokat töltjük.

Az első évek hamar elszállnak, kisbabánk elindul, önállósodik, felfedezi a környezetét. Egykettőre óvodássá, majd iskolássá cseperedik. Mire feleszmélünk, már kamaszodik, és hiába ölelnénk magunkhoz, hiába tudnánk szívesen csak néhány órára is testközelben, már rég kinőtte ezt az igényét, s a helyünket lassan mással kell megosztanunk, barátokkal, szerelmekkel. Hol van már az első hónap, mikor úgy éreztük, sosem múlik el ez az idő, amikor csak testünk tudja jóllakatni, elaltatni, megnyugtatni"

2012. febr. 10. 12:34
 13/18 anonim ***** válasza:
Utolsó! Én az előtte lévő kommentelő vagyok! Én ezért nem hagytam sírni soha és nem is fogom! Ezért írtam hogy aki így csinálja had csinálja de én nem akarom azt, hogy később pont ilyen legyen! És igen, mikor 15 lesz vissza sírom azt hogy folyton velem akar napközben lenni és bújni :) Nagyon helyesen tetted hogy bemásoltad :)
2012. febr. 10. 14:51
 14/18 anonim ***** válasza:
6. válaszoló vagyok. Én is arra a Ranschburg idezetre gondoltam, mint amit a 11. válaszoló beidézett és én is emiatt nem hagyom sírni. Meg is szakadna a szívem...Bár már attól is megszakad, ha nem találom el, hogy mi a baja és ölben bár, de sír...de ilyenkor legalább érzi, hogy öt vagyok vele, nem hagyom egyedül a bajában. Na le lehet pontozni, mint az előző válaszomat!
2012. febr. 10. 15:24
 15/18 anonim ***** válasza:
82%
Három gyerekes anyukaként én az ellentábort erősítem, de sajnos azt kell mondanom, már rég elkéstél a dologgal.... 6 hetes koruktól kezdve minden gyermekem átalussza az éjszakát, és az egész csak szoktatás kérdése. Anno az elsőnél,mikor hazajöttünk a kórházból, anyukám azt mondta, minden percben legyek észnél, mert nagyon jó dolog összebújni a babával, meg ringatva elaltatni, de valójában mivel teszek jót hosszútávon? Este fürdés, evés, pici összebújás, puszi, és irány az ágy. Persze jó időben, mikor már tényleg álmos. És az a néhány napos, hetes baba szépen, magától megtanul elaludni.... és csak akkor fog felkelni, ha valóban éhes. Ha folyton rohangálsz hozzá, meg napközben ahelyett, hogy hagynád aludni fogdosod, mert olyan szép, aranyos, stb.. , soha nem tanulja meg az elválasztódást, ami ugyanolyan fontos, mint a kötődés. Egy anya legfontosabb feladata, hogy a gyermekei igényeit kielégítse, és a legfontosabb igények az evés, ivás, mosdás, alvás.... És amikor ő ébren van, akkor lehet simizni, szeretgetni, puszilgatni.... ezzel szocializálod a gyermekedet, érzelmeket tanítasz neki. De mindent okosan kell, a természet szépen megteremtette a rendet, neked csak be kell tartani a játékszabályokat. Nem hagyom sírni a gyermekemet, mert nem sír... :) Sok sokat tapasztalt védőnő egyébként ezért nem híve az igény szerinti szoptatásnak,miután beáll a tejtermelődés (az első hat hét környéke) mert semmilyen rendszer nincs az evésben, ez hozza magával az alvást is. És ha te nem vagy kipihent, hogy látod el 100%-ban a babád? És lehet egy-egy dolgot kiemelni, mint ez a cikk, de a dolgokat mindig összefüggésében kell nézni....
2012. febr. 10. 17:53
 16/18 anonim ***** válasza:
Utolsó szóról szóra egyetértek Veled! :)
2012. febr. 11. 09:10
 17/18 A kérdező kommentje:

Hát igen.Van ellentábor is..Én azt gondolom,hogy lehet benne valami,hogy így megtanuljon aludni de annyira nem bízok benne,hogy kipróbáljam.Félek,hogy feleslegesen sanyargatnám a kicsit is meg magunkat is.

A HIPP-es teát issza már régóta.Láncot is hordtunk sokat segített,csak most elvesztettem...mind1 is.

Amióta megszületett gond volt az alvással.Már a kórházban is eléggé sírós volt.Mai napig nincs ez másképp.Este megeszi a vacsit,berakom az ágyba és már alszik is.Ez 7 óra.De...kel 8-kor,fél 9-kor 9-kor majd 10 fél 11 fele..persze nem minden nap ennyire pontosan ebben az időpontban de minden nap hasonló képpen.

Nem tudom mit tehetnék és hogy mitől van ez...De bevallom...eléggé gyenge vagyok már...

2012. febr. 12. 19:54
 18/18 anonim ***** válasza:
Nem szabad elfáradni anya :( Tudom, hogy nehéz de sok sok kitartást neked :)
2012. febr. 12. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!