Téli babáknál hogyan és mikor kell elkezdeni a levegőzést?
A lányom február 24-én született, 28-án jöttünk haza a kórházból. Március 3-án vittem ki először. Úgy voltam vele, hogy nem nyitogatom az ablakot, ha már úgyis felöltöztettem, akkor kimentem vele a teraszra pár percre. Másnap is, harmadik nap meg már sétáltunk is kicsit.
De engem a dokim úgy engedett haza a kórházból, hogy a gyereket nem kell félteni a levegőtől. Nálunk már a kórházban is jött a dokim, mondta, hogy takarjam be jól a babát, és kinyitotta az ablakot.
Mi az első naptól kezdve levegőztettük a lányomat (dec. végén született), de fokozatosan. Először csak a nyitott erkélyajtóba tettük ki a babakocsit, benne a jó melegre bugyolált babával, először 10-15 percre, majd minden nap kb. 5 perccel hosszabbítottuk ezt az időtartamot. Aztán már kiraktuk az erkélyre, majd kb. kéthetes korában kimerészkedtünk sétálni is.
Mondjuk azon a télen, amikor a lányom született, elég enyhe volt az időjárás (alig hidegebb, mint a mostani), úgyhogy kemény mínuszokkal nem kellett küzdenünk.
Mínuszokban és erős szélben lehetőleg ne vidd ki.
Ezen kívül lényeg a fokozatosság: előbb csak szellőztess (a baba legyen ekkor felöltöztetve, betakarva), aztán lassanként kiteheted az ablak elé, vagy az erkélyre is pár percre, az időtartamot mindig növelheted egy kicsivel. Ha már megszokta, lassan sétálni is lemehettek, kb. háromhetes korától már mindenképpen. Persze készíts elő bundazsákot, plédet, lábzsákot, hamarosan ki fogod tapasztalni, mennyire érdemes betakarni, beöltöztetni.
+ egy tanács: ha elnyitja a szájacskáját a hideg levegőn, ami piciknél gyakori, akkor tömd be játszócumival! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!