Valaki járt úgy hogy begyulladt a babájának a BCG oltása?
Ez a jó! Azt jelzi, hogy a baba szervezete reagált az oltóanyagra, nem kell majd újraoltani.
"Oltási reakció, szövődmény
Az élet első napjaiban szigorúan a bőr rétegei közé (intracutan) adott igen csekély mennyiségű (0.05 ml) oltóanyag bejuttatása után hetekkel (hónapokkal) sárgásan elszíneződő göbcse jelenik meg. Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli.
Amennyiben borsónyinál nagyobb duzzanat keletkezik, esetleg a hónalj alatti nyirokcsomó duzzanata is észlelhető, feltételezhető, hogy az oltóanyag a bőr mélyebb rétegeibe került, vagy a szükségesnél több volt a befecskendezett mennyiség. A nem kívánt reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és védelme a mechanikai irritációtól (dörzsölés) elegendő. Igen ritkán a hónalj alatti nyirokcsomó extrém mértékű duzzanata miatt sebészi feltárás szükséges.
Gyakorta tapasztalható, hogy a BCG reakció körül vérbő, hámló, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, mely jelenség az immunológiai reakcióval összefüggésben zajlik, ekzématizáció. Nyugtató, hidratáló krém gyorsíthatja a folyamat múlását. BCG oltással egy időben vagy szabad időközzel bármilyen oltás adható, de oltásra a bal felkart 3 hónapig nem lehet használni!"
Majdnem minden babának begennyesedik és ki is fakad, van amelyik babának többször is. Az a gond ha egyáltalán nem látszik, mert akkor újra kell oltani. Az baj még, ha valamelyik nyirokcsomó (általában hónaljban) megnaggyobodik a bcg től.
Amit leírtál az normális, nem kell bántani a helyét, se nyomkodni, se kenegetni
kisfiam 2 hós és 2 hete gyulladt,gennyes a BCG-je...
Nem kell vele csinálni semmit:)
Arra vigyázni kell hogy a fürdővízben ne ázzon.:)
Oké hogy az a jó hogy minél jobban begyullad, kifakad.. stb!
Csak, figyelni kell más dolgokat is!
Pl. azt, hogy a körülötte lévő nyirokcsomók hogy reagálnak!
Kérdező, a hónalja alatt nem érzel semmit?
Vagy füle mögött, nyakán?
Nekünk is ez volt még 4 hónaposan is gennyedzett, be volt hosszasan gyulladva...!
Egyik este fürdetésnél vettem észre a kis bórsónyi göböt a hónalja alatt!
Másnap doki, majd sebészet.. stb :(
És ez mind azért mert az oltó anyagot túl mélyre jutatták a kórházban :(
Szóval nem minden esetben olyan nagyon jó ez a nagy nagy gyulladás!
Remélem nektek semmi ilyen de érdemesnek tartottam leírni a mi történetünket!
Egyenlőre még nem vettem észre, hogy duzzad-e meg nyirokcsomója. Reggel megnézem majd! Nekem csak az volt furcsa, hogy ilyen későn, azt hittem hogy az oltás után pár napon belül fordulhat ez elő, nem amikor már majdnem 4 hónapos.
Köszönöm a válaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!