Van olyan, akinek csak szülés után derült ki, hogy Down-kóros a babája?
Igen, volt egy eset még úgy öt éve Szolnokon, mikor szülésznő hallgatóként gyakorlaton voltam a kórházban.
40-es anyuka, magzatvíz mintavételt nem vállalta, mert így is nagyon nehezen jött össze a baba, nem vállalta a vetélési kockázatot, de az ultrahangok (nyaki redő, orrcsont stb.), AFP rendben voltak.
Születésekor még nem látszódott semmi a babán, majd néhány óra múlva, tehát még aznap, hirtelen kialakultak a jellegzetes Down-os tünetei, akkor rohantak be elmondani az anyukának és utána naponta látogatta pszichológus, kórházi védőnő.
Az anyuka egész nap csak sírt, míg benn voltak, hisz mikor megszületett a pici, még azt hitte egészséges babának adott életet!
A csecsemősök is mondták, hogy ilyen esettel még nem találkoztak a pályafutásuk során, de sajnos úgy néz ki előfordul!
Miért? Csak nem gyanakszol?
Olyan azért nincs, hogy hetekkel, hónapokkal később derüljön ki a Down, arra a kórházban mindenképp fény derül, még ha nem is közvetlen szülés után!
(Egy másik eset már egy másik kórházban:
Ötödik sikeres lombik, szintén 40-es anyuka, de ő vállalta a magzatvíz vizsgálatot, ami sajnos rossz eredménnyel zárult, és hiába szerettek volna annyira babát, ő nem vállalta a Down-os gyermek felnevelését, bár nyilván ő is nagyon ki volt borulva...)
Köszi a választ!
Nem, szerencsére engem nem érint, csak hallottam egy esetről, de ott állítólag még a kórházban sem vették észre. Bár nehezen hiszem ezt el, lehet,hogy csak legenda.
Meg egy fórumon írta egy anyuka,hogy ő sem tudta végig,hogy baj lenne, csak miután megszülte.
Elvileg a kombinált teszt nagy %-ban pontos, de mégis van hibalehetőség! Furcsa ez nekem, a mai orvostudományban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!