Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor vezessek be napirendet?

Mikor vezessek be napirendet?

Figyelt kérdés

2 hetesek vagyunk. Jelenleg annyit csinálok, hogy arra figyelek, hogy minimum 2 óra maximum 4 óra teljen el két szopi között. de így nagyon szét tud csúszni a nap... Akik korán bevezettek napirendet, mikor? Van itt esetleg olyan, aki a Suttogó zerinti napirendet vezette be?

Előre is köszönöm a válaszokat.

2011. dec. 31. 20:23
 1/9 anonim ***** válasza:

Én nem vezettem be, a lányom magától vezette be kb 2 hónapos korára.

Én 3 óránként szoptattam, amíg tudtam, majd tápszernél magától ráállt erre.

Ő nagyon korán, viszonylag másfél hónaposan 5× evett egy nap és az éjszakát átaludta.

6 hetes koráig volt totál anyatejes, utána vegyesbe kapta, mert nem szopott és fejnem kellett neki.

2011. dec. 31. 20:26
 2/9 anonim ***** válasza:

A napirend bevezetése nem azt jelenti, hogy na akkor holnaptól így működünk...

Először a cselekedetek sorrendje legyen meg, kezd a legbehatárolhatóbbal, a fürdéssel. Kis játék, ha pocakfájós tornáztatás, esetleg masszázs, simizés, fürdés, szopi, alvás.

Ahogy nő a baba, úgy lesz egyre könnyebb. Ha figyeled, ki fogod ismerni a szokásait, miket szeret, hogyan szeret enni, aludni, könnyebb lesz a napirend kialakítása is.

Nem kell óra szerint működni, inkább lazán igazítani a dolgokat. Egyébként mire kialakul egy napirend féle, biztos, hogy jön valami, ami miatt változni fog. :)

2011. dec. 31. 20:33
 3/9 anonim ***** válasza:
A babám és én közösen vezettük be a suttogó szerinti 4É módszert, amikor még nem is tudtam mi az, ekkor volt kb 2 hónapos a babám. Most lesz 5 hónapos, karácsonyra kaptam a suttogó könyvet azóta olvasgatom.
2011. dec. 31. 20:33
 4/9 anonim ***** válasza:
Én se vezettem be direkt módon. Kb fél éves koráig minden napunk más volt. Persze a sorrend nagyjából ugyanaz, így volt napirend, de nem időpont szerint. Én 3 hetes tettem fel ezt a kérdést, hogy kell-e napirend, de sokan megnyugtattak, hogy majd később a baba kialakítja saját magának. Így is lett. Még most is vannak időbeli csúszások, most 10 hós. Attól függ mikor ébred reggel, mikor alszik délután és mennyit. Sosem alszik egyformán, mindig meglep a rövidsége vagy a hosszúsága. Nem olvastam a Suttogót, nem tudom mi van benne, de szerintem a babák maguk tudják a legjobban, hogy nekik hogy jó.
2011. dec. 31. 20:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Szia!Szintén azt mondom hogy a gyerekeim vezették be én csak a nagy irányvonalakat próbáltam tartani.Ez a séta,fürdés ami nagyjából ugyanakkor történt.Még az evés se mert az egyik pl. egész gyorsan beállt a 4 óránkéntire,és aludt éjjel,a középső volt hogy félóránként cicizett volna alig tudtam a másfél órát kivárni vele.A legkisebb meg nem aludt sokáig éjjel is evett 3 óránként.Később voltak fix pontok,de az még odébb van.
2011. dec. 31. 20:34
 6/9 anonim ***** válasza:

szia

én olvastam a suttogót. Nem rossz könyv, sok jó tanács van benne, de bennem olyan érzést keltett, amikor még 4 hetesen sem volt fix napirendünk, hogy nem jó anya vagyok. Aztán rájöttem, hogy a gyereknevelés nem az óra leséséből áll. Amit a könyv szerint próbáltam csinálni: az az altatás volt. A susog-ütöget módszerből nálunk csak a susogás vált be, azt már a szülészeten csináltam, az ütögéstől inkább felkelt. Csak bölcsőben /mi jelenleg ezt használjuk/ altatom, nem a kezemben. Eleinte nagyon nehéz volt, én a felvesz-letesz módszert is belevettem, amikor altattam, ha sírt felvettem, amint abbahagyta letettem, 4 nap alatt megszokta hogy bölcsőben egyedül kell elaludnia. 3 hetes kora óta leteszem, adok neki dudit és kijövök a szobából, sírás nélkül 5 perc múlva alszik. Most 8 hetesek vagyunk, körülbelüli napirendünk van: 8-kor kelés, peluscsere, evés, játszás, alvás, 9-kor, 13-kor,16-kor ugyanez /amint látod van ahol csak 2 óra telik el/. 18-kor pancsi, vacsi aztán alvás. Egyenlőre nem csinálok álometetést, mert csak 2-kor kel meg 5-kor. Nekem ez így megfelel. Ez kb.6 hetes kora óta van így, persze van hogy nem jön össze, pl. ma nem volt hajlandó aludni napközben csak 10-15 perceket.

2011. dec. 31. 22:19
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Kedves Utolsó! bennem is teljesen olyan érzést kelt a Suttogó, hogy napirend nélkül nem vagyok jó anya, ezért is tettem fel a kérdést. Az altatast mi is próbáljuk a susog-ütögettel a férjemmel, de néha teljesen hatástalannak tűnik, a baba túl pörög és a férjem vállán köt ki. Ilyenkor olyan lelkiismeret furdalásom van... Nálatok mennyi idő alatt szokta meg a kisagyban alvást? A másik, hogy a szopikba rendszeresen belealszik, így skszor kimarad a második É, rögtön az altatas jön. Szerinted ez rendben van így? Mikor fog változni? Köszi előre is a választ!
2012. jan. 1. 15:31
 8/9 anonim ***** válasza:

utolsó vagyok

hát igen, a rendszeresen bealszik ismerős dolog, szinte minden szopi azzal ért véget az első négy hét alatt, vagy teljesen kimaradt az alvás. Úgy 5-dik hét környékén rendeződött a dolog. Most voltunk 8 hetesek és megint minden felborult, nem hajlandó elaludni délelőtt, délután is csak nehezen. Most kezdi észrevenni a körülötte levő világot, nincs ideje aludni, így a 4É megint nem jött be.

Próbáljátok csak a susogást, az ütögetéstől mi is inkább aktívabbak lettünk. Azt hittem csak én csinálom rosszul. Ami viszont nagyon bevált, az hogy a keze fejét simogatom. Mivel ő még nagyon pici, ha nagyon jár a keze próbáld gyengéden lefogni úgy simizni, vagy engedd, hogy ő fogja az ujjad. Ez nálunk csodákat tett. Viszont a fáradság első jelénél azonnal ágybe került, és 10-15perc múlva aludt. Aztán amikor már ment az ágyban alvás akkor kezdtem hogy letettem, adtam dudit és kijöttem a szobából, aztán ha újra felsírt vagy jelzett bementem megsimiztem, vissza a dudit. Eleinte 10szer is volt hogy bementem, vagy ott maradtam az ágya mellett /de nem simiztem/, de megtanult magától elaludni. Most már leteszem, nézelődik és 10perc múlva alszik.

Persze ehhez kellett a dudi, amit ha mélyen alszik, vagy kiköpi vagy kiveszem a szájából, hátha így nem szokik nagyon hozzá. Bár neke van olyan mázlim, hogy a könyvben lévő teszt alapján mintababa és kisangyal keveréke.

De minden gyerek más, mindenkinek magának kell rájönnie hogy náluk mi válik be. És attól hogy 2 hetesen még nincs pontos napirend még jó anya vagy. Az első 6 hét az összeszokásról szól, aztán meg úgyis minden felborul mert kezd önállóbb lenni, jönnek a fogak stb. :)

Ami fix az a fürdésnél a menet, de néha az is csúszik időben fél órát előre vagy hátra.

És ki tudja, ha a baba jól viseli hogy nincs teljesen pontos napirend, akkor lehet így is jó. Van ismerősöm, két éves a gyereke, de sehova nem mehetnek, mert ha 13.00-kor nem tud lefeküdni akkor óriási hisztibe kezd a gyerek.

Bocsi a hosszú válaszért, remélem nem kevertelek össze

Jó babázást, és ne feledd: élvezd az anyaságot, bízz magadban, mégha a könyv mást is ír

2012. jan. 2. 14:25
 9/9 A kérdező kommentje:
Kedves Utolsó! köszönöm a részletes választ, nagyon-nagyon hasznos volt Suttogós tapasztalatot olvasni. Az elalváshoz mi is használunk cumit, ha a cicibe nem alszik bele, de néha anélkül, a susogattal is megy. Az ütögetes helyett nálunk is simi van, a kezsimogatas jó ötlet, mert a kalimpalastol nagyon be tud pörögni. Köszönöm meg egyszer a hasznos tanácsokat!
2012. jan. 2. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!