Mi az az autoimmun betegség?
Szia. Nálunk én vagyok érintett (33 éves nő), a kislányom nem. Ez egy olyan betegség, amikor a szervezet megtámadja önmagát. A kiváltó okot szinte sosem tudni, nem olyan fejlett még az orvostudomány :(
Sokféle autoimmun betegség van, tudni kellene hogy Neked vagy a gyermekednek milyen van? Mi a neve? Akkor tudnék segíteni többet.
Nekem Devic a neve, én emiatt elveszítettem a látásomat az egyik szememre.
Kezelése: igazából állapot-fenntartó kezelése van, gyógyszerekkel, infúzióval. De tudni kellene a konkrét nevet, mind másféle. Így a tünetei is sokfélék, típustól függően. Nem fogyatékosság, hanem egy "állapot", sajnos kigyógyulni nem nagyon lehet, illetve némelyikből igen, de az a ritkább.
Csak érdeklődés szempontjából tettem fel a kérdést.Valahol olvastam h a gyakori belázasodás is utalhat arra.15 hónapos fiam az utóbbi időben elég sokszor volt lázas,igaz ebből 1x volt hasmenéses vírusban,és most is abba van szegénykém:(
rettentően aggódom,ezért voltam kíváncsi h hogy is néz ki ez a betegség.
És ettől teljes értékűen tudtok élni?Nem jár bénulással,stb?
Az autoimmun betegség az immunrendszer hibás működéséből ered, a T sejtek rosszindulatúvá válnak illetve túlműködnek és buzgalmukban elpusztítják a szervezetet illetve szerveit.
Nagyon sok autoimmunbetegség van, másfajta tünetekkel, például a fiamnak az 1-es típusú cukorbetegség, mikor is az immunrendszere a hasnyálmirigy inzulintermelő szigeteit pusztította el.
ja és egyébként az AIDS és a rák nem autoimmun betegség szerintem sem. Hiszen sem a rák sem az AIDS során nem pusztítja saját magát a szervezet, sőt a rákos sejteket sem, illetve az AIDS során meg az immunrendszer maga pusztul el.
Immunrendszer hibás működése okozza ezeket is valamilyen szinten, de ezek nem autoimmunbetegségek.
Sem az AIDS, sem a rák nem autoimmun betegség. Gyakori automimmun betegség pl. az allergia: az immunrendszer "túlreagál" bizonyos behatásokat (lisztérzékenység, pollen allergia). Ez egy ártatlanabb dolog, míg vannak sokkal kevésbé ártatlan kórképek: a sclerosis multiplex, a myasthenia gravis, a lupus, különböző bélbetegségek. Ezek már komolyan ronthatják az életminőséget, a közös bennük mindössze annyi, hogy az immunrendszer túlműködik: lényegében az immunrendszer a saját fehérjéit antigénként kezeli, és ellenanyagot gyárt.
Mindezzel azonban addig ne is foglalkozz, amíg nem tudsz semmit, ennyire kicsi korban a gyakori lázasodásnál nem ez az első gondolata az embernek, differenciáldiagnózisként merülhet fel.
ez egy nagyon súlyos betegség is lehet, inkább tényleg ne erre parázz rá!
apukámnak is az van, egyszerűen 50 éves korában kihullottak az egészséges fogai. még keresik a gócot.
egyik ismerősünknek is ez a betegsége, nem tud járni, 30 évesen tolókocsiban ül, a szervezete "megeszi" az izomzatát. nagyon nagyon sokféle lehet, 15 hónaposan ha sokat volt lázas, szerintem inkább másra gondolj első körben.
pl. nem megfelelő ruházata (túl vastagon öltözteted és leizzad, túl vékonyan öltözteted és megfázik), nem jó környezetbe jártok, pl. túl sokat érintkezik ovisokkal.
nem szellőztetsz eleget, nem jól táplálod, vitaminhiánya van.
2.vagyok.
Együtt KELL élnem ezzel a betegséggel, nem tudok mit tenni. Nekem szülés után pár hónappal jött elő, egy reggel arra ébredtem hogy nem látok. Vizsgálatok sora, semmi eredmény, mindenki tanácstalan volt. Végül 2 remek orvos, egy pesti neuro-ophtalmológus és egy pécsi immunológus jött rá a betegségemre. Immungyengítő gyógyszerrel tudják szinten tartani, de mivel most újra babát várok, így nem szedhetem. Szülés után újra kell.
Az enyém sajnos ritka és komoly betegség, ez a szemet és/vagy a gerincet támadhatja, tehát ebből lehet bénulás, de NEM lesz, mert 2 gyermek mellett nem engedhetem meg magamnak :) Tréfát félretéve, odafigyelnek rám az orvosok, folyamatos kontroll van, és a gyógyszer "véd" az újabb visszaesés ellen.
A Te gyermekednél ne is gondolj ilyen betegségre! Nem szabad ennyire rosszra gondolni. Bízz az orvosodban, esetleg keress fel másik gyermekorvost, több szem többet lát alapon.
Nagyon drukkolok és nem lesz ilyen komoly betegsége a gyermeknek, meglátod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!