Banán egyéves kortól? Egy ismerősünknek ezt mondta a védőnője. Mi lehet az oka? Mi a hozzátáplálással kezdtük: 6 hónapos korban.
A gond nem magával a banánnal van, hanem azzal, hogy nem magyar termék, éretlenül kerül be hatalmas konténerekkel az országba. Még ezzel se lenne semmi baj, ha nem érlelő üzemekben mérgező, nagyon brutális érlelőgázok segítségével érlelnék be, amit nem csak a héj, hanem a hús is átvesz.
A dietetikusok szerint így az egyik legkárosabb gyümölcs - nem csak gyermekekre - hanem az emberekre nézve, mert több a káros hatása, mint a haszna.
De ugyan ez a helyzet a naranccsal, mandarinnal is.
Egyébként pedig a magok allergizálnak benne.
(Szülésznő hallgató, aki tanult dietetikát is)
Ott a pont az utolsónál!
na ezért nem adtam a babámnak narancsot se csak kb 11 hó körül!
Én dietetikát hallgatok, de még nem tanultam ilyet. :) Bár a nagy része még csak most jön...
De mindaz igaz, amit feljebb felsoroltatok: magas kálium, magok, szorulás és a távoli származás miatti előkezelés. Ezért én is úgy tudom, hogy nem a legelső gyümölcsök között szerepel, hanem 1-2 hónappal később. (Én is akkor adtam az enyémnek és nekünk se okozott gondot.)
Szerintem, ha valaki aggódik a fentiek miatt, akkor ne adjon egyszerre egy egész babánt a csecsemőjének. Legyen pl. fél adag banán + fél adag más, így "higul" a hatása is.
Nemrég csináltam egyébként egy saját táblázatot, amihez a netről szedtem anyagot, de sehol nem láttam még ezt az egyéves időpontot, mindenhol korábbi volt. Tudnátok linkelni olyan oldalt, ahol ez szerepel?
Egyébként osztom, kb. 2évente változnak a pontos táplálási ajánlások, nehéz követni. :S
Annak az illetőnek van igaza, dietetikusként, aki azt írta a legkárosabb és a legellenjavaltabb gyümölcs.
Mert éretlenül szedik, kényszerérett, mert nagyon magas a cukortartalma, magasabb, mint a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség, vegyszerrel kezelt. És egyébként gyerekkoromban az egyik unokatestvérem a banántól halt meg, mert elbújt benne egy trópusi rovar, amit nem lehetett észrevenni a banán magjától.
Mondom ezt úgy, hogy adtam a gyerekeimnek és kapnak a mai napig. De kb a chips kategóriában van ettől függetlenül.
Nem értem miért mondják, hogy ne adjuk, hiszen bébiételként is a 4 hónapos korosztályba van sorolva.
Én a banánt almával keverve adom neki és semmi baja nincs.
Ó, hát ha valaki még hisz a bébiételgyártóknak.. én már sajnos régen kiszerettem belőlük.
Kezdjük ott, hogy 6 hónapos kor előtt nem ildomos semmilyen bébiételt gyártani, kínálni és/vagy reklámozni, ehhez képest az összes gyerekkaja 4 hótól indul.. Ráadásul egy csomó olyan összetételű, amilyen gyümölcsöket, zöldségeket önmagukban, házikosztként adva is csak hónapokkal később ajánlanak a szakemberek. Szóval itt már régen bukta van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!