Hozzátáplálással kapcsoltatosan szeretnék kérdezni olyanoktól, akik 6hónapos korig CSAK anyatejet adtak a babájuknak?
Hogy ment, hogy tetszettek a kicsinek az új ízek? Állítólag válogatósabbak, mint azok a babák akik korábban kezdenek kóstolni.
Igazából mindenféle tapasztalatra kiváncsi lennék azoktól, akik a baba féléves koráig vártak a hozzátáplálással!
Nem hinném, hogy ez ezen múlik. Sőt, én inkább azt olvastam, hogyha előbb kezded, lehet, hogy jobban fog a cicihez ragaszkodni, mert túl korán elvetted tőle.
Én a lányomat 4, a fiamat 6 hónaposan kezdtem el kóstoltatni. Mindegyik nagyon nehezen fogadta, de volt tejem bőven. 1,5 éves korukig szinte csak szoptak, alig egy-két kanállal ettek mást. Itt olvastam mindenfélét, hogy halálra éheztetem a gyereket, meg micsoda hiánybetegségek alakulnak ki. Hát, egy fenét. Az anyatej a legjobb nekik. Szóval ne aggódj, ha esetleg nehezen fogadja a babád az új ízeket, 2 éves korára akkor is mindenevő lesz.
Semmi köze ehhez.
Egyik lányom 5,5 hónaposan kinézte a kezemből a banánt. Összebanánoztam az ujjam, és ő megnyalta. Majdnem leharapta az ujjam örömében. A banán nagy kedvenc azóta is. :o) (4 éves múlt)
Másik lányomat 6 hónaposan kínáltam először. Gyakorlatilag 7,5 hónapos koráig kilökte a kanalat a szájából, bármi is volt rajta. Nem erőltettem, kb. két naponta megkínáltam. Ebben az időszakban volt, hogy 6 hét alatt "csak" 140grammot hízott, a doktornő kezembe nyomott egy tápszerreceptet. Én meg néztem nagyra kerekedett szemekkel, majd betettem a fiókba. (Amúgy nagyon szeretem az orvosunkat, és betegségek kérdésében már többször bizonyította hozzáértését, de szopizással kapcsolatban szoptatási tanácsadóhoz fordulok, ha szükségem van segítségre.)
Szerintem a kulcs abban rejlik, hogy egyrészt ne erőltessünk semmit (főleg ha van anyatej, erre nincs is szükség), amint lehet, egyen együtt a család a babával 8második gyerekem már a "pempőevő korszakban" is együtt evett a családdal a főétkezéseknél, ez sokat lendített rajta). Hacsak lehet, ne egy teljesen külön asztalkához ültessük, hanem minél inkább a családi asztalhoz integráljuk, és amint lehet, adjuk a kezébe az eszközöket, hogy ő is próbálkozhasson.
Nálunk ez jött be.
A természetes kíváncsiság hajtja őket, előbb-utóbb azt kérik, ami a Te tányérodban van, és ez így van jól.
Második lánykám 9,5 hónaposan semmilyen kanalazható pürét (főzelék/gyümölcs) nem fogadott el, csak amit ő maga kézzel fel tudott szedegetni, és megenni. (Párolt zöldség, gyümölcs kezdetben, később a többi) Egy éves korában már kanállal/villával evett, 14 hónaposan a levest is bekanalazta 8egész jó találati aránnyal :o)
Tudom, hogy ő korán ügyes volt ebbe, de az átlagosan fejlődő első lányom is 3-4 hónappal később csinálta ugyanezeket.
Én igény szerint szoptattam a második csemetét, így nem is volt olyan, hogy "kiváltottunk egy étkezést", mert igény szerint kapott, amikor kért, és amikor az étkezések ideje eljött, akkor ő is odaült az asztalhoz (nekünk asztalra csatolható ülésünk van, nagyon bejött), és ha kért, evett valamit, ha nem kért, nem evett. Én nem foglalkoztam azzal, hogy mikorra jön ki a szopi, ha evés előtt 10 perccel, akkor akkor, ha evés után, akkor meg akkor.
Harmadikkal is így fogom csinálni! (Elsővel többet bajlódtam én is :o)
Ma ő a jobban evő gyerekem. Gyakorlatilag bármit megeszik jó étvággyal.
Az elsőnek szerencséje van,hogy egészségesek a gyerekei.
Több szakvéleményt is olvastam hozzátáplálás témában.
Abban mind meg egyezett,hogy anyatejes babáknál legkésőbb 6 hónapos korban meg kell kezdeni a hozzátáplálást,mert ekkor már a fejlődésükhöz nem elég,ha csak anyatejet kapnak.
Én 4 hónaposa kezdtem a hozzátáplálást,de nem volt semmi gond vele. Volt ugyan,amit nem szeretett,de általában mindent megevett.
Az első gyermekem anyatejes volt 6 hónapos koráig, mégis örömmel fogadta az új ízeket, és gyorsan megszeretett szinte mindent. A kanalazással sem volt gond, szépen evett kezdettől fogva.
Második gyermekem sajnos csak egy hónapig volt anyatejes, utána tápszeres. Ennek ellenére vele is megvártam a 6 hónapot, de ő nagyon idegenkedett az egésztől, és nehezen váltottuk ki az étkezéseket.
Első vagyok. Ez nem szerencse kérdése. Nem olvastad el a válaszomat rendesen. Nem állítottam, hogy nem adtam a gyerekeknek semmit az anyatejen kívül. Hanem azt mondtam, hogy inkább szoptak, semmint ettek volna. Azaz 4-5 kanál főzelék elég volt nekik. Egészséges gyerek nem éhezteti magát halálra, ha kínálják étellel. Ráadásul a mai napig a korosztályukban ők a legnagyobbak. A fiam most 21 hónapos, 15 kg, és még soha nem volt beteg. Viszont mindenki csodálkozik, hogy miért nem beszél. Ja, még nincs 2 éves?!
Ellenben még mindig szopik napi 3-szor. Ez nem szerencse kérdése, elég jól kimosták az agyadat a babaétel gyártók.
Én nagy vonalakban az igény szerinti hozzátáplálást követtem. Magyarán, amikortól a gyerek érdeklődött a kaja iránt és ülni tudott (majdnem 8 hónapos volt), velünk együtt leült az etetőszékbe és kapott a kezébe, vagy a tálcára falatokat: kifilézett narancs-, mandarin gerezdet, negyed kivit, karika banánt, főtt brokkolirózsát, kölesgolyót,stb. Eleinte a kaja 80%-a szétmorzsolva-szétcsócsálva a földön végezte, de a gyerek szabadon ismerkedett az ízekkel, illatokkal, tapintással. Inni is rögtön pohárból ivott, ahogy tőlünk látta. Sokáig (kb egy éves koráig) egyáltalán nem fogadott el kiskanalas kaját, csak amit ő maga evett kézzel.
Mondhatom, hogy minden íz érdekli, mindent megkóstol. Vannak, amiket régebben szeretett és most nem eszi meg, de ez majd biztosan változik.
szerintem ez gyerek függő, nem azon múlik, addig anyatejes volt-e.
lányom elég keveset hízott 4-6 hós kora óta, így kíváncsian vártam a hozzátáplálást, hogy azt hogy fogadja majd. 6 hósan almával kezdtük, a levével. 1.nap csodálkozott, mi ez az új módi, 2.naptól nagyon szívesen fogadta. mindig hatalmasra tátotta a száját, örült amikor jött a hami idő. pár nap alatt már 1-1,5 dl-t evett. annyira szerette, hogy pl. amikor várnia kellett 1 percet, amíg az orra előtt lereszeltem az almát, már teljesen felháborodva nyafogott, hogy őt itt kínozzák.
tehát ő nagyon szívesen evett, mindig szopi után adtam neki kanalasat. annyi gondunk volt, hogy kb.8 hós koráig a kakiját minden megfogta. már csak őszibarackot meg sütőtököt mertem neki adni, mert még így sem volt egyszerű a nagydolog. így minden mást ezekbe keverve csak kóstolt, magában nem mertem neki adni krumplit-répát...
már 1,5 éves, azóta is nagyon jó evő. bő 1 évig szopizott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!