Cumi vagy ujjszopás? (tapasztalt anyukák véleményére lennék kíváncsi)
az enyém kb.2 hósan kezdte el szopizni az úját,2-3 hétig tartott,magától leszokott róla!
a cumit pedig csak elalváshoz használja,de néha a nélkül is elalszik!
Soha nem adtam nekik cumit. Ha a cumi kiesik a szájából,akkor állandóan keresni kell,éjjel akár 10-szer is. Kell neki több is,mert ha nem a megszokottat kapja,akkor azt már nem fogadja el. Ismerősök tapasztalata alapján.
Az ujját mindig megtalálja,és egy éves korukban leszoktak róla.
Én fiam nagyon kevés ideig szopta az ujját.
5 hónaposan, fogzáskor adtunk neki cumit, akkor szokott rá. Annak jobban örülök, ha valami bántja, fáj, akkor mondjuk játszótéren nem fogja rögtön a szájába venni a koszos kezét.
De ha szopta volna az ujját, nem adtam volna cumit, szerintem nem kell rászoktatnod. Főleg ha csak alváshoz kell, az úgy szerintem nagyon is jó dolog.
Férjem 13 éves koráig szopta az ujját, a fogai ennek megfelelően állnak. Gyakorlatilag ő a rágó fogaival harap is, mert az elsők nem érnek össze, "nem jók semmire".
És bár a férjemre ez épp nem igaz, de ismerek olyan gyereket, akinek az ujja is eldeformálódott, olyan erősen szopizta. Ez visszafordíthatatlan (a fogakat még lehet kezelni fogszabályzóval, ha kell)
Így mi a gyerekeinket cumira szoktattuk mindenképpen.
Szerintem mindkettőnek van előnye-hátránya.
Igaz, az ujjat éjjel nem kell keresni, de nekem mindkét gyerekem 7 hónapos kora körül megtalálta éjjel és magának visszarakta, szóval nem igaz, hogy "állandóan" kelni kell.
A gumicumi használatának idejét a szülő szabályozhatja, én 8-9 hónapos koruktól már csak alváshoz adtam nekik oda, vagy kivételes helyzetekben, amikor jónak láttam. (Pl betegség, kórház, hosszú autóút stb.)
Igaz, hogy a cumi leesik és koszos lesz, de amíg pici, addig lehet rögzíteni lánccal (később én már csak alváshoz adtam, akkor ez nem kellett), az ujját viszont a homokozóban is be fogja kapni, és még sok más helyzetben, amikor jó koszos. (Bár igaz, hogy a földön mászó korszakban is megteszi ezt, de akkor mégiscsak a lakás "kosza" van rajta és nem az utcáé).
Nehéz döntés, van olyan baba, akinek egyik sem kell, egyszerűen Nektek kell látni.
Az én 4 évesem még cumizik alváshoz, de már mondogatja, hogy ha nagy lesz, leteszi majd. Meglátjuk. Érettségire remélem nem így fog menni. :o)
Az én lányom egyiket se fogadja el, csak a cicit.... Újszülött korában is métereket repült a cumi, ha a szájába tettem. :) Az ujját csak akkor szopja, ha le akar nyalni róla valamit. Most 11 hónapos és nem bánom, hogy egyiket sem igényli.
A tiéd viszont úgy tűnik, hogy igényli. Én azon a véleményen vagyok, hogy minden gyerek más, és nem érdemes drasztikusan beavatkozni az ilyen jellegű igényeikbe. Ha a babádnak megfelel az ujjacskája, akkor én nem szoktatnám cumira. Minél kisebb ügyet csinálsz belőle, annál könnyebben szűnik meg az egész. Amíg csak elalváshoz használja, addig én nem aggódnék, hogy 10 évesen fog leszokni róla.
Osztom azt a véleményt, hogy ha kell a keze a játékhoz, nem fogja tudni szopni az ujját.
Cumi!! ujjszopitól rettenet ronda lehet a fogsor és bizony nem mindig lehet ám szabályozni. Az enyémet nem lehetett, és a húgomét is csak részben.
A cuminak is van hátránya de szerintem sok tekintetben jobb mint az ujjszopi, pl könnyebb elvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!