Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Babám 5 hós, este amikor...

Babám 5 hós, este amikor elalszik, attól kezdve kb.2 óra múlva alszik el mélyen. Addig felkel legalább 2x, nyöszörög, forgolódik, van, hogy szopizik, bújik hozzánk (velünk alszik). Mit kellene tennem?

Figyelt kérdés
Ja és ez kb. 2 hós kora óta így megy.
2011. dec. 4. 22:18
1 2
 11/11 xStefix ***** válasza:
48%

Kérdező, egyrészt azért teszi ezt, mert a babáknak más az alvási ritmusuk, mint nekünk. Nekik sokkal tovább tart eljutni a mélyalvásig, mint egy nagyobb gyereknek vagy felnőttnek. Amíg ez nem jön el, addig átmeneti fázisban vannak és itt bármilyen zajra, kellemetlen élményre felébrednek és kezdődhet minden előről. Ha ezzel tisztában vagy, máris megérted, hogy irreális elvárás, hogy egy csecsemő azonnal elaludjon, miután leteszed. (Akié mégis ilyen, az valóban ritka és "szerencsés" baba, de nem átlagos.)

Másrészt, ami miatt még ennyivel is tovább tart a tiédnek elaludni, az valószínűleg az, hogy ennyi idősen aktív fejlődési szakaszban van. Érik az idegrendszere, a mozgása, most hangolja össze a látását, kezét, testét, folyamatosan felfedez. Emiatt estére általában nagyon kifáradnak, leterhelődnek, ami sokszor túlpörgéssel jár. És ugyanúgy, ahogy mi is, ilyenkor nehezebben nyugszanak meg, alszanak el. De ha ezt is végiggondolod, ez megintcsak logikus és érthető.

Hogy te mit tehetsz ilyenkor? Hát, megteheted, hogy elkezded alvástréningezni a babádat, mondván, ha most nem szokik rá az önálló alvásra, később még rosszabb lesz stb. Csakhogy az van, hogy kisgyerekként sokkal gyakoribb (és normálisabb) az ébredés, mint azt sokan gondolják. Sokféle oka lehet, amiért felkelnek, de ezek nagy része belső szükségletből fakad, nem pedig heccből vagy rossz szokásból (éhes, szomjas, fázik, egyedül van, szorong, lázas, beteg, fogzik, stb.) Láthatod, hogy majdnem az a gyakoribb, hogy kel, mint az, hogy nem...

Mindezért én azt vallom, hogy nem kell semmit a gyerekre erőltetni. Persze próbálkozhatsz ezzel-azzal, hogy a saját életed is megkönnyítsd esetleg, de ne erőszakkal és főleg ne akkor is, ha a babádnak egyértelműen mások az igényei! Ehhez pedig azt kell, hogy őt figyeld és tudd, mikor mit szeretne és mit komolyan. (Szerintem 5 hósan még nem is kell azon gondolkodnod, komolyan akarja-e azt, amit, mert biztosan igen.)

Szóval, csatlakozom ahhoz, aki azt javasolta, hogy maradj ilyenkor is a babád mellett. Most még valószínűleg szüksége van rád, hogy segíts neki elaludni, de ez nem fog örökké tartani (akkor se, ha egyesek szeretnek ezzel ijesztgetni). Én pártolom az együttalvást, de emellett is figyelhetsz még külön arra, hogy mire az esti elalváshoz értek, már lehetőleg nyugodt, relaxált állapotban legyen a babád. Estefelé már ne legyen harsány játék, hancúr, (talán még zene és éneklés se, ha ez is inkább csak felajjza), hanem finom fürdő, masszázs, félhomály, csend vagy halk neszek. Ezzel talán segítheted őt, hogy könnyebben átessen a felszínes alvási szakaszon és hamarabb jusson mélyalvásba. De ha mégsem, akkor se aggódj ezen, mert nemsokára újabb szintre fog lépni és akkor lehet, hogy ez a viselkedése is változni fog.

(Szerintem akkor lesz inkább érdemes ezzel komolyabban foglalkozni, ha tartósan így marad, vagy még "rosszabb" lesz, vagy te merülsz ki benne jobban. Egyelőre én ebben nem látok semmi természetelleneset, sőt, amint feljebb írtam, ez a normális fejlődés egyik állomása lehet.)

Minden baba máshogy fejlődik, és ha a tiédnek most ez kell, a legjobb szerintem, ha megadod neki. Ezzel csakis bizalmat és segítséget nyújtasz neki, ennek köze sincs az elkényeztetéshez, mint sokan gondolják.

2011. dec. 5. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!