Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Teljesen pépes ételt lehet...

Teljesen pépes ételt lehet csak adni a babának, amíg nincs egyetlenegy foga sem?

Figyelt kérdés
2011. okt. 30. 15:12
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Vagy teljesen darabosat. :o)

A puhára párolt sárgarépa meg krumlpi szétolvad a szájában, azt ugyanannyi eséllyel nyeli félre, mint ahogy a pépeset is félre nyeli.

Tesóm kisfia majdnem másfél éves volt, amikor az első foga kinőtt, és az sem a rágó volt, hanem metsző természetesen. Addigra már mindent evett, és az ínyével rágta szét. De olyan gyerekről is hallottam, akinek két évesen nőtt ki az első foga...

Szerintem a rágás tanulásához hozzá tartozik, hogy időnként félre nyelnek valamit. Ha két évesen adsz neki először darabosat, akkor akkor fog félre nyelni néhányszor, ha meg korábban, akkor akkor. Lehet, hogy én túl laza vagyok, de szerintem ez nem tragédia. Második lányomat pl. nem is zavarta. Én már kissé megijedtem, mert vörösödött, és közben nevetett, és tolta volna a szájába az újabb adagot, úgy kellett megakadályoznom.

De nem győzködlek tovább. Csináld, ahogy jónak érzed!

Minden jót nektek!

2011. okt. 30. 15:53
 12/21 anonim ***** válasza:
Szerintem nem, az ínyükkel is egészen jól tudnak rágni puhább ételeket. Nálunk a párolt répa és a banán sokáig nagy sláger volt. Ha későn jönnek a fogacskák, akkor sem árt 8-9 hónapos kor körül puha kiflit, kenyérdarabot, puha gyümölcsdarabokat adni a babának, persze ha elfogadja. A darabos bébiétel nálunk se jött be a babának.
2011. okt. 30. 16:06
 13/21 anonim ***** válasza:
6 hónaposan kapott először babapiskótát a kezébe a fiam, utána meg kenyérhéjat, zsömlét. Soha semmi baja nem volt tőle, 8 hónaposan simán ette a tésztát. Soha nem pépesítettem, mindent csak villával törtem össze. 10 hónaposan jött ki az első foga.
2011. okt. 30. 17:19
 14/21 A kérdező kommentje:

De a lányom utálja a darabosat. Kilöki a nyelvével, kedves utolsó.

Megpróbálom a répát, banánt a kezébe adva:)))

2011. okt. 30. 18:03
 15/21 anonim ***** válasza:

Ugye tudjátok mi a szerepe a rágásnak? Ha nem rágnánk meg az ételt, akkor nehezen tudnánk megemészteni, ami hasfájáshoz vezet. Na most ezért nem lehet addig darabosat adni amíg nincs foga. És igazán darabosat is majd csak akkor ha már a rágók is kint vannak.

Azok akik gyorsan esznek , tehát nem rágnak rendesen fájhat a hasuk.

Nem kell azt a darabos kaját erőltetni idő nap előtt. lányom még jóval 1 éves kora után is kapott pépeset, és most 21 hónaposan gyönyörűen eszi a darabos ételt. mindennek megvan a maga ideje.védőnő

2011. okt. 30. 21:47
 16/21 anonim ***** válasza:

Nálunk erőltetésről szó sem volt. 8 hónaposan a kisfiam mindent kézzel akart enni, a kanalat kiverte a kezemből, káosz volt az etetés. Aztán kapott banánkarikákat, és amíg azokat majszolta, megette a pürét is. Hát így kezdődött. A karikákat nem nyelte le egyben, hanem az ínyével megrágta, ezért már nyugodtabban adtam neki párolt zöldséget, gyümölcsdarabokat, főtt tésztát, később kiflit, főtt tojás fehérjét. Sosem öklendezett tőlük, félrenyelés is csak ritkán fordult elő, és az sem volt súlyos.

Amúgy láttam olyan gyereket, akinél "nem erőltették" a darabos ételeket, és 2,5 évesen még cumisüvegből ette a pépeket... Persze ez egy extrém eset, de tanulságos.

2011. okt. 30. 22:59
 17/21 anonim ***** válasza:

A darabos étel nem azt jelenti, hogy olyan kemény a darabka, hogy csak foggal lehetne elrágni!:) Ezért furcsa nekem a fentebb író védőnő véleménye. Természetesen az igaz, hogy a fogak szerepe fontos az emésztés során, de itt nem egész húsdarabokról, kétszersültről, hasonlókról beszélünk. Az emésztés a szájban elkezdődik, ennek során a nyálban lévő emésztőenzimek már "megdolgozzák" a darabkákat, amik ráadásul olyan puhák, hogy ínnyel szépen szét lehet nyomni őket. A babák erre nagyon hamar rájönnek! A kisfiam először öklendezett a darabos ételtől, aztán kapott egy kiflicsücsköt, amit addig áztatott a szájában, amíg szinte elolvadt.:) Nagyon tetszett neki a dolog, így megpróbálkoztam a bulátával is. Amikor ezeket ügyesen majszolta, akkor adtam neki ismét picit darabosabb főzeléket, de úgy, hogy keskeny kanál végén épp hogy volt egy kicsi. És ami a lényeg, hogy egészen a nyelve elejére tettem, nem úgy mint a pépesnél, hogy be a szájába. Ha nyelv közepére teszed a kanalat, akkor azonnal nyel a baba, nem is próbál rágni, ez reflex! Ha épp hogy beteszed a szájába, akkor viszont megízleli, forgatja a nyelvével, és hamar rájön, hogy az ínyével összenyomva, vagy a nyelvével a szájpadhoz nyomva, szétmegy a falatka, és csak utána nyeli le. Amikor így kezdtem etetni, meg is oldódott a gond, 2-3 nap után már probléma nélkül ette a darabosat! Most 10 hónapos lesz, és nincs még egy foga sem.

Remélem, tudtam picit segíteni, én is nagy gondban voltam ezzel 8 hónapos kora körül, mára semmi probléma.

2011. okt. 30. 23:13
 18/21 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!!!!
2011. okt. 31. 07:07
 19/21 A kérdező kommentje:
Megpróbáltam banánt adni neki, de nem fogadta el. Kezébe vette, majd a szájához emelte, de nem kellett neki. Sőt a hideg is kirázta:(
2011. okt. 31. 12:26
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem szabad erőltetni! Rá lehet vezetni,de ne erőltesd!

Ha már elég nagy,hogy az asztalhoz ültessétek- etető székben- és részt vegyen a családi étkezésekben- ha csak Te szoktál Vele lenni is- akkor egyenlőre elég ha látja,hogy Te eszel valami "darabosat" és Ő pépeset kap. Előbb-utóbb kérni fogja amit Te eszel és kedvet kap majd- ha kibújt a foga!

Ismerek olyat,akinek a lánya már majdnem 2 éves volt,és még mindig pépeset evett a kicsi.

2011. okt. 31. 13:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!