Nem olvastam végig, de szerintem elég jó.
Én egy kicsit hamarabb elkezdtem a vegyes táplálást (3-74 hónapos kortól). De lényegében jó a leírás szerintem.
3 gyerekem van. Mindhárom tök egészséges szerencsére.
A fiam 11 éves, 3 hónaposan hozzátápláltam és 1 éves kora óta ekcémás
(az állatvilágban sem kap az újszülött emlősállat mást az anyja tején kivül eg jó ideig)
Minimum 4-6 hónapos koráig anyatejjel kell táplálni a csecsemőt. Ezzel szemben már nagyon sokan az első időszakban szilárd táplálékkal egészítik ki az anyatejet, pedig nem minden esetben hasznos a baba számára.
Szinte már elcsépelten hangzik, de a csecsemők számára a legfontosabb táplálék az anyatej. Hiszen tartalmaz minden olyan fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot, ami a baba számára szükséges. Mégis a csecsemők nagy részét nem szoptatják megfelelő ideig min. 4-6 hónapig, amennyi fontos lenne számukra.
Az utóbbi években ugyan növekedett Magyarországon a szoptatott csecsemők aránya, mégsem mondható eredményes növekedésnek. Még mindig nagyon sok az olyan csecsemő (50%), aki hat hónapos korában már nem kap anyatejet. Hamarabb kezdődik el a hozzátáplálás és az elválasztás. Nagyon sokan nincsenek tisztában vele, hogy a korábban kezdett szilárd táplálék nem hasznos a baba számára. Ha lehetőségünk van rá, akkor minél hosszabb ideig szoptassuk csemeténket.
Korai hozzátáplálás hátránya
A babáknak 4-6 hónapos korukig „nyitott” a bélrendszere. A vékonybél sejtjei közötti réseken teljes makromolekulák is átjutnak, többek között teljes fehérjék és patogének, és ezek közvetlenül a véráramba kerülnek. Ez nagy hasznára van a szoptatott csecsemőnek, mert lehetővé teszi, hogy az anyatejben lévő hasznos antitestek sokkal közvetlenebbül jussanak a baba véráramába, de ez azt is jelenti, hogy más ételek nagy fehérjemolekulái és betegségeket okozó patogének is könnyedén átjutnak. A csecsemő szervezete ezeket az antitesteket a hatodik hónap környékén kezdi termelni, és erre az időre már be kell fejeződnie a záródásnak.
Miért nem kell sietni a hozzátáplálást, mert:
•nagyobb védelmet ad a betegségek ellen,
•a késleltetés időt ad a csecsemő emésztőrendszerének a megérésre,
•csökkenti az ételallergia veszélyét,
•segít megóvni a csecsemőt a vashiányos vérszegénységtől,
•megóvja a csecsemőt a későbbi elhízástól,
•segít az anyának fenntartani a tejtermelést
20:24-es vagyok
Ja persze, a szakirodalom.....
Kívülről fújtam én is, anno.... !!
Én is szoptattam amíg tudtam, mégis ízismertetőnek, szép apránként igenis: 3-4 hónapos kórtól elkezdtem a próbálgatást (nagyszülői ösztönzésre). Nyilván ami nem jött be, azt nem erőltettem.
Gyakorlati tapasztalat:
Gyermekim felnőttek, s SOHA semmilyen emésztési bajaik nem voltak, immunrendszerük is teljesen jó. S egyik gyerkőc sem lett válogatós, szívesen fogadták az új ízeket a későbbiekben. Jelenleg is vegyes, kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Szóval lehet ezt ésszel csinálni szerintem.
Az, hogy hozzátáplálást elfogadhatónak tartom, még nem zárja ki azt, hogy szoptasson mellette az anya.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Itt külföldön,mikor a fiam 4 hónapos volt,a védőnő adott egy hozzátáplálási táblázatot,ami szinte ugyan ezt írja le.
Én először meglepődtem,mert sok olyan dolgot olvastam benne,ami Magyarországon elképzelhetetlen jelen pillanatban a hozzátáplálásban.Nagyobbik fiam még ott született,akkor 3 hónapos kor volt a hozzátáplálás megjelölésekent.Akkor a neten rákeresve,kiadott 2 féle hozzátáplálási táblázatot,pár hónapja,mikor elkezdtem a hozzátáplálást, 10-et számoltam össze.
Szinte mindegyik más és más dátumot jelöl meg bizonyos ételekre,fűszerezésre,stb.
Akkor döntöttem úgy,hogy az itteni kis füzetecskét használom amit a védőnő adott.
Most viszont kerestem egy információt,és erre az oldalra bukkantam,ami meglepett hogy szinte ugyan azt tartalmazza amit én is használok,de ezt feljebb írtam is.
En nem ertek vele egyet. A gyerekorvosunk sem, sem az orvosok a csaladban. En 6 honaposan kezdtem a hozzataplalast, ahogy a WHO is ajanlja. Nem veszitettem vele semmit, semmirol nem maradtunk le. De mindenki maskepp csinalja, nem szolok bele, csak leirtam a velemenyemet.
( Lekvar, porcukor, mez 4 honapos kortol?? Azert ez mar artalmas... Tovabb mar nem is olvastam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!