Van itt olyan anyuka aki nem adott a babájának tápszert? Ha rendesen van tej, szükséges egyáltalán a tápszer?
Miért kell az 1-2 éveseknek is még tápszert adni? Nekik nem felel meg a változatos étrend?
Csak kíváncsiságból kérdezem. Engem sem szoptattak sokáig mégis tápszer nélkül nőttem fel. De tényleg nem provokáció, csak érdekel, hogy manapság csak divat vagy tényleg szükséges a tápszer? A lehetőleg őszintébben mondom, engem tényleg érdekel, mert én nem értek ehhez.
És miért hívják sokan "tápinak"?
Tápszer csak akkor kell, ha kevés, vagy pedig egyáltalán nincs anyatej. Nekünk még csak három és fél hónapos a kislányunk, ezért arra nem tudok választ adni, hogy 1-2 évesek miért kapják a tápszert (gondolom lesz rá magyarázat vagy ok). Én is adok már neki tápit :) (ezt most direkt írtam így). Mivel még nagyon pici más étrendhez, így éhen halni csak nem hagyhatom. Sajnos már majdnem teljesen elment a tej, Babánk meg nagy étkű.
Miért hívják tápinak? Szerintem csak megszokásból. Gondolom a babának ezt mondják, és ez jön más esetben is a szájukra. Én is szoktam mondani, hogy megyünk pancsizni. Nyilván mondhatnám a pirinyó lánykánknak, hogy Hölgyem legyen szíves felkészülni, mert megyünk az esti fürdésre... :)))))), de ezzel még ráérünk. Ettől nem gondolnám, hogy nem fog rendesen megtanulni beszélni. Nem selypítek, nem gügyögök feleslegesen Neki. Az azonban szent igaz, hogy egyesek erős túlzásba esnek a szavak becézésével, azzal én sem értek egyet, de mindenki másképp csinálja. Pont ettől lesz szép!
Kislányom sem kapott. Majdnem 1 éves koráig szoptattam, mikor azt elhagyta, kapott korának megfelelő gyermek tejitalt (Nestlé) közben pedig szépen lassan bevezettük a tejet (mondjuk abból a kakaót jobban szereti). Szereti a tejbegrízt, tejberizst is.
Mondjuk a védőnő mondta, hogy adjak neki tápszert, adott mintákat, hogy tudjunk többel próbálkozni, de a kiscsaj egyiket sem volt hajlandó meginni :)
Ha nem tudtam volna szoptatni, valószínű kapott volna tápszert, mert azért 1 éves kora előtt nem akartam volna neki bolti tejet adni.
Nekünk írt a doki tápszert, mikor egy éves korában elhagytuk a szopizást, mert tejérzékeny volt, ezért így próbáltuk pótolni a vitaminokat, kalciumot főleg, de nem ette meg.
A becézéssel nincs baj, hisz a dajkanyelv mindig is fontos volt szerintem a picik életében, bár a tejci, szopcsi, meg hasonlóktól nekem is feláll a szőr a hátamon, de nem kevésbé zavar a pocaklakó sem. Ezek már idiótának hatnak.
De a tente, pancsi, vacsi, stb szerintem rendben van
Én a lányomat 8 és fél hónapos koráig szoptattam, persze közben már kapott mást is. Tápszert sosem adtam neki, sőt cumisüveget sem használtunk soha. A kisfiammal most is ezen vagyok, lehetőleg neki sem szeretnék adni.
Én meg a "tejcsitől" mászok a falra.
Fiam 6 hónapos anyatejes, így a kérdésed első felére nem tudok válaszolni.
Konzervatív vagyok, és én is falra mászok a sok becézgetéstől... Én a fiamnak azt mondom, hogy "megyünk fürdeni" - így is meg fogja érteni (sőt néha úgy érzem, hogy már most is érti). Csak attól tartok, hogy a bölcsödében/óvodában nem fogja érteni a többi gyereket.
Elvileg 1 éves korától be lehet vezetni a sima tehéntejet, így a teljes szopit elhagyni, aki akarja, de ha nincs anyatej, akkor is kell 2 éves koráig tej alapú táplálék, tápszer vagy ha megengedett, tehéntej (1 év után). A megengedett azt jelenti, hogy ha tejallergia gyanús a baba, akkor természetesen a neki megfelelő tápszer. Bár 1 évesen szokták az ilyen babókat vizsgálni (direkt írok babót, mert szerintem mondható, mint a tápi is).
Persze vannak anyukák, akik még másfél-két évesnek is tápszert adnak tehéntej helyett, van, aki azért, mert így látja jónak, több benne a vitamin, stb., van, aki azért, mert a babája egyszerűen ezt igényli, nem fogad el mást, és anyagilag megteheti (mert ugye a tápszer sokkal drágább, mint a tehéntej).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!