A következő ételeket hogyan vezettétek be, s hány hónaposan?
Kisfiam 7,5 hónapos. 5 hó után kezdtük a tízórai kiváltását, de még szopizik. Majd 6,5 hónaposan az ebédet, amiből nagyon kicsi mennyiséget eszik, utána szopizik. Max 5-6 kanál, de ha húst is teszek bele, ennyit se nagyon. Uzsonnát 3. napja fogok adni.
Saláta: Az érdekel, hogy milyen saláta és lehet-e még kapni vagy inkább bébiételben vagy fagyasztottat lehet-e kapni? Mi nem nagyon eszünk salátát, bár ha a baba enni fog, akkor nálam nem gond, csak mivel egyedül kellett volna ennem, így már egy ideje nem eszek.
Spárgatök: Ez az amelyikből tökfőzeléket is szoktak csinálni? S ezt adhatom elsőnek simán, majd amint bevezettem a kaprot, azzal? Ez van lefagyasztva kaporral, s kapor is.
Brokkoli: Jó a fagyasztott is, csak arra figyeljek h magyar termék legyen?
Uborka: Milyen fajta? Kígyó vagy amit berakunk befőttnek? S ennél is keressem a magyar terméket?
Zöldborsó: Megfőzöm héjában s aztán paszirozom? Milyen szűröt használtok? Én egyszer vettem egyet, amire a vasedény boltban azt mondták, hogy azzal tudok úgy gyümölcsöt paszirozni, ha mondjuk a meggy héja nem jött volna le (szomszéd mondta, neki nem jött le, de szerencsére nekem igen), hogy azzal átpaszírozom, s csak a levét engedte át. Azt mondták rá, rozsdamentes acél, s átviszi a borsót, gyümölcsöt. Hát gyüminél nem vált be, így valószínű borsónál sem. Vagy tésztaszűrőt használjam? Linkelnétek, ti mivel pasziroztok vagy megpróbáljátok leírni?
A petrezselymet kaport csak valamivel keverve vezessem be?
A céklát az amit most akarok a héten meg a gesztenye. A céklánál érdekelne, hogy elsőnek magában adtátok aztán mondjuk burgonya s hús?
Növényi olaj: Melyiket? Amit mi is használunk, repceolaj, amit írnak vagy olívaolaj?
S van egy táblázatom, írja h sűrítésre rizs, kukoricapehely. Utóbbit nem hazsnálok, s azt se tudom babának hol vehetek? S azzal h sűrítitek?
Paradicsom: 8-12 hó között írja, de védőnő mondta, már adhatmnék neki. Ti adtok?
S só, fűszerek? Használtok valamilyet? Sónál jódozott sót használtok? Mi Lidl-ben azt veszünk, gondoltam ha elkezdtem a sózást, azt kap.
Metélőhagyma? Mivel adjátok s hogyan? S ha mi nem használunk olyat, attól adjak babának, hogy megismerje?
Itt olvastam h valaki ad spárgát, azt az én táblázatom ami van, nem írja mikortól adhatjuk.
S ti mindig tudtok magyar terméket vásárolni? Vagy van h boltban veszítek ami vagy magyar vagy nem?
S ha több mint eg hétre hazalátogatok a szüleimhez, akik 400 km-re laknak, ott vezethetek be új ízt vagy inkább ne? Orvos közelben csak rendelési időben van, s legközelebb ügyelet 15-20 km-re van. Kórház 40 km.
Azt olvastam nem ajánlatos idegen helyen.
pár kérdésedre a válasz:
amikor van, akkor magyar zöldségből, gyümölcsből készítek mindent. piacon szoktam venni, lehetőleg termelőtől. de télen vettem fagyasztottat is, illetve import zöldséget is jobb híján.
ha már 7,5 hós a fiad és általában nem okoz gondot az új étel, akkor nyugodtan kótoltass újat a nagyinál, csak az allergéneket ne ott próbáld (tojás, később tejtermékek). nálunk zöldség, gyümölcs sosem okozott gondot.
salátát főzeléknek szokták elkészíteni, de én nem adtam még. (lányom 14 hós)
Brokkoli: Jó a fagyasztott is, csak arra figyeljek h magyar termék legyen? igen, de ha van friss, akkor az sokkal többet ér. (nálunk nagy kedvenc!)
Uborka: kígyóuborka, hámozva, főzve.-védőnőm így mondta, de én nem adtam csak 1 évtől nyersen kenyérhez.
Zöldborsó: eleinte üvegeset adtam, aztán amikor zsenge volt a borsó, akkor adtam főzelékként, csak turmixoltam, ekkor 9 hós volt a lányom.
A petrezselymet kapor: fűszerként már nyugodtan használhatod (pl. tökfőzelékbe a kaprot, petrezselymet bármibe.)
A céklát az amit most akarok a héten meg a gesztenye. A céklánál érdekelne, hogy elsőnek magában adtátok aztán mondjuk burgonya s hús? céklát azzal keverd, amit már ismer, nem kell külön. illetve gesztenyét is lehet hússal, krumplivel párosítani.
Növényi olaj: olivaolaj a legjobb. ha a babámnak főzök, akkor ezt használom, ha a miénkből eszik ő is, akkor napraforgó étolajjal főzök.
sűrítésre szerintem a legjobb a krumpli. összefőzöd más zöldséggel, és összeturmixolod. de lehet rántással is.
Paradicsom: a húsát megpróbálhatod. magostul, héjastul csak 1 év után adtam.
S só, fűszerek? csak akkor sózom, ha a miénkből kap, akkor is csak 1 csipetet teszek. fűszerezni a petrezselymen, kapron kívül csak fokhagymával szoktam.
Metélőhagyma? adhatsz, de ha ti nem eszitek, akkor enm kell erőltetni. jó a hagyma, fokhagyma is, eleinte főzve.
jó főzőcskézést!
- saláta: én csak akkor adnám, ha szezonja van. A fiamnak főzeléknek elkészítve adtam (volna). Nem szerette.
- spárgatök: igen a tökfőzeléknek való. Először nem tettem bele csak krumplit sűrítésnek + csipet kapor. Később kb. 8 hósan tettem bele tejfölt is.
- Brokkoli: én rendszeresen fagyasztottat használok, és igen, magyar legyen.
- 1 éves fiam még csak friss ubit evett gyalulva. Kb. 3 hete.
- zöldborsó: abból mindig üvegeset vettem. Elég sokáig tart ez a passzírozás dolog...nekem.
- Zöld fűszerek: Ezt kajába keverve add mindig, én fokozatosan növeltem az adagot. Csipetnyivel kezdtem. A petr.-et szinte mindenbe tettem.
- Cékla: krumplival keverve mindig, a krumplit sűrítő anyagként használd.
- Gesztenye: lehet kapni natúr masszát (ami nem rumos), almával, meggyel, krumplival keverve adtam.
- olaj: sima napraforgó olajat használtam a kezdetektől fogva, néha olívát.
- kukoricapehely: nem próbáltam soha, hátha valaki más...
- paradicsom: 7 hósan kapott először paradicsomosat,a mai napig nagy kedvenc. De óvatosan sok baba nehezen bírja a paradicsomot a savassága miatt.
- Só: kezdetektől fogva pici sós vízben pároltam a zöldségeket + só-mentes ételízesítőt használok, így a sót én adagolhatom.
- Metélőhagyma: nem kapott soha. Lehet, hogy a jövőben. Szerintem azzal ismertesd meg először azokkal ismerted meg,ami a konyhádra jellemző. Később kipróbálhatsz olyan dolgokat, ami nektek is újdonság.
A húsokkal szerencsénk van, otthonról kapjuk, házi. A zöldségeket, gyümölcsöket a piacon veszem, idős néniktől, bácsiktól, mindig a legrondábbat. Az biztos találkozott földdel is:)Vettem már a boltban is gyümölcsöt, de csak magyar származásút. A külföldi teljesen ki van zárva nálunk. + mindig törekedtem arra, hogy idény jellegűt kapjon. Persze van kivétel: brokkoli, spenót, sóska fagyasztva, bármikor.
3 hónapos kora óta mi is havonta látogattuk a nagyszülőket vidéken. Kb. 5-7 napig voltunk ott. Én soha nem vezettem be újdonságot ott.
Remélem tudtam valamiben segíteni.
Zöldborsót még mikor szeszonja volt, vettem idős nénitől a piacon.
Első: a zöldborsót te héjastól turmixoltad? Vagy leszedted a héját?
A paradicsomot, ha nincs paszírozonk, akkor hogyan oldjam meg? Szűrővel vagy magozzam ki késsel, s héját szedjem le?
S ti csináltatok már paradicsom pürét kimondottan babának? Arra gondolok, hogy itt olvastam h főztek be s üvegeztek paradicsompürét babának.
Ha valakinek van receptje megköszönném.
Én is magyar terméket vásároltam eddig idősektől, s mmagyar termelőtől. Legalábbis minden termékükre az van írva, hogy magyar. Remélem. Boltban még nem vettem, de jártam már úgy, hogy itt nam kaptam amit akartam, s boltban volt, de nem mertem megvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!