A különböző hónaptól szánt babaételeket tényleg adhatom akkortól ami rá van írva?
lehet, hogy a gyerek az egyik legnagyobb biznisz, de azért szándékosan az orrunk előtt, megbetegíteni nem fogják őket Stefix.
A túlzott óvatosság sokszor károsabb! Én szerintem minél korábban, idejében, megfelelő mértékben (nem erőltetve) ismerkedik meg a gyerek a különféle ételekkel, élelmiszerekkel, annál kisebb az esélye, hogy allergiás legyen. Mert a szervezete szép lassan hozzászokik és nem később, 2-3 évesen kap hirtelen egy nagy adag "dózis" és amiatt lesz érzékeny vagy allergiás.
Ettől függetlenül otthoni főzés párti vagyok, anyagi okok miatt is.
Én nem a WHO-t olvasom, hanem a magyar szoptatási szakembrek honlapjait és a szakmai levlistájukat. És ott mindenhol 6 hónap szerepel, merthogy épp a WHO is ezt javasolja. (Legalábbis eleddig így volt, és én nem tudok róla, hogy már nem így lenne, de linkeljetek, ha tévedek.)
Itt találsz egy rakat cikket a témához:
Nem álíltom, hogy a 4 hótól való babaételek csak és kizárólag a biznisz miatt készülnek, mert valószínűleg minden üveg mögött kutatás is van, de sajna így is erősen profit-szaga van az egész iparágnak. És mivel a WHO (ha minden igaz) 6 hónapot javasol és ez egy nemzetközi szervezet, valami nem kóser azzal, hogy a babakaják meg 4 hónaptól indulnak. - Bár ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a táplálkozástudomány egy jelentős csoportja még mindig a korábbi, tápszeresek számára ajánlott adatokból indul ki. (Csak táposoknak régebben tényleg a 4 hónapot javasolták, de a szakemberek szerint ez már eredetileg sem volt teljesen megalapozott. Illetve talán annyiban igen, hogy a régi tápszerek összetétele még nem volt annyira felturbózva, mint a maiaké. Ehhez is van cikk, ha kell.)
Nem tudom, azt pl. tudjátok-e, hogy a követőtápszerek, amik 6 hótól indulnak, nemcsak azért kerültek a polcokra, hogy bizonyítsák, a cégek milyen gondosan ügyelnek a tápszeres babák változó tápanyagigényére - hanem azért is, mert a tápszerek etikai kódexe szerint a kezdő tápokat tilos reklámozni. A 6 hós viszont, mivel már "követőnek" van nevezve (holott ekkor jó esetben még gőzerővel szoptatni kellene..), így már átmegy a rostán. Szóval én kicsit szkeptikus vagyok, amikor mások csakis jószándékot látnak a dologba. Az is van, de nemcsak az.
És ami még zavar a készétel-ügyben, amit te is feltettél a kérdésedben: a táblázatok pl. a paradicsomot csak későbbre teszik - míg a kész étellel már 4 hótól adható lenne. Ugyanígy az eper, áfonya, banán is, amik szintén nem az elsők között kerülnek sorra. (Mondjuk a táblázatokban nyilván úgy kell ezt érteni, hogy a főtt, hámozott, mag nélküli formát adjuk legelőször és a nyers, nem magozottat legkésőbb; de a több hónapos eltérések azért akkor is soknak tűnnek nekem.)
Szóval én ezen megfontolások alapján nem adnék semmilyen ételt egy 6 hósnál fiatalabbnak és utána is a táblázatok iránymutatása alapján, leginkább otthon főzve. Én ezt nem túlféltésnek érzem, egyszerűen nekem így ésszerű, de mindenki maga dönt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!