Mi számít első szónak egy babánál?
Mondja, hogy apa, tata, mama, baba, vava. Ezeket ténylegesen jól használja. De ezek már mondhatók első szavaknak? Most lesz 13 hónapos.
A lámpa szót most próbálgatja, még nem nagyon hangzik lámpának:D
Nálatok mi volt az első szava a picinek és mikortól mondta?
Ezek már bőven szavak, így a lámpa nálatok már nem is az első, hanem a sokadik. :)
Kisfiam 9.5 hónaposan kezdte el mondogatni, hogy NEM és DE. Mindig jókor, jó helyen mondta, innen tudjuk, hogy tudatosan használta őket. 10 hónaposan jött a többi: va-va, tete (tente), baba, stb.
Nálunk az első szó apa volt, majd utána jött a mam! Ha enni kért ment a hűtőhöz és mondta, hogy mam-mam-mam. Majd ebből lett a mama! Most már 17 hónapos és nagyon sok szót mond, és próbál is magyarázni, szavakat mondogatja egymás után.
Pl. mama hamm cica Nói = Mama adott enni a cicának Nórival. :o)
Jéé, lányom is a lámpát mondta először, úgy mondta, hogy "pámpa". :)
Én első szónak azt vettem, amit tudatosan direkt arra a személyre, tárgyra mondott. A pápá szót is integetéshez használta, azt is elég hamar mondogatta. Ja és a vu-vut használta még a kutyákra.
Előtte már mondott olyat hogy papbaba, de az szerintem csak babanyelv volt, nem tudatos.
Olyan 9-10 hónapos volt, amikor elkezdtem észrevenni, hogy tudatosan mond valamit valamire. Az elsők voltak a mama, apa és baba. Akkor vettem észre, mikor már 3-4 alkalommal előfordult, hogy babát látott képen és rámondta, hogy baba. A számítógépen a hátterem pár másodpercenként cserélődik, és a kislányom fényképeit raktam be háttérnek. Aztán egyre sűrűbben előfordult, hogy apukájára mondta, hogy apa.
Meg, mi külföldön élünk és minden héten anyósommal szoktunk skype-on kamerán keresztül beszélni. Egy idő múlva, ahogy mindig mutogattuk neki, hogy ott a mama, elkezdte mondani, és már mikor látta, hogy kapcsolom be a skype-ot, már előre örült, és már a hangját is felismerte, mert néha nem működött a kamera és mondta, hogy mama.
A lámpa meg azért van nála, mert pár hónapos kora óta lenyűgözi a lámpa. Hihetetlen, de felismeri, hogy melyik a lámpa, nem számít, hogy még nem látta, hogy az világít, vagy éppen nem a plafonon, hanem az asztalon, vagy a falon van, vagy milyen a formálya, ő tudja, hogy az lámpa. Az első dolog mindig az, ha bemegyünk a boltba, hogy figyeli a hatalmas fényes lámpákat. Azt hittem, hogy csak az enyém ilyen lámpamániás, mert még nem találkoztam más anyukával, akinek hasonlóan lámpamániás lenne a babája:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!