Babám 14 hónapos lesz de még nem eszik darabosat!?
Próbáltad már,hogy nem kockára vagy kis szeletekre vágod a kaját,hanem mondjuk odaadsz neki egy egész kiflit,vagy egy felet? Egy almát?Nem tudom miért,de sok gyereknél működik
Másik opcio,hogy egyre több darabosat hagysz a pépesben,de ez öklendezést,hányást szokott kiváltani.Viszont lehet,hogy a te babád vevő lesz rá.
Harmadik ötletem,hogy probálj szines gyümiket,falatkákat izlésesen,játékosan elhelyezni
vagy esetleg ültesd magad mellé mikor te ebédelsz,de elé ne rakj semmit,hátha megkivánja a tiedet:)Amúgy ez kegyetlenül hangzik,de ha nem adsz neki pépeset,akkor max egy fél nap után ha éhes lesz megkostolja a darabosat is,nem fog éhenhalni.Szóval akár "erőltetheted" is kicsit ilyen módon,megtömni persze nem szabad mert csak megutálja az evést,de már érdemes terelgetni a felnőttkaja felé,mert sajnos láttam már olyan 3 évest is aki turmixokon élt amig a szülei meg nem unták és egyszerüen nem adtak neki többet,a gyerek hibátlanul rászokott 1 nap éhségsztrájk me ghiszti után a normális kajára.
Ehhez képest nálatok egyáltalán nem súlyos a helyzet,szóval nem kell aggódnod.
Az én fiam 15 hónaposan majdnem ugyanez. Ő mondjuk a kenyeret, fasírtot, halat megeszi darabokban, meg ha kicsit darabos a főzeléke az nem zavarja, vagy a rizs sok szósszal, de a gyümölcsöt, zöldséget, kekszet, húst, stb...ő sem eszi meg darabosan, csak beveszi a szájába, és kilökdösi a nyelvével.
Tanácsot maximum annyit tudok adni, hogy a főzelékét próbáld meg mindig kicsit darabosabbra hagyni, kevésbé homogén állagúra turmixolni. Kenyeret meg esetleg próbálj egy szelettel a kezébe adni, hátha úgy elrágcsálná, vagy egy zsömlét így. Lehet, hogy először csak szétmarcangolja, de egy idő után fog enni belőle.
És még azt is megpróbálhatod, hogy adsz mondjuk egy darab főtt krumplit vagy répát a kezébe, miközben a pépessel eteted, hogy ismerkedjen vele, esetleg kóstolgassa, hátha egyszercsak megeszi.
Ezen kívül még a köles golyót, kukót (puffasztott kukorica), bulátát is szokták szeretni rágcsálni a babák, és hátha ettől rákap a darabos ételekre.
Azért nem eszi a darabosat, mert turmixolsz neki. Ez egyértelmű. Inkább nyomkodd szét villával, ha nagyon muszáj, úgy azért lesz egy kis struktúra benne, mégis könnyen ehető. Az a baj a turmixolt kaját evő gyerekekkel, hogy nem tanulják meg a nyelvüket használni a kaja továbbításához, megforgatásához, és ezért nem szeretnek rágni sem.
Ha kiskanállal adsz neki, mit csinál, kiköpi a falatot, ha nem elég pürés?
De én is azt mondom, nagyon itt lenne már az ideje hogy normális állagú kaját egyen, szép fokozatosan, minden nap egy kicsit nagyobb arányban hagyj a kajájában egyre nagyobb falatokat, a mixert meg dugd el a szekrény mélyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!