Miért akar mostanában 7 hónapos kisfiam hajnali 2 kor játszani?
mindíg jól aludt, kicsiként is átaludta az éjszakát, most meg 1 hét alatt másodszor ébredt meg hajnali 2 kor, és egy másfél óra mire visszaalszik. Jókedvű, és nagyon örül nekünk mikor átmegyünk. Ilyenkor vissza altathatjuk, vagy hagyjuk? ki hogy oldotta meg ezt a gondot? (mindnhol azt olvasom, hogy ne altatgassuk a gyereket, mert elrontjuk, de akkor mit csináljunk vele?(pelust cseréltünk, fogat kentünk, pocakot massziroztunk,mert volt puki... de igazából jókedvű)
tanácstalan anyuka
Szerintem pont úgy csinálod jól, ahogy most teszed!
Azért csinálja ezt valószínűleg, mert az idegrendszere most hatalmas változásokon megy keresztül és ezért az alvási ritmusa is összekuszálódhat. Gondolom, mostanában kezdett el nagyon mocorogni, egész nap felfedez, nézelődik, kíváncsi, már talán szilárdat is eszik - mindez pont elég ok arra, hogy más területeken is változzon a viselkedése.
Én azt javaslom neked, hogy továbbra is úgy tegyél, ahogy eddig, ösztönösen és jól:) : mindenképp mutasd neki azt, hogy éjszaka van (csend, félhomály, nincs játék, se peluscsere, ha nem kell stb.), de maradj/legyél a közelében, ha keresne. Ha sír, vedd fel és nyugtasd meg, és ha az ágyában egyedül nem alszik el ilyenkor, akkor pedig ringasd nyugodtan.
Ne félj előre attól, hogy juj biztosan hozzászokik és többet le se lehet majd tenni (egyesek előszeretettel riogatnak ezzel, pedig ez nagyon gyerekfüggő!), mert ha egyébként jól megvan az ágyában, akkor ez valószínűleg csak átmeneti időszak lesz, amíg hozzá nem szokik az újfajta élményekhez, életmódhoz. Amint megtanulja kezelni a dolgokat, újra vissza fog zökkenni a régi (vagy épp új) kerékvágásba. Egyébként pedig várhatóan lesz még ilyen időszak még az első életévben is, erre számíts...
Én azt vallom, hogy nem kell azonnal és erőszakosan beleavatkozni a természetes folyamatokba (mert amit tapasztalsz, az teljesen normális!), hanem először hagyni kell kicsit kifutni a dolgokat és majd meglátod. Ha rosszabbodik a helyzet, vagy hosszabb idő után se javul, esetleg ti merültök majd ki egyre jobban, akkor is lesz még módod változtatni, ez fix. - Tudom, hogy "dehát azt nem akarnád megvárni, mert legyünk előrelátóak", de hidd el, hogy nem mindig az a jó, ha rögtön riadót fújunk és a gyerek ellenében erőltetünk valamit. Sok türelem és kitartás kell hozzá, de meg lehet találni azt a megoldást, ami a legjobb.
(kötődően nevelő anyuka)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!