A harmadik gyerekkel több marad a pénztárcában mint kettőnél?
Tudom, tudom nem ez a legfőbb dolog a 3. gyerek vállalásánál de azért érdekelne:
aki vállalt harmadikat ott az adó visszaigénylés miatt több került a kasszába mint amikor két gyerek volt?
Ti (ha alapvetően nem zárkóztok el a babavállalástól) vállalnátok azért harmadikat, mert jobban kijöttök mint két gyerekkel anyagilag?
Ezt az adó dolgot hogy kell elképzelni? Egész évben uúgy fizeted az adót, de év végén egyösszegben visszakapod a befizeted adód egy (vagy teljes?) részét?
Azzal hogy nagycsaládosok lettetek könnyebben bejutottak a gyerekek bölcsibe, oviba?
Van aki GYET mellett (és 3 gyerekkel) tud 6 órában dolgozni?
Minden nagycsaládosnak köszönöm a választ!
(nálunk a nagy érvágás az lenne, hogy a saját lakásunkból - mivel nagyon kicsi , 35 nm ebben élünk most négyen - albérletbe kellene költözni és valószínűleg kocsit is kellene cserélni mert a jelenlegibe nem férnénk el öten.)
Mi is kocsit cserélük a haradik baba miatt de nem ezzel kezdem.
Mi nem ezért vállaltuk a harmadikat, mindig is hármat akartunk, de ezért (is) hoztuk előre a harmadik vállalását, mert eredetileg későbbre terveztük.
Nekünk az adókedvezmény nagyjából havi 80ezer pluszt jelent havonta.
Nem ugyanúgy vonják mint eddig, és ne év végén kapod vissza, hanem ha beviszed a 90 napos magzatodról az igazolást, attól a naptól kezdve kevesebbet vonnak a fizetésből, tehát több pénzt visz haza apuka havonta.
Nálunk bölcsi nincs, oviba meg eddig is felvették a gyerekeimet, arről nem tudok nyilatkozni (vidéken élek).
Viszont járni fog az iskolásnak az ingyen tankönyv, az összesnek az 50%-os árú étkeztetés.
Természetesen nem ezért vállaltunk harmadikat, csak felsoroltam az anyagi előnyöket.
Én mivel önadózó vagy, azt választottam, hogy majd tavasszal egyben visszaigényelem az egész kedvezményt.
Természetesen lehet úgy is, hogy a munkáltató eleve ne vonja le az adóból a kedvezményt.
Az a legnagyobb baj, hogy pl. én se keresek annyit (feleségem GYES-en van), hogy igazán "megérje" a 3. gyerek után járó kedvezmény!
Mivel két gyermek után havi 125000 Ft adóalap kedvezmény jár (vagyis ennyi az a bruttó bér ami után nem kell adót fizetni) és nekem pont ennyi a fizetésem, (a GYES-ből meg nem vonnak adót) ezért nem marad több a kasszában 3 gyerek után sem!
Akik ettől többet keresnek ott már meglátszhat a kasszán, mert akkor már akár 618750 Ft is leírható az adóalapból!
A legegyszerűbb ha a neten található egyik bérkalkulátorba beírod a fizetéseket és megnézed mennyit változik a havi nettó! A kedvezmény megosztható a szülők között.
Vigyázz, mert a bérkalkulátor hozzá adja a gyerekek után járó családi pótlék összegét is a nettóhoz, ami 3 gyermek esetében 48000 Ft! Ha nem a férjed kapja a családit, akkor ezt vond le az összegből, bár a havi 52 ezer is szép pénz! Nekem sajnos nincs annyi adóm, hogy le tudnám vonni még a két gyerek után járó 20000 Ft-ot sem, csak kb. 10000-et tudok majd tavasszal visszaigényelni!
:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!