Meddig kell a babának Ha-s tápszert adni? (nincs tejérzékeny a családban)
Már mondtam neki, de szerinte jobb félni, mint megijedni.
Mát arra is gondoltam, hogy továbbra is felíratom a Ha-st és nem váltom ki. 1-es vagy 2-es tápszert kell előbb adnom?
Az én lányom kb 1,5 hós koráig ette a HA-st.Akkor mondtam a doktornőnek, hogy szeretnék mást, olcsóbbat...
Kérdezte, hogy van-e tejérzékeny a családban (bátyám igen de hálisten a lányom nem örökölte a betegségét, egyébként bátyámnak PKU-ja van).
Tehát ettől eltekintve nincs tejérzékeny egyikünk családjában sem.Így felírta a sima 1-es tápszert.(A HA-sból 2250 ft volt 600 gramm, a simából 950 ft 900 gramm, nekünk nem mindegy.)
Simán ment az átállás, ízlett neki, nem fájt a hasa és egyáltalán semmi baja nem volt tőle.6 hós korig támogatott.
Most múlt a lányom 6,5 hós, és a doktornő antireflux tápit írt a támogatás miatt.Igaz nem sűrűn adom a lányomnak, mert fogja a pocakját, de kap mellette Hipp Infant Milk plus-t (olcsón vettem és még ízlik is neki).
Szerintem abszolút nem indokolt a HA-s tápi, ha nincs tejérzékeny a családban.Legalább megpróbálni érdemes lenne a simát.
6 hós kor után egyébként már a 2-es kell, de már egy csomó féle van ami plus-os, mint a mi AR tápink is.Ez Humana Babyfit Plus és újszülött kortól adható, de egészen addig amíg csak le nem szokik a tápiról.(500 gramm 630 ft)
De, szerintem túlzás. Egyet értek az előttem szólóval abban, hogy ha nincs tejérzékeny a családban, nem indokolt a HA-s táp. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor nincs esély rá, hogy az legyen a baba, na de igen kicsi. Nem tudom mi ez mostanában, megkérdezés nélkül egyből a HA-sakat nyomatják. Mert ha esetleg van a családban, vagy a sima tápszer nem volt jó, akkor persze, hogy HA-s kell, de szinte simát fel sem írnak. Szerintem ezt csak üzleti érdekek szolgálják, nem is annyira az egészség. Mert pl. a HA-sakra csak 25% a támogatás, a simára meg 50%. Ezért is jön ki annyival olcsóbbra a sima tápszer. Alalpból is olcsóbb, de így, hogy a támogatás 2x annyi rajta, méginkább. Érdekes, régen nem voltak ilyenek, vagyis lehet hgy voltak, de csak tényleg indokolt esetben használták, mégsincs több allergiás az én generációmban, mint a mostani kicsik körében. Az én kisfiam 1,5 hós korától kapott tápszert, szintén HA-sat írtak fel. 3 hós korában mondtam, hogy megpróbálnám a simát, nincs tejérzékeny a családban, szerintem nem lesz gond. Kicsit húzta a száját, de felírta. Nem is volt, és harmadannyiba került. Egyszerre mindig felirattam 4 dobozt, de akármelyik gyógyszertárba mentem, mindig csak 1-et tudtam elhozni, a többit megrenelték, és később vissza kellett mennem érte, mert annyira nem viszik a simát, hogy nem akarnak többet raktáron tartani.
Amúgy ha már 6,5 hós a kicsid, akkor már ihatja a 2-es tápszert, azt pedig fel sem kell már iratni, akárhol megveheted, dm, rossmann, tesco stb. és olyat amilyet te akarsz. Persze így már a sima sem lesz annyival olcsóbb, mert a 2-esekre már nem jár a támogatás, pont ezért kapod meg a boltban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!