Mit csináltok, ha el fogják venni a gyedet? Illetve csak 1 éves korig fog járni?
Az a baj, hogy ahogy ezt már írtam is, ezeket az intézkedéseket valakinek meg kell hozni. Mert akár tetszik, akár nem, válság van. És igen, ezek azok a kiadások, amikkel az állam tud spórolni. Nekem az a bajom, hogy a lehetőségeket nem teremtik meg hozzá, hogy ez az emberek számára elviselhető legyen. Kezdjük ott, hogy nincs munkahely. Az, hogy valaki GYED-en van, nem jelenti azt, hogy jelenleg is van munkahelye, mert munkahelyek szűnnek meg nap mint nap, vagy csak határozott idejű szerződése van az anyukának és kisgyerekesként már nem akarják alkalmazni. Halkan megjegyzem, érdekes módon, a férfiaknál a kutya se nézi, hogy kisgyerekes, pedig ha megosztva maradnának otthon a szülők az éppen beteg gyerekkel, talán nem lenne ez akkora gond. Ja meg még ide tartozik az is, hogy ma már jóval kevesebb a nyugdíjas nagyszülő. Emlékszem, rám hányszor vigyáztak a nagymamáim amikor beteg voltam, mert már nyugdíjasok voltak, ráértek, én meg szerettem ott lenni. Most... Két éves lesz hamarosan a fiam, és anyukám is, apukám is igen messze van a nyugdíjkorhatártól (46 illetve 51 évesek). Lehet mondani, hogy ha nem 20 évesen szülök, akkor nem így lett volna, de ez nem igaz, ha 25-30 éves korom között szülök, akkor se lennének még nyugdíjasak a szüleim.
A másik gond, hogy ha a szülő olyan szerencsés, hogy van munkahelye, akkor nincs bölcsi. Én minden ismerősömnek, aki babát tervez, vagy már terhes, azt javaslom, hogy legkésőbb a szülés után 1-2 hónappal irassa be a gyerekét a bölcsibe, akkor esetleg felveszik 2 éves korában (és akik ez után szülnek majd, azoknak már ez is édes kevés lesz, ha már egy évesen bölcsibe kell adni a gyereket). Szóval egyszerűen nincs hely. És akkor mit csinálnak azok, akik nem is városban laknak? Egy kicsi faluban, ami esetleg csak pár száz méterre van a várostól akár, nincs bölcsi. A városiba meg nem veszik fel a gyereket mert előnyt élveznek az ott lakók. Mit tehet az anyuka? Marad otthon GYES-en, csak éppen az semmire nem elég.
És akkor ez még csak az alap volt. Hol vagyunk még attól, hogy ezt az egészet emberközelivé tegyék? Hol vagyunk attól, hogy az állam inkább támogatja a bébiszittert, hogy a gyerek legalább egy személlyel legyen nappal és ne harmincadmagával egy gondozóval? Nem mondom, hogy ez jó, de jobb, mint egy túlzsúfolt bölcsi. A gazdasági megfontolást nem értem, nem is értek az ilyenekhez, csak azt tudom, hogy ez talán mégis jobb a gyereknek. Vagy a másik, hogy Magyarországon pl. félállásba elmenni, hát az szinte lehetetlen. Pedig szerintem teljesen jó lenne, arra az 1-2 évre, amíg csak GYES-t kap az anya, mert akkor napi 4 órában dolgozna, délután már otthon is lehetne a gyerekkel, és ha a GYES-sel együtt nem is keresne annyit, mintha egy egész állásban dolgozna, de kb. ott tartana, mint amikor GYED-en volt. De hát ilyen itt nem nagyon van. A magyar munkamorál ugye... Mert az emberek többségének sajnos tényleg büdös (volt) a munka, ebből kifolyólag a munkaadók is úgy állnak hozzá, hogy aki nem dolgozik addig amíg össze nem esik, hanem csak négy órában akar, az munkakerülő. Pedig külföldön ezt is olyan jól meg tudták oldani, sok helyen váltóprában dolgznak a kisgyerekes anyukák már egészen korán, egy állást ketten töltenek be, felét az egyik, felét a másik csinálja, sőt, ők általában vigyáznak is egymás gyerekére. Mondjuk 8-tól délig dolgozik az egyik, addig a gyereke a másik anyukánál van, aztán déltől 4-ig dolgozik a másik, és akkor az elsőnél van a két gyerek. De a magyar munkaadók többsége annyira begyöpösödött, hogy ilyet nem sok helyen lehetne csinálni.
Szóval én azt mondom, hogy igen, aláírom, hogy válság van és ha nem tesz valamit az állam, akkor becsődöl az ország és még ennyi sem lesz, semmit nem tudnak majd adni szociális juttatásként, de ha spórolni akarnak valamin, akkor teremtsék meg a feltételeket is hozzá. És mondjuk rettentően igazságtalannak tartom, hogy azoktól veszik el a pénzt, akiknek már amúgy sincs, miközben a politikusoknak nyilván nincs olyan gondjuk, hogy vagy buszbérletet veszünk, vagy befizetjük a fűtésszámlát. Ők gondolom nem zsíros kenyeret ebédelnek. Ha már annyira spórolni kell, hát talán kezdjék el ők. Mondjuk mondjanak le a fizetésük háromnegyedéről. Ezt nekik kellene elkezdeni, mert ők tehetnek arról, hogy ilyen helyzetben van az ország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!