Miért vannak manapság ennyire túlféltve a gyerekek az ételektől?
Igen,ez nagyon érdekes dolog,amikor az én gyerekem volt 3 hónapos,jött a védőnő és mondta,hogy hamarosan a tápszert elhagyhatjuk,igaz nem is szerette a gyerek,próbáljam mihamarabb kiváltani a tápis étkezéseket,kb.olyan 9-10 hónapos volt amikor már egyáltalán nem evett tápszert.Azóta kész férfi,akinek az életében étel miatt kiütése nem volt,csak himlők miatt.Nem allergiás semmire.
Nemrég született a második babánk,azóta külföldön élek.Hamarosan kezdem a hozzátáplálást,most kaptam meg a tájékoztató füzetet,abban szépen le van írva,mit mikortól.6 hónapos kortól bevezethetőek a tejtermékek,a tehéntej,a sajt,joghurt. Itt is járom a babás oldalakat,fórumokat.De valahogy itt,nem csinálnak ebből a hozzátáplálásos dologból ekkora hisztit mint Magyarországon.
Már egyre ritkábban járok magyar fórumokra,mert borzasztó,milyen sok okoskodó anyuka van.Akik azt hiszik az a szent amit valami orvosi szaklapban kiböfögött magából valami okos,magát hozzáértőnek tartó "brit tudós"!
Igaz változik a világ,de fogjuk már fel,hogy mióta ember él a földön sem többen,sem kevesebben nem lettek allergiásak,akár mikor akár mit,akár hogyan is vezették be az ételeket a csecsemőknek.
Tudom lesznek akik felháborodnak ezen és lepontoznak,de nem érdekel.Mindig is lesznek olyan anyukák akik érzik,hogy mit mikortól lehet és lesznek olyanok akik csak könyvől és a védőnő/doktor szava után mennek.Legyen és senkitől nem sajnálom a szoptatást,hiszen egészséges minnél tovább szoptatni egy gyermeket,aki tud szoptasson minnél tovább!
Sajnos sok édesanya önhibáján kívül nem tud szoptatni.Én nem veszem figyelembe a táblázatokat.Nem fogom a gyerekemet is 6 hónaposan tápszerrel tömni napi 5 étkezésen keresztül,már most is utálja a tápszert,10 perc fejforgatás után hajlandó csak elfogadni,de csak azért mert nagyon éhes.Most kezdem a hozzátáplálást,az itteni módszerek és ételek szerint.
Minden kedves anyukának,jó hétvégét és babázást kívánok!
Az a baj manapság, h olyan sok műdolog van az ételekben. Szerintem, ha mindenki maga állítaná elő a terményeket, bio módon nevelne állatokat, akkor hamarabb lehetne a babáknak bármit is adni, mert arról tudnánk, h csak természetes dolgok vannak bennük.
Én mindig is imádtam a tejet és én is 1 éves korom körül kezdtem el kapni, de semmi bajom nem volt tőle. Nagymamám ugyanezt csinálta anyukámmal is, mikor kicsi volt. És most egy pár év különbséggel, mindketten rosszul lettünk a tejtől. Már az is fura, h a tej régen kb. 3 nap után elkezdett megaludni, ma meg már egy hétig is használhatod a friss tejet. Múltkor 10 napos tejjel sütöttem, mert még jó volt. Ja, csak akkor van bajom a tejjel, ha iszom.
Nem azért, de egy egészségesen táplált gyerek anyatejet kap legalább 4 de inkább 6 hónapos koráig. Neki miért írna fel az orvos tápszert? Illetve még a hozzátáplálás után is kap anyatejet, én 23 hónapos koráig szoptattam-nem kapott addig semmi más tejalapút- sem tápszert sem tehéntejet, mert szükségtelen volt.
Tápszeres gyereknek meg a táblázatok is 3 hónapos kortól javasolják a krumplit stb. Korábban meg kell neki a tápszer, ami anyuka és nem az orvos döntése, hiszen ha tudja anyuka szoptatni a gyereket, logikusan nem kell neki tápszer. Én olyan orvost nem hallottam, aki szoptatott anyatejes babának tápszert ír.
Jó nekem is feltűnt, hogy létezik lobbi, de a tápszerben és a hozzátáplálásban nincs lobbi. Mert az teljes mértékben az anyukán múlik.
"Tápszeres gyereknek meg a táblázatok is 3 hónapos kortól javasolják a krumplit stb. Korábban meg kell neki a tápszer, ami anyuka és nem az orvos döntése, hiszen ha tudja anyuka szoptatni a gyereket, logikusan nem kell neki tápszer. Én olyan orvost nem hallottam, aki szoptatott anyatejes babának tápszert ír."
Esküszöm,én nem megkérdőjelezni akarom a válaszodat,de kérlek mutass nekem olyan táblázatot ahol 3 hónapos kortól írják a hozzátáplálást?Mert én nem találtam,pedig kerestem.
És,hidd el,igen van olyan orvos aki felírja a tápszert,holott tudja,hogy a baba szopik!
Egy ismerősömnek kishíján levált a mellbimbója,szoptatott(gondolom én,hogy rosszul,mert mi más miatt vált volna le majdnem),volt is bőven teje,de mivel fájdalmai voltak,elment az orvoshoz és az orvos simán felírta a tápszert!
A 2008-as kiskönyvemben van táblázat, ami mesteréges táplálás esetén (tápszeres) 3 hónapos kortól írja, vegyes (anyatej+tápszer) 4 hónapos kortól és anyatejes táplálásnál 6 hónapos kortól.
Nem találtam a neten ezt a táblázatot, mert itt csak anyatejes táplálásra vonatkozóak vannak. , találtam eddig.
Egyébként gondolom a gyerekorvos írta a tápszert, mert azt hitte azért ment oda. Egy sebész vagy felnőtt orvos, akire ez tartozott volna, nyilván nem írt tápszert maximum javasolt. Félreértés volt már nálunk is, kérdeztem valamit és kaptam beutalót vérvételre, na de nem vittem el a gyerekem illetve mondtam, nem kell ennyire nem akarok belemerülni. Szóval megint az anyuka döntése, az hogy az orvos tápszert ír, még lehet mondani nem kell köszönöm, illetve nem kell kiváltani. Ha nem akarja.
Én a bébiételektől is írtózom. Semmivel sem egészségesebb,mintha főzök neki otthon valamit és leturmixolom. Inkább rááldozok egy kicsivel több időt, de ha nem muszáj nem üveges kajával tömöm.
A gluténallergia meg olyan,hogy barátnőmnek 20 évesen jött elő.
Tehát lehet,hogy ha óvatosan táplálják azt a babát, akit említett az egyik válaszoló, akkor is előjön. De lehet,hogy nem.
Én pl. a banánra lettem anno allergiás. Ment a hasam és pöttyösödtem. Az akkori vénróka gyerekorvos nem letiltotta anyut! Sőt, azt mondta,hogy adni, adni a gyereknek, megszokja a szervezet. Így is lett!
De mostanában egyébként is túllihegi a gyerekeket. Szomszéd anyuka 4 éves fia elesett, kicsit lehorzsolta magát. Hú hát mintha 5 méterről zuhant volna, anyuka kb. úgy látta el. Betadin, kötés, ilyen tapasz, óránként nézte. Uram Atyám! Anno több sebhely volt rajtam,mint épp bőrfelület. Akkoriban csak az orvosoknak volt Betadinjuk. Legtöbbször anyu este vette észre, amikor bementünk. Lemost, max bekente valamivel és kész. Nem nézegette, nem kötögette! Nekem ilyen az etetés is. Ahogy a terhesség is. Nem veszem betegségnek a terhességem. Anyukám sem vette. Sőt, akkoriban nem is nagyon mehettek már mondjuk 4 hónaposan szabira. Sokan a melóból mentek szülni. Én ugyanúgy élem az életem ahogy eddig. Eddig sem éltem valami hú de egészségtelenül, tehát sokat nem kellett változtatnom. Vitaminokkal sem tömöm mag. Egyedül a folsav,amit szedek. Sok gyümölcsöt, zöldséget, főzeléket eszem. A doki mindig mondja is, hogy ez nagyon oké,szép nagy a baba!:)
nem szabadna a régi időkhöz hasonlítgatni!
eleve egy anyatejes babánál nem beszélhetünk üzleti fogásról, és náluk nem is 4 hónaposan ajánlják a hozzátáplálást hanem 6 hónapos kortól!
minden rosszindulat nélkül, itt bukik meg az a teória amit írtál. orvosok szerint a nők 95%-a képes szoptatni 6 hónapig, valljuk be, lehet abban valami, hogy most sok anyukának kényelmesebb cumisüveget adni és apuka etesse éjszaka. na de ebbe ne menjünk bele, nem akarok én senkit se megbántani, még a végén félreértené valaki :S
régen nem volt ennyi autó, szennyezett levegő, vegyszer, tisztítószer, régen nem permeteztek az üvegházakban fogamzásgátlókkal, hogy szebbek legyenek a gyümölcsök és tényleg reggelig lehetne sorolni.
nem azért van most több allergiás mert óvatosabban táplálunk hozzá, hanem az előbb leírt káros anyagok miatt, ezért is kell később hozzátáplálni ma, mint régen, hogy megerősödjön a baba emésztőrendszere.
és még azt leírnám, hogy a kádár korban, előtte meg pláne, a nők nem ülhettek itthon mint mi és babázhattak kedvükre, mikor a baba 3 hónapos volt, bölcsibe kellett vinni, nem volt választás mert börtönbe zárták azt aki nem dolgozott, így addigra el kellett választani a babákat.
a tej meg megint más kérdés, most nem mennék bele túl részletesen, rá tudsz keresni a neten, egyszerűen arról van szó, hogy az egy éven aluli babák gyomra egyszerűen nem tudja megemészteni a tehéntejet, túlterheli az emésztőrendszerét, így alakul ki az allergia. a tápszer is tehéntej, csak a tejfehérje szét van benne bontva!
nem véletlenül van a nőknek tejük, az való a babáknak, nem a tehéntej. persze, jobb híján tápszert kell adni.
remélem kielégítő választ kaptál a kérdésedre :)
azzal viszont egyetértek, hogy a táblázatban sok túlzás van, pl. egy 4 hónaposan hozzátáplált babának miért ne lehetne adni fehérrépát 5 hónapos korában? :) vagy a búza? ma már 6 hónapos kor előtt ajánlják bevezetni még anyatejes babáknál is, mégis a táblázatok 6 hónapos kortól írják.
nekem a családom orvos, az ő véleményük szerint tápláltam hozzá a babámat és sok olyan dolog volt amit még 1-2 hónapig nem lett volna "szabad", mégis adtuk, viszont a tejtermékeket meg később vezettük be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!