Akinek KÉSŐN kezdett kúszni a babája hány hónaposan tette? És ezek után mikor kezdett mászni, mikor állt fel és járt?
kislányom lassan 9 hós,kúszogat ugyan hátrafelé és körbe-körbe de szabályosan előrefelé még nem,és nem áll még négykézláb sem.
Szeretném tudni mennyire van lemaradva,mentségére legyen mondva hogy igazán későn kezdett forogni is,emiatt még várok azzal hogy gyógytornászhoz vigyem.
Tapasztalatokat várok,rosszindulatúak kíméljenek!
Szerintem nem az a helyes sorrend, amit az első válaszoló írt. A hátrafelé kűszás úgy tudom, már kúszásnak számít. Az én kisfiam 7 hónaposan még csak forgott minden irányba, és hátrafelé tolta magát. 8,5 hónaposan kezdett el mászni és négykézlábról leülni, előtte kb. 1 hétig gyakorolta a négykézlábra állást és előre-hátra hintázást. 9 hónaposan már felkapaszkodott a bútorokra és állt. Most 9,5 hónapos, és próbál lépegetni a bútorokba kapaszkodva. (A védőnőnk azt mondta, mindent pont jó időben kezdett el, tehát lehetnek nála gyorsabb és lassabb babák.)
A védőnőm szerint azoknál a babáknál jön előbb a felállás, utána a mászás, akik sokat vannak járókában, mert nincs motivációjuk, hogy elinduljanak felfedező útra, és kéznél van a rács mint jó kis kapaszkodó.
Úgy tudom, vannak olyan otthon végezhető gyakorlatok, amik segítik a babát abban, hogy elkezdjen mászni. Lehet kicsit ösztönözni is, elé kell tenni érdekes tárgyakat úgy, hogy nehezen érje el. De az is igaz, hogy az agyának is fejlődnie kell, hogy össze bírja rakni a megfelelő mozdulatokat.
8 honaposan még semmit nem csinált, nem is ült meg, meg nem is kuszott, csak gurult, aztán 3 hét alatt behozta a lemaradást, felült, ült, kuszott, felhuzta magát állo helyzetbe, az ezt követö két hétben meg a butorok mentén botladozva, a járással probálkozott. :) Majd alakul. Egyébként itt ha a negyedikre rámész, megnyugtató táblázatot fogsz látni.
Fiam 8 hónapos lesz.ő sem kúszik,mászik.pénteken volt itt a gyógytornász,megnézte.erős,fejlett babának látja,csupán csak annyi,hogy kicsit lusti.azt javasolta,hogy szobahintáztassuk,mert azzal is segítjük az egyensúlyérzékét,és ha be tudunk szerezni egy ugráló labdát(biztos ismered,aminek van két szarva)akkor arra tegyük rá hasra és jobbra-balra,előre-hátra gurigassuk.
ezt csak tippként írtam neked is.
köszi a válaszokat.
Hintánk van,abban szokott hintázni kb napi fél órát.
a labdás ötlet érdekes,lehet kipróbálom.
Egyébként az az érzésem,h Ő is csak lusta,illetve szebben fogalmazva még nem érett meg ezekre a mozgásokra,nem hiszem,hogy tornára szorulna,de már várom hogy kezdjen valamit csinálni:)
Szép napot!
(Ha van további tapasztalat,szívesen veszem!)
Az én babám is 9 hónapos. 6,5 hónaposan kezdett forogni ő is,akárcsak a te babád. Azóta gurulva közlekedik. Megül ügyesen,de mafától még ő sem ült fel. Tegnap vettem észre,hogy hátrafelé kúszik végre,meg körbe-körbe pörög. Itt tartunk most. Négykézlábra még ő sem áll. Mi járunk gyógytornászhoz 5 hónapos kora óta,mivel akkor még nem fordult semmilyen irányba. A gyógytornász szerint nincs baj, lusta kicsit, későn érő típus:) Azt mondta,ne aggódjak,még simán mászhat akár,de valószínűbb hogy csak feláll, és elindul,mivel testileg érett ahhoz,hogy másszon,egyszerűen nem akar,mert könnyebbnek érzi a gurulást. Most hogy végre hátra kúszik,már felcsillant a remény,hogy esetleg mászni is fog.
Amúgy tornáztatjuk, négykézlábra emeljük és hintáztatjuk, valamint labdára hasaltatjuk, és jobbra-balra, eőre-hátra gurítjuk,mint azt előttem is írták. Ennyit tehetünk,és várjuk az eredményt.
Ó,köszönöm a kedves szavakat,igazán jól esik:)
a labdás dolgot mégsem igazán értem,először a nagy ún. fit-ball-ra gondoltam,amit a felnőttek is használnak,de úgy tűnik logikusnak h egy átlag méretű gumilabdát a hasa alá teszek és azon hintáztatom...jól értem?
Tudom én is,h valszeg semmi baja,csak akkora a teljesítménykényszer ebben a mai világban,még a babáknál is sajnos.
Utolsó vagyok megint. Jól értetted, a fit-ball-ra gondoltam. Én még a terhességem alatt használtam,most pedig ezen tornáztatom a babámat,nagynak tűnik,de tök jó erre a célra. Ha viszont nincs fit-ball labdátok,akkor szerintem megteszi a sima is.
Igazad van,nagy a teljesítmény-kényszer,sokat aggódtam emiatt én is,mert van ismerősök közt vele egykorú baba, és már mászik,meg feláll.Én szomorkodtam, hogy le vagyunk maradva,de a gyógytornász megnyugtatott,hogy minden baba más.Az enyém lustibb,viszont cserébe nagyon okos.Az egyik baba ebben jó,a másik meg másban ügyesebb.
Nemrég itt olvastam az oldalon,hogy valaki írta,és teljesen igaza van: hogy régen a mi szüleink édes tudatlanságban örültek minden kis fejlődésünknek,nem nézték, hány hónapos mit csinál,nem küldték a babákat azonnal kivizsgálásra,mert lustább,és mégis felnőttünk,egészségesek vagyunk.Persze,ahol komoly gond van,ott jól jön az odafigyelés,de a gyerekorvos úgy is látja,ki szorul fejlesztésre.Fel a fejjel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!