GYED mellett lehet dolgozni megbízási szerződéssel?
én úgy tudom, hogy a GYED mellett a SZEMÉLYES MUNKAVÉGZÉS tilos, tehát ez alapján az is tilos, hogy téged megbíznak egy munka ellátásával,
olyat lehet pl hogy én gyeden vagyok de van vállalkozói igazolványom, én úgy vállalhatok munkát, hogy ha én megbízok vki mást a munka elvégzésével, tehát megrendelnek tőlem egy munkát 100 ezer ft-ért, de én megbízlak téged megbízási szerződés keretében a munka elvégzésével (tehát személyesen te végzed a munkát) mondjuk 10 ezer ft-ért. Így tehát én mint vállalkozó gyeden vagyok ugyan de kerestem 90 ezer forintot, leegyszerűsítve.
nekem ezt egy könyvelő mondta
A könyvelő vagy rosszul mondta, vagy te értetted félre.
Így, ahogy leírtad, nem lehet. Azt lehet, hogy mással végeztetetd a munkát, de azzal te nem kereshetsz legálisan egy vasat sem a gyed mellett. Max. azzal a céllal végezhet a vállalkozásod munkát, hogy fennmaradjon a piacon, mire visszamégy dolgozni, de te ebből nem profitálhatsz, különben elveszik a gyed.
Vagyis ha megbízási szerződéssel más elvégzi a munkát, akkor más is kapja a pénzt, te legfeljebb feketén részesedhetsz.
Nagyon régen merült fel a téma amint látom, de éppen ez ügyben kutakodtam és engem is érdekelt.
Nekem is volt várandósság előtt megbízási jogviszonyom is a főállás mellett, de rendesen pofára estem amikor kiderült, hogy a GYED-em kevés lesz mivel azt nem veszik alapul.
A magyar szabályozások nagyon gázosak és ebben is, mint mindenben a kispénzűek szívják meg. Természetesen 1 éves kortól dönthetnék úgy, hogy visszamegyek GYES-re a GYED helyett és dolgozom részmunkaidőben, de mi értelme lenne a 28.800 Ft-os GYES-t kiegészítenem egy félmunkaidős minimálbéres fizetéssel, hogy keressek összesen kb. 60.000 Ft-ot, mikor így is 64.000 a GYED-em, természetesen ha több százezret kerestem volna megérte volna veszni hagyni a felét, azért, hogy sokkal több legyen, de szinte ugyanannyiért nem éri meg itthon hagyni a fiamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!