Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha márciustól szeretnem hogy...

Ha márciustól szeretnem hogy járjon bölcsibe mikor kell beíratnom?

Figyelt kérdés
Március közepén tölti a kettőt. Utána már úgyis gyes-t kapnék akkor elmennék dolgozni. A gyes összegét nem befolyásolja hogy dolgozom-e vagy sem ugye?
2011. máj. 1. 13:34
 1/9 anonim ***** válasza:

mivel kevés hely így már tavaly kellet volna .-))

a gyes melleti munka most változott jogszabályilag nézz utána miben

Elfogadásra vár a T/1813 módosító törvényjavaslat, mely többek között a gyes folyósítás 3 éves korig történő visszaállítását, illetve a gyes melletti munkavégzés módosított szabályait is magában foglalja. A törvényjavaslat visszamenőleg állítja vissza a gyes folyósítás hosszát, így a 2010. április 30-a után született gyermekek szülei is a gyermek 3 éves koráig vehetik igénybe a családtámogatási ellátást. Ezzel párhuzamosan változik a gyes melletti munkavégzés szabályozása is. A GYES-ben részesülő szülő 2011-től kereső tevékenységet

• a gyermek egyéves koráig nem folytathat

• a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy

• időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik

A GYES melletti munkavégzés szabályainak változása az örökbefogadó szülő kereső tevékenységére is vonatkozik.

A GYES igénybe vétele nagyszülő vonatkozásában kedvezőbb lesz. Először nézzük meg a nagyszülő gyes jogosultságát. A nagyszülő abban az esetben lesz jogosult gyes-re ha a szülő is rendelkezik a jogosultsági feltétellel. A nagyszülő gyes-re való jogosultságánál problémát okozhatott volna a szülő munkavégzésének heti 30 órára történő korlátozása. Hiszen ha a szülő munkaideje a heti 30 órát meghaladja a gyes-re történő jogosultság nem áll fenn. A törvényalkotó áthidalta ezt a problémát azzal, hogy a nagyszülő jogosultságánál kivette a szülők munkaidejét, mint korlátozó tényezőt. Ennek köszönhetően a nagyszülő jogosultságát nem befolyásolja az ha a szülő munkaideje a heti 30 órát meghaladja. További kedvezmény az, hogy a nagyszülő a gyermek 3 éves kora után az eddigi heti 20 óra helyett szintén heti 30 órában végezhet kereső tevékenységet vagy időkorlátozás nélkül dolgozhat ha a munkavégzés otthonában történik.

A módosító törvényjavaslat alapján a kiskorú szülő gyermekének GYES-ben részesülő gyámja továbbra is időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

Változik a gyermeknevelési támogatásban (GYET-ben) részesülő szülő kereső tevékenységének ideje is. A GYET-ben részesülő szülő szintén heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet az eddigi heti 20 órával szemben, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Új támogatási forma az örökbefogadó szülő GYES-re való jogosultsága. A javaslat szerint 10 évesnél fiatalabb gyermek örökbefogadása esetén a szülő 6 hónap GYES-t vehet igénybe.

Ha a törvényjavaslat elfogadásra kerül a teljes munkaidőben foglalkoztatott GYES-ben részesülő munkavállalóknak 2011 – ben a törvény hatálya lépésekor döntenie kell arról, hogy teljes munkaidőben dolgozik tovább és lemond a GYES-ről, vagy részmunkaidőben alkalmazzák és tovább folyósítják mellette ellátását. Utóbbi esetben célszerű a munkaszerződést úgy módosítani, hogy a részmunkaidő csak a gyes folyósítás ideje alatt áll fenn. A gyes folyósítás végét követően a munkaidő visszaáll az eredeti teljes munkaidőre. Ha a szülő a gyes-ről lemond és a teljes munkaidőben történő foglalkoztatást választja jó ha tudja, hogy a felmondási védelem a munkatörvénykönyve alapján gyermeke 3 éves koráig áll fenn.

2011. máj. 1. 13:47
 2/9 anonim ***** válasza:

tegnap! valószínűleg csak várólistára kerültök egyenlőre és majd értesítenek ha van hely. minél előbb, van aki beíratja már akkor a bölcsiba a babáját amikor megszületik és kisebb városokban ahol kevés a hely és sok a baba már akkor csak várólistára kerülnek!

ezt a gyes összegét befolyásolja-e ha dolgozol nem értem. ha dolgozol, nem kapsz gyest, illetve 4 órában lehet mellette dolgozni. de a bölcsibe meg nem tudod munkáltatói igazolás nélkül beíratni!

2011. máj. 1. 13:54
 3/9 anonim ***** válasza:

A gyes mellett nem 4, hanem 6 órában lehet dolgozni, vagy heti 30 órában.

A bölcsibe nyugodtan beírathatod most is, én a fiamat tavaly októberben írattam be, és idén szeptembertől megy.

2011. máj. 1. 14:02
 4/9 anonim ***** válasza:
Ja, és elsőnek: a törvényjavaslat elfogadásra került, és január 1-vel életbe lépett. Már a türelmi idő is letelt március 31-el.
2011. máj. 1. 14:02
 5/9 anonim ***** válasza:
köszi tudom de ezt találtam gyorsba :-)))
2011. máj. 1. 14:13
 6/9 A kérdező kommentje:
Tehát 6 órában dolgozhatok. Akkor is kérnek munkáltatói igazolást?
2011. máj. 1. 15:28
 7/9 anonim ***** válasza:
A bölcsi-helyzet nagyban függ attól, hogy hol laksz. Kispesten kb háromszáz-valahányadiknak tudták volna várólistára tenni a 2 és fél éves lányomat. Csepelen azt mondták, hogy két héten belül kezdhet. Szvsz semmit nem veszítesz, ha legalább felhívod a bölcsit és megkérdezed.
2011. máj. 5. 16:52
 8/9 anonim ***** válasza:
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy tőlem nem kértek munkáltatóit a beíratás előtt, csak annyit mondtak, hogy ha lesz, akkor vigyem be.
2011. máj. 5. 16:53
 9/9 anonim ***** válasza:

Én is hallottam, hogy meg nem született gyerekeket is beíratnak. Nem értem hogyan, tőlünk kértek születési anyakönyvi kivonatot. Egyébként mindenki beíratja a gyereket, azért van tele a bölcsi. Ki tudja mi lesz még 2 év múlva? Aztán meg vagy viszi, vagy nem. Pláne most, hogy egy csomó leépítés van. Nyugodtan kérdezd meg, lehet, hogy még befér.

Ha semmiképp sem, akkor marad a családi napközi. Pár hónapig ki lehet bírni, több óvoda már 2,5 éves kortól beveszi a gyereket. Mi úgy fogunk járni. 2 éves korában lejár a GYED, lesz 3 hónap szabim, aztán még 3 hónap családi napközi. Egyébként lehet rá támogatást is kérni, nálunk az önkormányzat a felét kifizetni. Ha meg esetleg visszamennél 8 órásba, nagymama igényelheti. Ennek az a feltétele, hogy a gyereket nem lehet betenni bölcsibe. De van amelyik családi napközivel meg lehet beszélni, hogy nem jelentik be. (Persze akkor nem igényelhetsz támogatást.)

2011. máj. 5. 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!