Mikor kezdett el szavakat mondani babátok?
kisfiú
18 hónaposan tudta: baba, mama, anya, apa
19 hónaposan megtanult még 2 szót: nem, fa
most 21 hónapos és kb 15-20 szavas a szókincse
Sziasztok
A lányom 7 hónaposan kb 12-15 felismerhető szót használt tudatosan és következetesen. pl apa, mama, nyá-macska, vava-kutya, ladda-labda, ott, nyammáta- mindenféle ennivaló.. ilyesmiket. Egyévesen két-három szavas mondatokban beszélt, szép szókinccsel és tiszta kiejtéssel (csak az r volt j, de az még most is), mondókákból töredékmondatokat ismételt. Másfél évesen két tagmondatos mondatokban beszélt, rengeteg mondókát, verset, éneket tudott. A kétéveskori kontrollvizsgálaton (mivel korababa volt, ezért kellett menni többször is) 4 évesek kommunikációs szintjére minősítették.
Biztos én is le leszek pontozva az irigyek részéről, de nem érdekel, én büszke és boldog vagyok, hogy a lányom a nehézkes életkezdés után makkegészséges és intellektuálisan is fejlett. Ez jóval több, mint amiben reménykedhettünk anno.
A fiam kb 10 hós korától használ következetesen és tudatosan felismerhető szavakat pl ótó-autó, apa, mama, baba, kb 8 szava volt ekkoriban. Most 14 hós, és kb 40-45 szavas szókincs van, kb ilyesmik: tipő-cipő, hév, dusz-busz, menni, inni, kéje-kér valamit, tita-cica, vava-kutya, tattó-traktor. Mondatot még nem mondott, de már többször használta azt az összetételt, hogy tipő-tipő! menni ott(kimutatott az ajtón) Anna! - ami kb annyit tett hogy induljunk a nővéréért a bölcsibe és ennek megsürgetésére lóbálta a cipőcskéjét az orrom alá :-)
Hat bocs, de en sem hiszem hogy egy 10 hetes baba szavakat mondana. Te ezt elirtad, vagy komolyan ezt akartad irni?
Az en fiam a vau-vau-val es a brrr-el (auto) kezdte kb.8 honaposan. Nagyon sokaig csak allathangokat utanozott, az most is nagyon megy neki. Kb. egy hete kezdte, hogy kimondja az utolso szotagot-betut is, eddig a vege legtobbszor lemaradt. Nagyon-nagyon sok szot tud, de mind csak egyenkent, csupan ket mondata van: szeta akar (setalni akar) es a szut a nap. 18 honapos.
A 10 hetes egy picit túlzás, szerintem is,de ha így van, akkor nagyon ügyes a babád!
Az én lányom 6 hónaposan a babababa, mamamama szavakat mondogatta, de akkor még nem tudatosan, csak tetszett a hangja.
9 hónaposan már tudatosan mondogatta, a papa, mama, kell szavakat, a pá-pá-t és integetett is.
1 évesen: papa, mama, apu, vau-vau, kell, pá-pá.
15 hónaposan: papa, mama, kell, vau-vau, pá-pá, nem, hamm, bá (bácsi), apu, kaku (kuka), kuk(kuki), de minden szónak mondja az első két szavát pl. párna-pá, banán-ba, megérteti magát.
Az én fiam 17 hónapos és pár szón kívül semmit sem mond (go =gól, szá=száll) Viszont én már nagyon rég pár hónapos kora óta hallok tőle szavakat (igaz, csak nekem értelmesek). Ilyen volt amikor 3-4 hónaposan én azt hallottam, hogy tyetyék (én ma is azt mondom, hogy akkor azt mondta tessék)
a 10 hetest én is korainak tartom, de vannak csodák. Hány olyan zsenit ismer a világ aki jóval a társai előtt csinált valamit. Gratulálok a Babádhoz. Jó egészséget kívánok mindenkinek
Igen beszédenek, legalábbis ezt húzte be a védőnő az 1 éves vizsgálatkor amikor kérdezete, hogy halandzsázik, vagy beszél, mondtam neki, hogy mit mond és ő beszédnek nyilvánította -persze a korának megfelelően.
Fiam, nagyok korán elkezdett sikongatni és gügyögni a fiam, DE általam is értelmesnek vélt szótöredékeket, csak 11 hónaposan használt tudatosan.
Nálunk minden állat vá-vá, a képek baba, étel ital a memme, ha kérdezem, hogy finom volt e, nevet és csak annyit mond rá, hmmmmmmmmm. Használja még, hogy te-te, ha valami rosszat csinál jön és csak annyit mond visszaszívott levedővel, hogy húhhh, és mutatja mit csinált. Ja és persze, berrrrreg, mindenre aminek hangja van. Most 1 éves úgy gondolom, hogy a korának megfelelőlen fejlődik és sztem az elkövetkező 1/2 év nálunk is meghatározóbb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!